NOVÝ BOR

Na nádraží bude až do neděle Legiovlak

Na novoborské nádraží dorazil Legiovlak. Ten je replikou legionářského vojenského ešalonu z let 1918 1920, s nímž se českoslovenští legionáři přesouvali bojem s bolševiky po Transsibiřské magistrále. Pojízdné muzeum obsahuje 13 vozů, v nichž na návštěvníky čeká věrné vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích i originální exponáty, to vše doplněné stovkami fotografií mapujících historii čs. legií. Vlaky sloužily jako pojízdná kasárna a staly se do roku 1920 domovem našich vojáků na Rusi. Prohlídky jsou až do neděle 27. května zdarma a budou ve všední dny probíhat od 8.00 do 18.00 hodin a o víkendu od 9.00 do 19.00 hodin.

Kino v Boru bude hrát o půlnoci

Čtvrtek 24. května, toto datum mají v kalendáři zaškrtnuté všichni fanoušci Hvězdných válek. Minutu po půlnoci ze středy na čtvrtek budou moci premiérově zhlédnout v Městském kině v Novém Boru nejočekávanější film roku Solo: Star Wars Story: Síla se probouzí ve 3D s titulky. Snímek bude novoborské kino promítat až do pondělí 28. května.

ČESKÁ LÍPA

Bazén je celý týden zavřený

Z technických důvodů je po celý tento týden uzavřený bazén ve Sportareálu v České Lípě. Permanentkářům, kteří si v nejbližší době zakoupili časově omezené vstupy, bude na požádání alikvotně prodloužena platnost zakoupených vstupů. Návštěvníci českolipského bazénu by se již brzy měli dočkat také nového tobogánu, který byl před více než rokem kvůli špatnému technickému stavu odstraněn. Tubus nahradí nový, hotovo by mělo být zřejmě v polovině července.

Lezli na střechu Sportareálu

Pětici dětí ve věku kolem 11 let zastihli asistenti prevence kriminality ve chvíli, kdy vylezli na střechu českolipského Sportareálu. Děti napřed nechtěly poslechnout výzvu, aby slezly, ale pak si daly říci. Asistenti pak zavolali rodičům partičky a vysvětlili jim, co jejich ratolesti ve volném čase tropí. Cesta na střechu Sportareálu ze strany od Ploučnice je poměrně nebezpečná a dětem se mohlo něco stát. Co překvapilo asistenty, byla reakce rodičů. Ti totiž asistenty požádali, aby dětem pořádně vyčinili. Děti nakonec soulad rodičů s asistenty tak překvapil, že se rozplakaly a slíbily, že už tam nepolezou.

Plicní oddělení má nové přístroje

Dva nové přístroje začalo využívat plicní oddělení českolipské nemocnice. Jedná se o koncentrátory kyslíku, které slouží k doplňkové kyslíkové terapii při onemocnění CHOPN (chronická plicní nemoc), při kardiovaskulárních onemocněních nebo pro pacienty s plicními obtížemi. Oba přístroje bude oddělení využívat pro ambulantní pacienty, mohou však sloužit i pacientům v domácím prostředí.

Senioři vyhráli Euroregionální spartakiádu

Zlaté medaile a vítězný pohár přivezl tým seniorů z České Lípy z Euroregionální spartakiády seniorů Aktivní bez hranic, která se uskutečnila v polském Boleslavci. Soutěžilo se v devíti disciplínách. Senioři stříleli z luku i z paintballové pistole, zápasili ve vrhačském trojboji, zdolávali překážkovou dráhu. Celkovým pořadím ještě mohla zamíchat vědomostní soutěž o partnerských zemích, ale i tu zvládli naši borci výborně a v celkovém součtu vyhráli. Tým soutěžil ve složení Naďa Formánková, Jaroslava Gruntorádová, Jarmila Hrkelová, Milena Šimůnková, Marie Vasmanská, Luděk Brotánek, Jiří Formánek, Josef Gruntorád, Karel Komers, František Šimůnek.

Galerii obsadí díla Michala Janovského

Šerosvět. Tak nazval výstavu svých obrazů českolipský malíř Michal Janovský, který bude poprvé prezentovat svá díla ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě. Vernisáž se koná už ve čtvrtek 24. května od 17:00 hodin. Velký rozhovor s autorem najdete v zítřejším Týdeníku Českolipsko.

Lopaty se neštítil

Odcizenou lopatu a strhnutou vymezovací pásku kolem výkopu oznámil správce skateparku. v České Lípě. Strážníkům pak i popsal pachatele krádeže. Viděl, že odchází po cestě podél Ploučnice směrem ke svárovskému mostu. Strážníci ale nikoho takového na cestě neviděli. Zato později na sídlišti Špičák potkali muže odpovídajícího popisu, kterému z tašky na kolečkách vyčnívala rukojeť lopaty. Pachatel se přiznal ke krádeži a odůvodnil ji tím, že lopata tam jen tak ležela a jemu se hodí na zahradu. Muž se bude zodpovídat z přestupku.

Násilím se ničeho nedomohla

Kopáním do dveří si chtěla žena vymoci vstup do nechvalně známého českolipského baru Moskva. Obsluha kvůli opilé ženě zavolala strážníky městské policie, aby jí pomohli nevítaného hosta zklidnit. Návštěvnice hlasitě verbálně napadala okolí a všem kolem vyhrožovala zabitím. Když strážníci situaci zklidnili a ověřili totožnost, kvůli agresivitě ji předvedli na obvodní oddělení PČR. Dechová zkouška prokázala opilost, ze záznamů vyplynulo, že je žena psychicky nemocná a že její zklidnění zřejmě nebude tak jednoduché. Lékař proto doporučil převoz do liberecké záchytné stanice, což se stalo.

Ne každé mládě potřebuje pomoc

S jarem začínají českolipští strážníci přijímat více oznámení nálezů ptáků, kteří vypadli z hnízda. Přitom zdaleka ne každý pták, který není v hnízdě, potřebuje pomoc. Pokud najdou lidé ptáka, který je opeřený a skáče, není třeba ho odchytávat, tak radí pracovníci záchranné stanice Falco Dolní Týnec. Mladý opeřenec potřebuje, abychom jej pouze odstranili z komunikace nebo z místa, kde by mu hrozilo nebezpečí. Lidé se přitom nemusejí obávat, že by dotykem mláděti nějak ublížili. Ptáci nemají příliš vyvinutý čich. „Městská policie upozorňuje, že nebudeme přijímat ptáky, kteří nejsou nemocní nebo jinak ohrožení,“ dodává mluvčí českolipských strážníků Eva Vlastníková.

MIMOŇ

Město dostane miliony na úpravy radnice

Bezpečnější a pohodlnější vstup budou mít již brzy handicapovaní lidé na Městský úřad v Mimoni. Město získá více než 1,5 milionu korun na bezbariérové úpravy radnice. Dotaci jim schválilo Ministerstvo pro místní rozvoj. Úpravy vyjdou celkem na více než tři miliony korun. V programu Bezbariérové obce rozdělilo ministerstvo dohromady téměř 17 milionů korun. Dotace putují na vybudování plošin u vstupů do obecních a městských úřadů či na vestavby výtahů.

STRÁŽ POD RALSKEM

Cvičili bezpečnou jízdu na kole

Policisté a strážníci ze Stráže pod Ralskem navštívili žáky 1. a 2. ročníku místní školy. Povídali si s nimi o pravidlech bezpečné jízdy na kole v silničním provozu i na cyklostezkách. Děti se dozvěděly, jak má být správně vybaveno kolo, po jaké straně silnice se smí pohybovat, kdy budou moci na silnici vyjet samy a všechna další pravidla, která musejí dodržovat. Také se seznámily s důležitými dopravními značkami. Po teoretické přípravě na jízdu si mohly vyzkoušet své praktické cyklistické dovednosti na cvičné dráze.

KAMENICKÝ ŠENOV

Hrdinou výstavy je Karel IV.

Především dětem je určena výstava Byl jednou jeden král Karel IV., která bude od zítřka k vidění v knihovně v Kamenickém Šenově a poté se přestěhuje do infocentra v Oybině. Na výstavě se tak návštěvník dozví něco přímo o králi Karlu IV., o Kamenickém Šenově a životě na vesnici ve 14. století a také o tom, jak se stavěl klášter v Oybině. Součástí expozice budou i výtvarné práce dětí z mateřských škol v Šenově, Oybině a Lückendorfu.

Z REGIONU

Skláři budou soutěžit na sympoziu

Na čtvrtém ročníku Sympozia broušeného skla ve Světlé nad Sázavou, které se bude konat příští týden, nebudou ani letos chybět zástupci Českolipska. Mezi 36 účastníky z celé republiky se představí také studenti VOŠ a SŠ sklářské Nový Bor, brusiči z lindavské sklárny Ajeto, Preciosy Kamenický Šenov, AZ Design Nový Bor a Petr Slavík z Grand design Mimoň. Soutěž je nejen ukázkou designu, umu brusičů a techniky, ale i neformálním setkáním lidé ze sklářské branže.