ČESKÁ LÍPA

Tři sestry se valí do České Lípy

Lou Fanánek Hagen a Tři sestry zavítají v rámci svého turné Sudová přitažlivost tradičně i do České Lípy. Ve čtvrtek 23. listopadu od 19 hodin vystoupí spolu se svým hostem, skupinou Alkehol, v českolipském KD Crystal. Koncert slibuje čtyři hodiny muziky, dobrého pití a skvělé zábavy. Kapela Tři sestry láká své posluchače na hospodský punk už přes třicet let. Řada jejích písní jako Průša je úchyl, Láďa jede autobusem nebo Zelená se stala doslova kultovní. Vstupenky na čtvrteční koncert jsou stále v prodeji.

Lípa představila letošní adventní program

Rozsvícení stromku, živý betlém, koncerty i vepřové hody. Bohatý program připravilo město Česká Lípa na adventní čas. Ten odstartuje v sobotu 2. prosince rozsvícením vánočního stromu. Po celý den budou na náměstí T. G. Masaryka probíhat trhy, vystoupí kapela Jarret, děti ze ZUŠ, Českolipský dětský sbor a Robert Křesťan. Tradiční Vánoční jarmark na hradě Lipý je nachystaný na 9. prosince a nabídne pravé zabíjačkové hody, živý zvířecí betlém, program pro děti, koncert či divadlo. Advent v České Lípě vyvrcholí ve 21:12 Punčem paní starostky. V rámci programu se můžete těšit na vystoupení Báry Basikové a Českolipského dětského sboru, vše vyvrcholí videomapingem.

Neřídil opilec, ale nezkušená řidička

Opilého řidiče jedoucího Moskevskou ulicí nahlásil řidič taxislužby. Uvedl, že auto kličkuje po silnici, střídavě přidává a ubírá plyn a míří do centra města. Hlídka strážníků městské policie zastihla vozidlo na parkovišti u OD Andy, kdy si řidička sedala na místo spolujezdce. Na vysvětlenou uvedla, že má řidičský průkaz už dlouho, což doložila, ale také dlouho neřídila. Chtěla si jízdu vyzkoušet v době, kdy není v ulicích moc aut. Proto za volantem nepůsobila jistě a jízda podle toho vypadala. Dechová zkouška vyloučila požití alkoholu před jízdou.

O honosné vile vydal majitel knihu

S příchodem železnice se před 150 lety v České Lípě začala formovat dnešní Děčínská ulice. Jednou z prvních staveb byl soud, následně začaly podél ulice vyrůstat více či méně honosné vily místní smetánky. Okolo roku 1898 nechala rodina Altschulů vystavět reprezentativní vilu, dnes pojmenovanou po současném majiteli Villa Hrdlička. Majitel geodetické firmy Martin Hrdlička nechal po koupi před několika lety zanedbanou vilu vzorně restaurovat. V minulosti dům č. p. 361 sloužil mimo jiné jako dům pionýrů, ještě dříve, po konfiskaci původním židovským majitelům, zde byli ubytováváni správní zaměstnanci třetí říše. Aby připomněl bohatou historii architektonicky významné stavby, dal nyní Hrdlička vzniknout knize nazvané Villa Hrdlička. Vychází zítra.

Nemocnice dostala televize

V českolipské nemocnici budou mít matky na novorozeneckém oddělení větší komfort. Od vedení nemocnice oddělení dostalo darem celkem čtyři nové televizory, které přijdou na pokoje pro novopečené maminky.

Sebral opilé ženě klíčky od auta

Muž oznámil na tísňovou linku českolipských strážníků, že odebral neznámé ženě klíčky od auta, protože řídila opilá. Strážníci skutečně nalezli v autě jednadvacetiletou ženu, která vykazovala známky opilosti. To prokázala i dechová zkouška: 1,8 promile alkoholu v dechu. Žena požití alkoholu přiznala, byla se svým přítelem v baru Hong Kong. Tam se pohádali a ona odjížděla autem. Oznamovatel předal klíčky od auta strážníkům a ti předvedli ženu na obvodní oddělení PČR jako podezřelou ze spáchání trestného činu.

Vánoční trhy se blíží

Tradiční Vánoční trhy, které pořádá Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě už po 28., proběhnou letos v termínu od 1. do 6. prosince. Kromě řady stánků se návštěvníci mohou těšit na řadu koncertů, občerstvení i Mikulášskou nadílku.

NOVÝ BOR

Strážníci se zaměří na Palackého ulici

Městská policie v Novém Boru se zaměří na dodržování dočasného zákazu vjezdu v ulici Palackého. Zde od poloviny listopadu platí celková uzavírka z důvodu rozsáhlé rekonstrukce objektu a stavby přípojek. Podle stížností ale řada řidičů nerespektuje zákazové značky, někteří dopravní značení dokonce přemisťují. Tím ohrožují nejen sebe a svůj majetek, ale také pracovníky na stavbě. Zároveň riskují pokutu.

CVIKOV

Chtějí množit původní ovocné stromy

Jedinečnou příležitost pomoci zachovat původní druhy ovocných stromů mají nyní lidé ze Cvikova. Obecně prospěšná společnost Venkovský prostor provádí ve spolupráci s městem výzkum, na jehož konci vznikne ve Cvikově veřejně přístupný sad, kde budou růst místní tradiční odrůdy jabloní, hrušní, třešní, slivoní nebo ořešáků. Máte na svém pozemku ve Cvikově a okolí zajímavý exemplář zmíněných stromů či snad ani nevíte, co vám na zahradě roste? Víte o pěkném kousku na volném prostranství? Můžete se obrátit na konzultanta projektu Vladimíra Janečka. Telefon: 734 177 660 či e-mail: stareodrudy@gmail.com.

STRÁŽ POD RALSKEM

Pracovníky věznice ocenili za statečnost

Mimořádné ocenění od generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala dostali v minulém týdnu dva zaměstnanci věznice ve Stráži pod Ralskem. Medaile Vězeňské služby ČR za statečnost převzalo celkem celkem šest zaměstnanců věznic po celé republice. „Jednalo se o dozorce Jana Skálu a strážného Miroslava Nového. Oba tito příslušníci vězeňské služby, každý sám, v jiný čas a na jiném místě, v letošním roce zachránili jeden lidský život. A to tím, že nezištně a bez váhání poskytli první pomoc neznámým lidem,“ popsala mluvčí strážské věznice Martina Krutinová. Jan Skála již za svůj mimořádný čin dokonce obdržel v červnu tohoto roku Cenu ministra spravedlnosti.

KAMENICKÝ ŠENOV

Knihovna dělá sbírku pro útulek

Dětské oddělení Městské knihovny Kamenický Šenov vyhlašuje opět každoroční sbírku pro kočičí útulek BONA v Kozlech. Chtějí udělat lepší Vánoce opuštěným, nalezeným a týraným kočkám a pejskům. „Do knihovny veřejnost může nosit vyřazené deky, prostěradla, potahové látky a ručníky, prací a čisticí prostředky, suché krmení, konzervy, vitamíny, příp. prostředky na podporu imunity, stelivo, hračky, škrabadla, vyřazené proutěné koše a další potřebné věci,“ popsala za knihovnu Kamenického Šenova Drahomíra Liptáková.

SVOJOV

Opraví pomník obětem 2. světové války

Ve Svojkově uspěli s žádostí o dotaci na péči o válečné hroby. Díky tomu může obec nechat opravit pomník obětem I. a II. světové války. Obnova bude stát něco málo přes 420 tisíc korun. Původně se jednalo o přibližně 4 metry vysoký pískovcový pomník z roku 1925 skládající se z odstupňované soklové části, stély dělené na tři díly, v každé části je zasazena nápisová deska z černé leštěné žuly, jednak se jmény padlých, jednak s věnovacím textem a v posledním případě s klínovým křížem, po stranách stély jsou osazeny ozdobné pilíře a cca 40 cm vysoké pískovcové nábojnice s letopočty začátku a konce I. sv. války.

RALSKO

VLS letos zalesnily přes sto hektarů

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) v letošním roce vysadí rekordní počet sazenic stromů. V šesti unikátních lesních lokalitách ve správě státního podniku bude do konce roku vysazeno přes 12 a půl milionu sazenic. Většinu z nich přitom budou tvořit listnáče. V Ralsku lesníci za první tři kvartály zalesnili 104 hektarů. „Vysazeno bylo 825 tisíc sazenic, z toho čtvrt milionu tvořily listnaté stromy. Do konce roku bychom měli vysadit ještě přes sto tisíc sazenic,“ říká mluvčí VLS Jan Sotona. Ralsko je podle něj specifické, přirozeně zde dominuje borovice nikoli smrk, proto je i podíl listnatých dřevin nižší než je celkový průměr u VLS.

KVÍTKOV

V Kvítkově hořela novostavba

V pátek večer došlo k požáru novostavby v obci Kvítkov. Oheň zcela zasáhl střechu domu a částečně poškodil i stropní konstrukci prvního podlaží. Na místě zasahovalo celkem pět hasičských jednotek. Objekt byl silně zakouřen a hasiči pracovali v dýchací technice. Na místo byla povolána i cisterna se speciálním zařízením Cobra. Zařízení je určeno pro řezání vodním paprskem. Po rozebrání zbytků střešní konstrukce a stropu byl objekt prohlédnut termokamerou. Na místě zůstal dohlížet majitel domu, který ve tři hodiny v noci hasiče znovu zavolal, protože ze střechy se opět začalo kouřit. Profesionální hasiči z České Lípy na místě dohasili skryté ohnisko požáru pod izolací střechy. Příčina požáru se bude vyšetřovat.