Nehoda u Stvolínek zastavila vlaky

Stvolínky - Zhruba hodinu po pondělní tragické nehodě v Oboře u Doks se bouralo také na opačném konci Českolipska. V obci Stvolínky nedaleko Kravař krátce před devátou hodinou ranní řidič osobního auta nezvládl jízdu na kluzké silnici v souvislosti s mrazivým počasím, nedobrzdil a narazil do signalizačního zařízení u železničního přejezdu. Informovala o tom mluvčí policie Dagmar Sochorová. Z preventivních důvodů byl do odstranění následků dopravní nehody omezen provoz železniční dopravy. „Nehoda se obešla bez zranění," uvedla Sochorová. Záchranáři Libereckého kraje byli během včerejšího dne v nepřetržité pohotovosti, vyjížděli k více než desítce nehod.

Ralsko bude mít stavební úřad

Ralsko - Slavnostně zahájí nový rok v Ralsku. V pondělí 5. ledna tu nově zahájí provoz stavební úřad, který vznikl nařízením Libereckého kraje 31. března 2014. Podle starosty Miroslava Králíka se slavnostního otevření zúčastní hejtman Libereckého kraje Martin Půta, náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný a další hosté.

Adam Viktora rozezvučí unikátní varhany v Jezvé

Jezvé - 1796. Z tohoto roku pocházejí varhany v kostele sv. Vavřince v Jezvé. I díky nevšední výtvarné koncepci (pětidílné řešení) patří k nejvýznamnějším památkám pozdně barokního varhanářství v litoměřické diecézi. Unikátní nástroj se rozezní už dnes pod prsty Adama Viktory v rámci osmého ročníku Českého varhanního festivalu. Společně s naším předním varhaníkem vystoupí v Jezvé sopranistka Gabriela Eibenová a tenorista Martin Prokeš. Koncert začíná v 17 hodin.
Cílem varhanního festivalu je propagace historických varhan. Proto koncerty probíhají tam, kde se historické nástroje nacházejí. Varhany na kůru kostela sv. Vavřince v Jezvé pocházejí z rodové dílny Tauchmannů. Na Českolipsku letos festival zavítal také do kostela Nanebevzetí Panny Marie v Novém Boru nebo už podruhé do kostela sv. Máří Magdaleny v Holanech.

Obujte běžky

Polevsko - Na starých práskačkách to už jde. To vzkazují členové oddílu běžeckého lyžování Ski Polevsko, kteří od víkendu testují a upravují tratě okolo Jedličné. Nejlépe sjízdný je okruh od Kapličky k vleku a kolem Polevského vrchu. V lese je sněhu málo a vyčuhuje podklad (hlína, kamínky, kořeny). Tratě upraveny válcováním: tzv. trojka (kolem Medvědího vrchu), navazující "pětka" až ke kapličce a skútrem obce Okrouhlá uválcovaná trasa z Okrouhlé ke Kapličce a na Prácheň. Doporučujeme staré lyže - práskačky, sněhu zatím stále není mnoho.

Výšlap na Střeďák

Prysk - Někdo tráví poslední den v roce na horách, jiný sedí u televize, další má rád silvestrovské vycházky a setkávání. Pokud patříte do třetí skupiny, můžete ve středu 31. prosince vyrazit na tradiční Silvestrovský výšlap na Střeďák. Sraz na vrcholu Středního vrchu v Prysku je v 15 hodin. Těšit se můžete také na ohňostroj a občerstvení.

V borské Culinarii ženám vylepší pleť

Nový Bor - Akci pro ženy, které chtějí být na Silvestra alespoň trochu krásnější, chystá dnes restaurace Culinaria v Novém Boru, která sídlí za kostelem. Tamní prostory se ve 14 hodin promění v malý kosmetický salón, kde budou odbornice rozdávat rady, jak správně pečovat o pleť. Návštěvnice si budou moci na vlastní kůži otestovat kosmetiku značky MaryKay, a to zcela zdarma.

Fotbalisty Lípy dál povede Jiří Ješeta

Česká Lípa - Valná hromada FK Česká Lípa potvrdila ve funkci trenéra A-mužstva Jiřího Ješetu. O mládežnické týmy se bude nadále starat Karel Machač. Výkonný výbor klubu bude pracovat ve složení: Dalík Miroslav, ing. Horák Vlastimil, Chadraba Jan, Košta Josef, Ponocný Martin. Fotbalisté A-mužstva skončili v podzimní části krajského přeboru na pátém místě. Na vedoucí mužstvo Semil ztrácejí jen dva body.

Dobrá zpráva pro klienty VZP

Česká Lípa - Všeobecná zdravotní pojišťovna bude mít kvůli zvýšenému náporu klientů otevřeno i na Silvestra, a to do 12 hodin. V Libereckém kraji se jedná o pobočky v Liberci, České Lípě, Frýdlantě, Jablonci nad Nisou, Semilech a Turnově. Zájem je hlavně o proplácení příspěvků v rámci Klubu pevného zdraví.

Znáte výjimečnou ženu z regionu? Nominujte ji

Praha/Liberecký kraj - Máte v okolí výjimečnou ženu, kterou byste rádi ocenili? Znáte někoho, kdo se ve svém volném čase obětuje pro druhé a zvládá své aktivity skloubit s péčí o rodinu? Málo se podle vás o těchto nevšedních ženách veřejně mluví? Změňte to!
V plném proudu jsou nominace na další ročník celonárodní soutěže Žena regionu. Ta je určena všem ženám, které dosahují jedinečných výsledků nejen ve své profesi, ale aktivně se podílejí i na veřejném životě, tvoří hodnoty, pomáhají ostatním a ještě při tom zvládají péči o rodinu. „Cílem soutěže Žena regionu je ocenit úsilí výjimečných žen, zviditelnit jejich práci a aktivity. Ukázat, že každý region má mnoho neobyčejných žen, které svůj pracovní i volný čas mnohdy obětují pro ostatní," uvedla zakladatelka projektu Denisa Kalivodová.
O titul Žena regionu se mohou ucházet ženy v kategoriích: podnikání, politika a veřejná správa, vzdělávání, věda a výzkum, zdravotnictví a charitativní činnost, umění, kultura a sport. Více na webu www.zenaregionu.cz.

Démonky jsou v divizi druhé

Česká Lípa - Dvě výhry a jednu prohru si připsaly ve druhém kole divize A futsalistky FC Démoni Česká Lípa. V tabulce nejvyšší ženské soutěže jsou po dvou kolech na druhém místě, na vedoucí FK Rakovník ztrácejí tři body.
Další divizní kolo čeká českolipské hráčky 18. ledna, kdy sehrají dva zápasy v Kadani. Kromě utkání s domácím týmem je čeká měření sil s futsalistkami Teplic.
Českolipský klub FC Démoni letos usiluje o pořadatelství Mistrovství ČR ve futsalu FIFA ženy, na kterém se v červnu střetnou nejlepší týmy ze všech divizí. „Děvčata mají opravdu dobře našlápnuto, tak si myslím, že by bylo hezké poprat se o titul tady u nás doma. Denisa Skálová vede tabulku střelců a v kanadském bodování máme na špici ještě Michaelu Kinařovou," říká prezident českolipského klubu FC Démoni Jiří Šubrt.
Výsledky 2. kola:
FC Démoni Česká Lípa - FK Rakovník 2:4 (1:2)
Branky Lípy: Skálová Denisa 2
FC Démoni Česká Lípa - SK Olympie Rakovník 6:0 (3:0)
Branky: Ševčíková Lucie 2, Skálová Denisa 2, Kinařová Michaela, Svobodová Alena
FC Démoni Česká Lípa - R.S.C. Čechie Slaný 4:0 (1:0)
Branky: Skálová Denisa 2, Kinařová Michaela, Koutná Diana