Z REGIONU

Tesař ze Ždáru převzal titul mistra tradiční rukodělné výroby

Liberecký kraj letos opět udělil titul mistra tradiční rukodělné výroby. Dekret obdrželi dva pečlivě vybraní zástupci ovládající stará řemesla, která jsou na ústupu, nebo hrozí jejich zánik. Jedním z držitelů se stal Josef Břečka ze Žďáru na Českolipsku, který je v oboru tesařství a truhlářství ojedinělým řemeslníkem. V práci se dřevem, ale i kamenem a dalšími tradičními materiály se řídí výlučně historickými předlohami a postupy, které získává zejména ze starších budov, ale i z literatury. Pro svou práci využívá pouze repliky historických nástrojů, které si často sám vyrábí. Je také jedním z mála řemeslníků, který znalosti a dovednosti předává svým zaměstnancům a kolegům.

Vesnicí roku se stala obec Kruh u Semil

Krajské kolo soutěže vesnice roku skončilo. Z Libereckého kraje letos o titul bojovalo celkem šestnáct obcí. Nejhezčí obcí v kraji se stala obec Kruh u Semil. Loni na plné čáře zvítězil Prysk na Českolipsku. Celkově se v letošním ročníku dařilo Semilsku. Rozhodla o tom hodnotitelská komise. V soutěži Vesnice roku se každoročně udílí i další ocenění, spojená s možností dotace z Programu obnovy a rozvoje venkova. Modrou stuhu za společenský život získali Tatobity ze Semilska, bílou stuhu za činnost mládeže získala obec Bozkov, taktéž ze Semilska. Oranžová stuha za spolupráci obce se zemědělským subjektem putuje do obce Brniště na Českolipsku a zelenou stuhou za péči o zeleň a životní prostředí se budou moci pochlubit v obci Vyskeř taktéž na Semilsku.

Změna v jízdním řádu z Dubé do České Lípy

Z důvodu plánovaného ukončení uzavírky silnice II/260 mezi odbočkou na Zátyní a Dubou se od 1. července změnil výlukový jízdní řád na autobusové lince 281 Dubá Holany Česká Lípa. Ranní spoj číslo 7 z Dubé odjede o 5 minut později oproti nyní platnému jízdnímu řádu, to je v 6:35; z Pavliček dále až do České Lípy beze změny. Odpolední spoj číslo 15 z Dubé odjede jako dosud v 12:50, od Pavliček až do České Lípy pojede o 5 minut dříve. Odpolední spoj číslo 16 z České Lípy odjede jako dosud v 15:20; do Dubé přijede o 6 min. dříve oproti nyní platnému jízdnímu řádu, to je v 16:09. Platnost těchto opatření se předpokládá do konce prázdnin, kdy by v souvislosti s plánovaným ukončením rekonstrukce „dolního“ mostu v Tuhani měl již platit stálý jízdní řád.

DOKSY

Doksy mají novou místostarostku

K částečné obměně ve vedení města došlo před pár dny v Doksech. Místostarostu Vladimíra Reicherta, který v květnu na svůj post rezignoval, nahradila od července Pavlína Karešová (Doksy náš domov). Učitelka hry na housle v dokské ZUŠ je zastupitelkou města od roku 2014 a je předsedkyní finančního výboru. Ve funkci se chce zaměřit zejména na péči o vzhled a údržbu města. Dalším aktuálním tématem bude podle ní optimalizace odpadového hospodářství v Doksech. Druhým místostarostou Doks zůstává Josef Pavinský.

NOVÝ BOR

Začala rekonstrukce kanalizace a také uzavírky

V centru Nového Boru začala rekonstrukce kanalizace, se kterou budou spojena i dopravní omezení v ulicích Boženy Němcové, České a Sloupské. Na uzavírky a objízdné trasy bude upozorňovat dopravní značení. „Stav sítí vyvolává stížnosti obyvatel, proto Severočeská vodárenská společnost rozhodla o souběžné rekonstrukci vodovodu i kanalizace, čímž přispějeme k bezproblémovému zásobování pitnou vodou a odvádění odpadních vod,“ uvedl mluvčí SVS Jiří Hladík. Stavební práce by měly být dokončeny do poloviny listopadu.

ČESKÁ LÍPA

Strážníky zaměstnávají opilci

Silně opilého pětatřicetiletého muže z České Lípy museli strážníci městské policie řešit hned několikrát během jediného dne. Nejprve přišlo oznámení, že se v Děčínské ulici pohybuje opilec na kole. Hlídka jej nalezla, jak sedí na chodníku a nechce se mu vstávat. Podle všeho kolo ale na místo pouze dovedl. Strážníci ho z místa vykázali, ale vzhledem k jeho stavu silné podroušenosti i dál monitorovali jeho cestu. Ta vedla do restaurace na Slovance, kde se pokojně vydržel chovat jen chvíli, protože za necelou hodinu už volala servírka, že tam opilec obtěžuje jiné hosty. Strážníci jej opět vykázali a muž konečně odešel k domovu.

Nová webová služba řekne, zda jsou hotové doklady

Do 21. století vkročila českolipská úřadovna městského úřadu v Děčínské ulici internetovým projektem, díky kterému mohou lidé z domova zjistit, zda je již jejich zbrusu nový občanský průkaz nebo pas připraven k vyzvednutí. Stačí znát přesné datum podání žádosti a nahlédnout do tabulky v záložce „On-line služby“ na webu www.mucl.cz. Zde je i objednací systém pro příjem a výdej žádostí, v tuto chvíli stále beznadějně plný.

Obsluha baru raději utekla před strážníky a povinnostmi

Rušení nočního klidu částečně způsobují kuřáci, kteří musí kouřit před restauracemi. Ale bar Step Cafe v Žižkově ulici v České Lípě má tyto problémy dlouhodobě. Personál si jich je zřejmě dobře vědom, protože když obsluha zjistila, že se blíží hlídka strážníků městské policie, provozovnu zamkla a z místa utekla. Na nedodržování provozní doby a na rušení nočního klidu si lidé z okolí stěžovali už několikrát. Padly už domluvy i bloková pokuta. Zřejmě vše marné. V pátek má mít bar otevřeno do 22 hodin, ale dvě minuty před půlnocí servírka ještě obsluhovala. Svědci se shodli, že porušování provozní doby a hluk v době nočního klidu jsou tam na denním pořádku. Strážníci navíc zjistili, že na provozovně chybí povinné údaje. Proto bude záležitost řešit živnostenský úřad.

Senior cestoval republikou, ale nemohl trefit domů

Téměř sedmdesátiletý muž bloudil po českolipském autobusovém nádraží a snažil se najít spoj, který ho doveze domů do Brna. Potíž byla v tom, že byl hluchoněmý a nedokázal se domluvit s personálem. Jedna z cestujících proto přivolala hlídku strážníků Městské policie Česká Lípa. Ti s mužem komunikovali, jak se dalo. „Neuměl ani odezírat, neovládal znakovou řeč. Starý pán měl předepsané lístečky s klíčovými slovy, díky nimž se sice špatně, ale přece domlouval,“ uvedla mluvčí strážníků Eva Vlastníková. Operační strážník nalezl mužovu sestru, která uvedla, že bratr rád cestuje vlakem po celé republice. Hlídka jej doprovodila na vlakové nádraží, pomohla mu koupit jízdenku a nechala vypsat, kde musí přestoupit. Vybavila ho i dalším lístečkem s kontaktem na sestru.

CVIKOV

Horský expres za zříceninou i Motýlím domem

I v letošním roce vyjíždí ze Cvikova horský expres v trase: Cvikov Jonsdorf Oybin Cvikov. Horský expres bude jezdit od 6. července do 24. srpna 2017 každé úterý a čtvrtek v 9:30 hodin z Náměstí Osvobození ve Cvikově. Zpět se bude vracet v 15:30 hodin z Oybinu. V Jonsdorfu mají turisté možnost navštívit Motýlí dům (cena vstupenky 6,5 Euro/4 Euro děti) a skalní město. V Oybinu doporučujeme navštívit romantickou zříceninu hradu a kláštera. Cena vstupenky je za dospělého 4 eura a za dítě 2 eura. Navíc je zde i mnoho možností na pěkné výlety a procházky. Z německé strany bude vyjíždět vláček z oybinského nádraží v 11:00 hodin. Předprodej jízdenek je zpřístupněn na portále www.evstupenka.cz a více informací na webových stránkách města Cvikov.

MIMOŇ

Výstava prozradí, jak se rodí Večerníček

Zajímalo vás někdy, kolik dá práce, než se na filmovém plátně nebo v televizi začnou pohybovat oblíbené animované či kreslené postavičky? Pokud ano, tak určitě zavítejte do Městského muzea v Mimoni, kde začala výstava Večerníčků. Návštěvníci si mohou sami vyzkoušet jednoduchou animaci kreslených postaviček, loutek nebo animaci na počítači, či vysílání v televizním studiu. Pro nejmenší je připraveno pexeso s pohádkovými postavičkami, můžou si vyrobit večerníčkovu čepici a zahrát si loutkové divadlo.

ZÁKUPY

Zámek si na červenec připravil několik akcí

Oblíbené prohlídky s princeznou určené nejmenším návštěvníkům nabízí od začátku července zámek Zákupy. Konají se každý den mimo pondělí vždy v 10.30 a 14.30 hodin. Průvodkyně, oblečená v kostýmu princezny, si s dětmi vypráví, dává jim hádanky a nechává je hledat plyšové medvídky poschovávané v pokojích. Speciální noční prohlídky chystá zámek na sobotu 15. července. „Během každé prohlídky se odehraje Sen noci svatojánské na motivy divadelní hry Williama Shakespeara v podání zákupských ochotníků ze souboru Havlíček,“ říká kastelán zámku Zákupy Petr Weiss.

SPORT

Melzerová má juniorský titul

Novoborská atletka Nikita Melzerová svěřenkyně trenéra Vladimíra Mašky získala na atletickém juniorském mistrovství České republiky, které se konalo v Jablonci nad Nisou, stříbrnou medaili v hodu diskem výkonem 41,83 metru. Vybojovala si tak i místo v reprezentačním výběru pro mezistátní utkání v Trnavě.