V Lípě budou řešit proměnu Špičáku

Česká Lípa - Studií regenerace sídliště Špičák, největšího sídliště ve městě, se budou už tento týden zabývat zastupitelé České Lípy. Schválení vypracované studie je jedním z bodů zasedání městského zastupitelstva, které se uskuteční ve středu. Studie se zabývá zkvalitněním veřejných prostranství na Špičáku, řeší chodníky i parkovací místa, navrhuje doplnění laviček nebo obměnu veřejného osvětlení. Studie se chce také vyrovnat s velkým množstvím bariér, které ztěžují život osobám se sníženou možností pohybu nebo orientace.

V muzeu skla pokřtili komiks k sympoziu

Nový Bor - Přesně týden před začátkem XII. ročníku Mezinárodního sklářského sympozia v Novém Boru oficiálně pokřtili komiks vydaný právě u příležitosti této významné akce. Již druhý komiks věnovaný sklu vytvořil novoborský sklářský výtvarník a známý karikaturista Jan Vobr. Po úspěšném „Příběhu skláře Egermanna" z roku 2011 pokřtili ve čtvrtek ve Sklářském muzeu v Novém Boru nový příběh „Střípky ze sklářské historie". Vtipnou formou se budou moci dospělí i děti seznámit s historií sklářské výroby. „Zaměřil jsem se na zajímavé příběhy, které něčím odlišují Čechy od okolního světa. Jsou to příběhy o snaze a pracovitosti, to může být vhodný vzkaz našim potomkům," uvedl autor komiksu Jan Vobr.

Nalezený granát byla atrapa

Česká Lípa - K nálezu ručního granátu, který oznámil muž prostřednictvím tísňové linky, vyjeli v sobotu odpoledne policisté do Jižní ulice v České Lípě. Granát byl uložen v igelitové tašce na zemi u novinového stánku. Na místo se dostavil pyrotechnik z expozitury Teplice, který po zhlédnutí granátu konstatoval, že se jedná pouze o atrapu. Kuriózní bylo, jak se granát ke stánku dostal. Muž, který nález oznámil, atrapu koupil ve sběrně surovin a chtěl se s granátem pochlubit svým kamarádům. Ti se však zalekli a nevěřili, že je to pouze atrapa, nýbrž opravdový ruční granát. „To vzbudilo v muži obavy a nejistotu a oznámil celou věc na policii," uvedla policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. (

Postrádá trezor ze své skříně

Doksy - Malý trezor s více než třiceti tisíci korunami zmizel na přelomu minulého týdne z rodinného domu v Lesní ulici v Doksech. Po pachateli, který má krádež na svědomí, nyní pátrají místní policisté. Ke krádeži trezoru došlo v době od nedělního rána do úterního odpoledne. „Majitel domu si volně uložil do šatní skříně malý, uzamčený trezor s penězi. Když si chtěl v úterý odpoledne z trezoru vzít část peněz, zjistil, že nemá z čeho, neboť trezor ze skříně zmizel," popsala policejní mluvčí Bohdanka Capuličová. Poté, co majitel bezúspěšně znovu prohledal skříň, oznámil věc na policii. Pachatel nepoškodil žádné jiné zařízení domu ani neodcizil další cennosti a odešel z domu neznámo kam. Svým jednáním způsobil majitelům domu škodu dosahující pětatřiceti tisíc korun. Policie doporučuje: Neuchovávejte doma či nenoste při sobě větší obnos peněz.

Předseda sněmovny navštívil Lípu

Česká Lípa - Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jan Hamáček přijel ve čtvrtek 24. září odpoledne na návštěvu České Lípy. Na českolipské radnici ho přivítala starostka města Romana Žatecká. Šéf Sněmovny se také setkal a hovořil s radními města. „Snažím se, abych kromě povinností ve Sněmovně jezdil do regionů, komunikoval se samosprávou a měl tak možnost slyšet mnoho podnětů pro zlepšení zákonů, zpětná vazba je velmi cenná," řekl v České Lípě Hamáček.

Vláček do Oybinu bude jezdit častěji

Cvikov - Oblíbená prázdninová atrakce, výletní vláček do Oybinu a Jonsdorfu, by mohl v příští sezoně vozit turisty ze Cvikova častěji. Radnice jedná s německými partnery o dotaci, která by častější provoz vláčku pokryla. „Vláček jezdil každé úterý a většina lístků byla již před prázdninami beznadějně vyprodaná. Příští rok bychom proto rádi, aby vláček jezdil dvakrát týdně, a svezl tak mnohem více zájemců," uvedl cvikovský starosta Jaroslav Švehla.

Vladimír Klein představí půl století své tvorby

Nový Bor - Sklářský výtvarník Vladimír Klein je celoživotní pětkař. V tom smyslu, že pětky hrají v jeho životě osudovou roli. Narodil se v březnu 1950, takže před měsícem oslavil 65. narozeniny a v kostele sv. Ducha v Novém Boru Arnultovicích začne ve středu 30. září jeho výstava, která odkazuje na 50 let jeho práce se sklem. Do kontaktu se s ním poprvé dostal jako student v Kamenickém Šenově, bylo mu tehdy 15 let a bylo to v roce 1965. Vernisáž výstavy začíná v arnultovickém kostele v 18 hodin.

Výročí úmrtí Václava Flegla

Jablonné v Podještědí - Přesně před 10 lety, 29. září 2005, zemřel Václav Flegl (nar. 1923), pedagog, kronikář a významná osobnost Jablonného v Podještědí. Flegl patřil coby kronikář města mezi zakladatele Společnosti přátel historie města Jablonného v Podještědí, společnosti předsedal a vedl její prezentaci na veřejnosti.

Soutěží čtyři aleje z kraje

Liberecký kraj - Celkem čtyři aleje z Libereckého kraje byly zatím nominovány do letošního ročníku celostátní soutěže Alej roku. Jedná se o Kočárovou alej u Raspenavy, Alej v Kunraticích na Frýdlantsku, Vítkovskou alej nedaleko Albrechtic a Zámeckou alej ve Frýdlantu. Aleje nominovali sami občané. Nominace se uzavřou 30. září.

Českolipští atleti se rozhodně neztratili

Praha - Na stadionu pražské Slávie se konalo MČR žactva v atletice. Zastoupení zde měli i atleti z České Lípy. David Stoja překonal žákovský oddílový rekord ve skoku o tyči výkonem 315 cm, což stačilo na 10. místo. Poté se objevil v běhu na 200 m překážek. Zaběhl si osobní rekord 29,13 s. a skončil na 15. místě. Nejlepšího umístění z Českolipských dosáhl ve vrhu koulí Jan Effler. Výkonem 14,51 m bral 6. místo. Koulí vrhala i Míša Trčová. Výkonem 10,61 m a skončila 14. V běhu na 1500 m skončil Antonín Synek na 7. místě v čase 4:31,51 min. V chůzi na 3 km se Míša Líšková umístila na 16. příčce. Všem atletům trenéři gratulují, neboť už jejich samotná účast mezi nejlepšími vrstevníky je úspěchem.

Na Bohemii se představilo přes 150 kuželkářů!

Nový Bor - Již 36. ročník kuželkářského turnaje Bohemia 2015 probíhal na novoborské dvoudráhové kuželně. Celkem 156 hráčů z mnoha českých i německých oddílů odehrálo v průběhu tří týdnů v disciplíně na 100 hodů sdružených 167 startů (byl-li čas, hráli někteří vícekrát). Kategorii mládeže do 15 let vyhrál Ladislav Hetcl ml. ze Sokola Kolín (390), do 18 let zvítězil Felix Röber z Motoru Mickten Drážďany (402). Registrované ženy se mezi 25 účastnicemi staly trofejí Blanky Mizerové z KK Slavia Praha (436) a vítězství mezi 92 registrovanými muži pro sebe výkonem 449 získal domácí hráč Petr Kout. Poměrně hojně byly obsazeny i kategorie neregistrovaných žen (13) a mužů (18). Zde vyhráli Libuše Havlíková z České Lípy (324) a Tomáš Hekerle z Kamenického Šenova (375). Pořadatelský oddíl Jiskry Nový Bor děkuje sponzorům, díky jejichž darům bylo možné odměnit více nejlepších hráčů.