Unikátní šaty jsou zpět v Boru

Nový Bor - Skleněné šaty od Blanky Matragi, které slavná módní návrhářka vytvořila v roce 2012 v rámci Mezinárodního sklářského sympozia, se minulý týden vrátily do Sklářského muzea v Novém Boru. Unikátní exponát mohli v loňském roce obdivovat návštěvníci na výstavě skla a bižuterie Křehká krása v Jablonci nad Nisou a poté v Pavilonu skla v Klatovech. Na obou místech vzbudilo dílo obrovský ohlas. Nyní budou moci návštěvníci šaty obdivovat opět v Boru.

Benzín je na Českolipsku nejlevnější

Českolipsko - Na nejlevnější pohonné hmoty v celé zemi narazíte v Libereckém kraji, nejnižším cenám vévodí Českolipsko. Ke konci minulého týdne motoristé v různých místech České republiky mohli tankovat litr Naturalu 95 průměrně za 26,88 Kč za litr, na Liberecku za 26,20 Kč a na Českolipsku za 25,81 Kč. Nafta v kraji zlevnila od minulého týdne o dalších 38 haléřů, za litr motoristé platí v průměru 24,27 korun za litr. Podle informací CCS, která ceny pohonných hmot sleduje, je už na Českolipsku průměrná cena nafty dokonce pod 24 korunami za litr, průměrně stojí litr 23,77 Kč.

Ministryně Marksová zavítá do Lípy

Česká Lípa - Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová přijala pozvání starostky České Lípy Romany Žatecké a přijede do České Lípy na oficiální návštěvu. Setkání v úterý 23. února chce starostka Žatecká využít především k diskuzi, jak zabránit byznysu s chudobou. Na jednání jsou pozváni i zástupci občanů z ulic Roháče z Dubé a Jiráskovy, kteří jsou problémem ubytování nepřizpůsobivých občanů za státní peníze nejvíce zasaženi. Součástí programu ministryně bude seznámení se spoluprací města a Úřadu práce a představení příspěvkové organizace Sociální služby města ČL. Na konec své návštěvy ministryně Marksová zavítá do Domu s pečovatelskou službou na Ladech.

Na dotování MHD půjde více milionů

Česká Lípa - Třiceti osmi miliony bude město Česká Lípa dotovat provozovatele městské autobusové dopravy, společnost Busline. Zvýšení dotace z původních 35 milionů bylo zapříčiněno novým tarifem MHD, který zavádí možnost nákupu celoroční neomezené jízdenky za 1500 korun. Děti budou platit polovinu. Podle vedení města by měl nový tarif do autobusů přilákat větší množství cestujících. Těch autobusy přepraví na šestnácti linkách v průměru šest a půl tisíce denně. Autobusy najezdí po České Lípě a okolí sto tisíc kilometrů za měsíc.

Dětí u zápisů ubylo

Česká Lípa - O jednačtyřicet dětí méně než v loňském roce dorazilo na začátku února v České Lípě k zápisům do prvních tříd. Devět základních škol, které zřizuje město, u zápisu přivítalo 542 budoucích školáků (loni 583), o odklad zatím zažádali rodiče u 74 dětí (loni téměř 90). Nejvíce nových žáků přivítá v září tradičně největší škola ve městě ZŠ 28. října, která otevře čtyři třídy. Přetlak zájemců řeší v tuto chvíli ZŠ Partyzánská, kam se přihlásilo dvacet dětí z jiných spádových obvodů a kapacita dvou prvních tříd, které plánuje v září otevřít, tak nestačí.

Zloději nakradli obecní štěrk

Mařenice - O dvacet tun štěrku připravil zloděj obec Mařenice, která si materiál objednala kvůli drobným opravám silnic. Firma navezla štěrk na konci listopadu na neoplocený pozemek u plechové montážní haly v blízkosti silnice, která směřuje na Heřmanice. V úterý si starostka obce povšimla, že původně třicetitunová hromada je již téměř pryč. „Provedla šetření u pracovní skupiny, která materiál používala, a zjistila, že jejich činností nebyl štěrk zdaleka spotřebován. Z uvedené hromady mohli podle ní spotřebovat jednu třetinu," informovala mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Škoda byla vyčíslená na 7 180 korun.

Doksy chystají další sbírku pro charitu

Doksy - Obyvatelé Doks se mohou opět připojit k pomoci lidem v tísni. Město v příštím týdnu pořádá sbírku pro charitativní šatník Farní charity Česká Lípa. Sbírka se uskuteční ve středu 24. února od 8 do 17 hodin v prostorách kanceláře referentek sociálních věcí na dokské radnici. Charitativní šatník poskytuje pomoc lidem z celého Českolipska. Pokud má někdo doma nepoškozené věci, které již nepoužívá, může je věnovat do této sbírky. Potřebova je především oblečení a obuv, ale také ložní prádlo, nádobí, hračky nebo drobné elektrické spotřebiče.

Vandalové zničili fasádu domu

Nový Bor - Dalším případem sprejerství se zabývá policie v Novém Boru. Pátrá po neznámých vandalech, kteří poničili sprejem fasádu i podezdívku objektu na třídě T. G. Masaryka. „Pokud se policistům podaří autory této nevzhledné výzdoby vypátrat, budou se zodpovídat z poškození cizí věci a mohou být potrestáni až ročním pobytem ve vězení,"uvedla Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie. Objekt, kde se nachází například kavárna, prodejna DM drogerie nebo pobočka banky, nyní hyzdí barevné čmáranice, které působí na celé okolí velmi rušivým dojmem.

Florbalisté inkasovali deset gólů od Startu

Praha - Nezadařilo se. Florbalisté FBC Brzdy CZ Česká Lípa nezvládli důležitý nedělní duel 21. kola na palubovce pražského rivala FBC Start98, jemuž podlehli 5:10, přičemž sedm branek inkasovali v poslední třetině.
FBC Start98 - FBC Brzdy CZ Česká Lípa 10:5 (2:2, 1:2, 7:1)
Po pětigólové porážce klesli svěřenci trenéra Jiřího Stožického v prvoligové tabulce až na 5. místo, a tak o jejich konečném umístění rozhodne až závěrečné 22. kolo, ve kterém Českolipští vyzvou poslední MVIL Ostrava. Utkání je na programu v sobotu 27. února již od 16 hodin! První březnový víkend již bude patřit zahajovacím zápasům čtvrtfinále play off. Komu asi připadne FBC Česká Lípa?

Doksy porazily tým z Rynoltic jasně 4:0

Heřmanice - První výhru v letošním zimním přípravném období vybojovali fotbalisté TJ Doksy (krajský přebor) na umělém trávníku v Heřmanicích v Podještědí, kde si poradili se Sokolem Rynoltice (I. A třída).
TJ Doksy A - Rynoltice 4:0 (2:0)
Branky: 18. a 50. Konečný, 20. Matěj Šimon, 64. Balík. Rozhodčí: Ďörď Mário, Hejl Štěpán, Kutílek Martin. Diváků: 20.

Tenista nezklamal

Česká Lípa - Je tu další úspěch Adama Kece z českolipského klubu SK Matchball, který se zúčastnil celostátního turnaje v baby tenisu. Celé akce se zúčastnilo celkem 15 hráčů a hráček. „Náš reprezentant se probojoval až do finále, kde po boji podlehl Nicolasi Abrahámovi z Teplic poměrem 2:6. Adam se opět prezentoval bojovnou a trpělivou hrou, se kterou již vícekrát slavil úspěch. Děkujeme za vzornou reprezentaci našeho klubu a města Česká Lípa," informoval Martin Muzikant ze SK Matchball.

Šrámek chválí anketu „Sportovec"

Česká Lípa - Stříbrný „medailista" v anketě Nejúspěšnější sportovec Českolipska za rok 2015, reprezentační deblkanoista Michal Šrámek, svůj loňský titul sice neobhájil, avšak zklamaný z 2. místa rozhodně není. „Byl jsem mile překvapený a za druhou příčku jsem velice rád. Musím otevřeně přiznat, že jsem letos s tímto umístěním vůbec nepočítal," přiznal Deníku Michal Šrámek a pokračoval: „Galavečer s vyhodnocením v Novém Boru hodnotím jako velmi povedený co se týče zábavy, tak i dekorování. Je vidět, že v našem okrese je řada úspěšných a talentovaných mladých sportovců. A to, že vyhrála Petra Chocová, tak to nebylo zase až takové překvapení. Přece jen je jedna z mála z našeho okresu, která může proniknout na letošní Olympijské hry do Ria. To první místo si Péťa naprosto zasloužila a já jí ještě jednou gratuluji. Přeji jí hodně štěstí, aby se do Brazílie dostala a aby tam udělala co nejlepší výsledky!"

Derby skončilo zaslouženou remízou

Cvikov - Remízou 9:9 skončila středeční předehrávka 15. kola Krajské divize stolních tenistů mezi SKST Cvikova a Jiskrou Nový Bor. Že půjde o vyrovnané utkání, to prokázaly již úvodní dvě čtyřhry, po kterých byl stav 1:1. V samém závěru domácí prohrávali na body 7:9, ale poslední dva duely zvládli a srovnali na 9:9.
SKST Cvikov - Jiskra Nový Bor 9:9.
Body Cvikova: Hübsch Otto 3, Bárta Roman 3, Fišera Milan 2, Pavelka Josef 0. Čtyřhry 1.
Body Nového Boru: Ivan Radek 3, Hekerle Tomáš 3, Hoffman Denis 1, Oliverius Pavel 1. Čtyřhry 1.