Slavnostního odhalení pomníku se zúčastní i hejtman

Nový Bor - Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se zúčastní slavnostního odhalení nového pomníku popraveným hrdinům Rumburské vzpoury v Novém Boru. Obnovený památník na novoborském Lesním hřbitově odkryjí v úterý 27. října v 10 hodin hodin u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu. Město Nový Bor a Společnost pro obnovení památníku rumburským hrdinům nechali památník obnovit v původní podobě, jak ho v roce 1923 navrhl sochař Karel Dvořák. Jeho dílo zničili v roce 1940 nacisté a až do letošního srpna ho nahrazovala pouze obří kamenná stéla.

Bombardier chce postavit novou výrobní halu

Česká Lípa - Úplně novou výrobní halu i přístavbu stávající haly plánuje v České Lípě postavit místní závod kanadské společnosti Bombardier, která v České Lípě vyrábí podvozky a kabiny pro soupravy meziměstských vlaků i metra. Nové haly mají vyrůst v areálu firmy v České Lípě Dubici na pozemcích, které společnost vlastní. V nové hale má být až 150 svářecích agregátů a po celé délce haly mají být položeny troje koleje. V nové hale má pracovat ve třísměnném provozu (tedy včetně noční směny) až 460 lidí, v přístavbě dalších 410 lidí. Firma sem ale zčásti přemístí zaměstnance z dosavadních pracovišť, nových pracovních míst má být 230 v přístavbě a 285 v nové hale.

Zastupitelstvo na Youtube on-lne

Česká Lípa - Veřejná jednání zastupitelů v České Lípě po zásahu vedení města začínají již ve 14 hodin, což zaměstnaným lidem výrazně ztěžuje možnost se těchto jednání zúčastnit. Lidé, kteří se na jednání nedostanou, ale mají od minulého týdne možnost v přímém přenosu poslouchat zvukový záznam z jednání, a to přes webový portál YouTube. Město Česká Lípa totiž včera začalo zvuk z jednání přenášet i na kanál, zřízený právě na YouTube.

O prázdninách do bazénu se slevou

Česká Lípa - Na speciální výhodu se mohou tento týden v českolipském Sportareálu těšit rodiny s dětmi. Pro ně příspěvková organizace Sport připravila hned třídenní akci na podzimní prázdniny. Od 28. do 30. října zaplatí u všech položek rodinného vstupného o 10 % méně oproti obvyklým cenám. Akce se nevztahuje na permanentky a dárkové šeky.
O víkendu bude bazén pro veřejnost uzavřen. Důvodem je tradiční konání plaveckého Zimního mezinárodního MČR v kategorii masters.

Policisté zadrželi recidivistu. Půjde k soudu

Česká Lípa - Soud a zřejmě i trest odnětí svobody nemine dvaatřicetiletého muže, který byl v jedné z českolipských prodejen přistižen při krádeži. Přestože chtěl muž ukrást zboží v hodnotě pouze pár desítek korun, policisté totiž zjistili, že jde o recidivistu, který byl za krádeže v minulosti už dvakrát souzen. V prvním případě mu soud v Děčíně vyměřil podmínečný trest odnětí svobody v délce 9 měsíců se zkušební dobou do roku 2017, v druhém mu podmínku prodloužil o 3 měsíce se stejnou dobou trvání trestu. „Podezření z přečinu krádeže českolipští policisté muži sdělili ve zkráceném přípravném řízení, nyní mu hrozí až tři roky odnětí svobody," uvedla krajská mluvčí policie Bohdanka Capuličová.

Obřadní síni vrátí původní lesk

Cvikov - Kompletní rekonstrukce obřadní síně a vstupní haly radnice začne už v pondělí ve Cvikově. Úředníky i obyvatele města, kteří zamíří do budovy městského úřadu, čekají v souvislosti s opravami mírné komplikace. Zřejmě až do konce letošního roku se kvůli rekonstrukci také mění místo pro svatební obřady, které budou nově probíhat v prostorách galerie Multifunkčního kulturní centra Sever. Schválili to radní města Cvikov.
Do postupné opravy radnice chtějí ve Cvikově investovat až milion korun. Změní se především zastaralé prostory ze 70. let, přibude další vstup pro vozíčkáře, budova radnice dostane také nové topení a podlahy. Proměny jedné z dalších městských budov se ve Cvikově ujal stejný architekt, z jehož projektu vyšel místní pivovar. „S historickými domy má zkušenosti a pivovar vyšel velice dobře," řekl už dříve starosta města Cvikov Jaroslav Švehla.

Opraví poruchovou kanalizaci a vodovod

Mimoň - První etapou v těchto dnech startuje rekonstrukce kanalizace a vodovodu v okolí Pražské ulice v Mimoni. Stávající litinový vodovod pochází z roku 1960 a je opakovaně poruchový. Betonová kanalizace byla uvedena do provozu v letech 1929 a 1971. „Jak prokázala její kamerová prohlídka, má zkorodované stěny, je zanesená a projevují se netěsnosti až destrukce v místech přípojek, v důsledku čehož vznikají kaverny," uvedl Jiří Hladík, mluvčí Severočeské vodárenské společnosti, která je investorem stavby. Rekonstrukce by měla skončit v polovině prosince.

O poruše veřejného osvětlení vědí ihned

Jestřebí - Nahlásit poruchu veřejného osvětlení mohou nyní obyvatelé Jestřebí a přilehlých obcí pomocí nové webové aplikace, kterou nedávno spustil obecní úřad na svých internetových stránkách. Občané tak nemusí čekat na úřední hodiny a díky jednoduchému systému podají informaci o poruše ihned poté, co ji zjistí. Aplikace zahrnuje mapku s vyznačenými jednotlivými lampami. Systém po označení poruchy zašle zadaný podnět přímo osobě, která má danou problematiku v kompetenci.

Z domu zmizelo nářadí za desítky tisíc

Česká Lípa - Až pětiletý trest ve vězení si může odpykat zloděj, který má na svědomí krádež nářadí v hodnotě desítek tisíc korun v rozestavěném domě v českolipské ulici U Kola. Policie po pachateli pátrá od úterý, kdy majitelé domu pojali podezření, že se uvnitř někdo pohyboval. „Ujistili se v tom poté, co v prvním patře našli otevřené balkonové dveře a zjistili, že chybí drahé nářadí," uvedla krajská policejní mluvčí Bohdanka Capuličová. Neznámý zloděj majitelům domu způsobil krádeží nářadí škodu ve výši 60 tisíc korun. Další škodu, okolo 3 a půl tisíce korun, nenechavý lapka napáchal poničením balkonových dveří.
„Do protokolu na služebně uvedli seznam věcí, které v domě chyběly. Mezi nimi například vrtací kladivo s vrtáky, brusku s diamantovými korunkami, kotouče, míchadlo s metlou, bourací kladivo s několika sekáči a další šroubováky, vrtáky a bity," upřesnila mluvčí policie. Vyšetřovatelé budou nyní mimo jiné prověřovat možná místa odbytu kradených věcí.

Kraj má zájem řešit „eko" zátěž v Boru

Nový Bor - Liberecký kraj projevil zájem řešit problém staré ekologické zátěže pod bývalým areálem ZPA v Novém Boru. Vyplynulo to mimo jiné ze společného jednání zástupců Libereckého kraje a města Nový Bor. „Domlouvali jsme se, jakým způsobem to budeme řešit, kdo by případně žádal o dotaci. Liberecký kraj je řešení nakloněn s případnou spoluúčastí města a dalších subjektů," upřesnil starosta města Nový Bor Jaromír Dvořák.

Díky dotaci Mimoň obnoví sídliště

Mimoň - Čtyři miliony korun získalo město Mimoň od ministerstva pro místní rozvoj na I. etapu regenerace části Sídliště pod Ralskem. Loni muselo město dotaci vrátit kvůli odstoupení firmy, která tuto zakázku vysoutěžila, protože stavbu finančně podhodnotila. Dotaci musí Mimoň prostavět do konce roku, z vlastní kasy dá radnice na úpravy téměř 3 miliony.

Řezník z Nového Boru uspěl v soutěži

Brno, Nový Bor - Český svaz zpracovatelů masa vyhlásil v rámci slavnostního večera v brněnském hotelu Voroněž výsledky již osmého ročníku soutěže Řeznicko-uzenářská prodejna roku 2015, která proběhla pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky. V Libereckém kraji zvítězila prodejna Řeznictví Landa v Novém Boru. Do soutěže se může přihlásit libovolná prodejna z České republiky, kterou následně navštíví tajný zákazník, který provede zhodnocení prodejny dle předem stanovených kritérií.

Vlastní babičku obrala o dvě stě tisíc

Česká Lípa - Až pětiletý trest vězení může soud uložit šestadvacetileté ženě z České Lípy, která vlastní babičku okradla o více než dvě stě tisíc korun. Policie mladou ženu stíhá pro spáchání trestného činu podvodu. Na policii se obrátila sama okradená žena, které s vnučkou již došla trpělivost. „Žena vždy babičce sdělila nějaký důvod, kvůli kterému se ocitla v tíživé životní situaci a potřebuje půjčit peníze. Jednou to byla finanční nouze, zaplacení poplatků či hrozící exekuce. Jednalo se o částky od jednoho do pěti tisíc korun. Ani v jednom případě peníze však nevrátila," uvedla mluvčí policie Bohdanka Capuličová.

Hasiči absolvovali výcvik v ohňovém trenažéru

Liberecký kraj - Čtyřiadvacet hasičů z celého Libereckého kraje absolvovalo minulý týden speciální výcvik v kontejnerech, ve kterých lze simulovat jevy jako žíhavé plameny či celkové vzplanutí. O několikametrové plameny a obrovský žár tak nebyla nouze. Trénink v těchto podmínkách je fyzicky velmi vyčerpávající a zvláště pro nováčky jde doslova o „křest ohněm". Hasiči byli pod vedením zkušených lektorů, taktéž hasičů Liberce, kteří jsou považováni za nejlepší v republice. Do konce roku navštíví zařízení simulující reálné podmínky požáru ještě jedna skupina. Do Zbirohu jezdí hasiči HZS Libereckého kraje pravidelně 2x do roka.

O titul Alej roku usiluje 65 adeptek

ČR/Liberecký kraj - Jsou krásné, teď na podzim oděny do barevného hávu a každá má svůj příběh. Některé jsou navíc ohrožené plány na jejich kácení. Řeč je o alejích, které aspirují na titul Alej roku 2015. Své želízko v ohni má každý z českých i moravských krajů a celkem výletníci do ankety nominovali 65 alejí. Vítězku vyberou lidé hlasováním na webové stránce http://alejroku.cz, kde jsou také popisy, fotografie a mapa přihlášených stromořadí. Hlasy mohou lidé posílat až do 15. listopadu. Vyhlašovat se budou i nejoblíbenější stromořadí v jednotlivých krajích. Součástí ankety je i fotosoutěž, do které je zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale i fotky přihlášené samostatně. Nejkrásnější fotografie pak vybere odborná porota.
V Libereckém kraji soutěží pět alejí.

Starší žáci zahájili Český pohár výborně

Hradec Králové - Skvělé druhé místo obsadili starší žáci volejbalového klubu TJ Lokomotiva Č. Lípa v kvalifikaci Českého poháru, která se uskutečnila v Hradci Králové. Českolipští vyhráli čtyři utkání, prohráli až ve finále s favoritem soutěže ČZU Praha. Ve druhém kole této nejkvalitnější soutěže starších žáků bude Lokomotiva hrát ve skupině s nejlepšími osmi kluby, a to ve dnech 14. a 15. listopadu v tělocvičnách ZŠ Lada. Sestava Loko: Pavlíček Jan, Srb Jiří, Hendrich Tomáš, Hůla Daniel, Staněk Lubomír, Drahoňovský Matouš, Šábrt Martin a Ryšavý Vojtěch. Trenéři: Jaroslav Linhart, Josef Vlasák.

Rozhodnutí DK ze dne 22. října 2015

ZÁKAZ ZÁVODNÍ ČINNOSTI NEPODMÍNĚNĚ:
SIXTA Mirek (Kravaře) - zákaz činnosti na 1 soutěžní utkání (§ 46/1).
ONDRŮŠEK Vojtěch (Horní Libchava) - zákaz činnosti na 2 soutěžní utkání (§ 45/1).
WÁGNER Petr (Jestřebí) - zákaz činnosti na 1 soutěžní utkání (§ 43/1).