DOKSY

Mladík se obnažoval na veřejnosti. Sedí ve vazbě

Masarykovy sady v Doksech jsou příjemným místem k trávení volného času. Ovšem jen pokud se tam zrovna někdo neoddává nepříliš pohledné činnosti, jako se tomu stalo v minulém týdnu. Místní mladík neudržel na uzdě svůj chtíč, a oděn v typický béžový háv, dával kolemjdoucím na odiv své „vybavení“. Tím navíc cyklicky pohyboval. Místní městskou policii na jeho činnost upozornila místní žena. Strážníci následně onanistu předali do rukou Policie ČR. „Zadrženému sdělili obvinění z přečinu výtržnictví. Současně podali návrh na vzetí do vazby,“ uvádí mluvčí policie Vojtěch Robovský s tím, že soudce v pátek návrh akceptoval. Obviněný je místní „známou firmou“, podobným kratochvílím se už v minulosti několikrát věnoval.

ČESKÁ LÍPA

Lidem chybí lavičky na zastávkách MHD

Celkem 25 podnětů od veřejnosti obdrželo město Česká Lípa na výzvu, aby se občané vyjádřili k lavičkám ve městě. Kde jim místo k posezení na veřejném prostranství chybí, nebo naopak přebývá, případně jakou lavičku je třeba opravit. Jednoznačně převažují požadavky na doplnění nových laviček, nebo na opravu poničených. Zazněl také všeobecný požadavek na umístění laviček ve všech zastávkách MHD, obchodních centrech a hypermarketech. Pouze ve 4 případech občané žádají likvidaci lavičky.

Z oken 3. patra létal nábytek

Kolem kontejnerů v Pražské ulici v České Lípě se objevilo velké množství starého nábytku, který v komunálním odpadu nemá co dělat. Sousedé se shodli, že patřil rodině, která se den předtím vystěhovala z bytu. Majitelka byt pronajímá prostřednictvím realitní kanceláře. Její pracovníci požádali o asistenci při vystěhování i Policii České republiky. Důvodem byla agresivita muže, který byt ve třetím patře obýval. Z přestupku podle zákona o odpadech se bude zpovídat nájemkyně bytu před správním orgánem.

Penzion pro seniory opraví pomocí dotace

Město Česká Lípa uspělo se svou žádostí o dotaci na zateplení penzionu pro seniory Na Blatech. Součástí rozsáhlé rekonstrukce bude kromě zateplení střechy a obvodového pláště také úprava koupelen, které se budou přebudovávat na bezbariérové. V současné době město připravuje zadání pro vyhlášení soutěže na dodavatele této investiční akce, na kterou je v letošním rozpočtu vyčleněno 28 milionů korun. „Předpokládáme, že náročnou stavbu, jejíž celkové náklady odhadujeme na 60 milionů, zahájíme v prvním pololetí letošního roku. Dokončena však bude až v příštím roce, neboť celá akce musí v penzionu probíhat po etapách,“ vysvětluje místostarosta Juraj Raninec.

Po bezdomovcích uklidí četa

Most přes Ploučnici na Svárově kousek od centra České Lípy je jedním z míst, kde hledají útočiště bezdomovci ukrývající se před nepřízní počasí. Sníh alespoň částečně zakrýval neskutečný nepořádek, který tam lidé bez střechy nad hlavou zanechali. Na místě se například nachází obrovské množství PET lahví, které byly původně naplněny levným vínem. Podle informací strážníků znečištěné místo vyčistí úklidová četa, kterou má město Česká Lípa nově k dispozici.

Stáli v zákazu, aby je nikdo nerušil

Během své hlídkové činnosti našli strážníci českolipské Městské policie automobil zaparkovaný za dopravní značkou zákaz vjezdu. Strážníci chtěli vůz zkontrolovat a našli v něm řidičku se spolujezdcem. Po kontrole dokladů se zeptali na vysvětlení, proč stojí právě v tomto místě na samém okraji České Lípy. „Řidička vysvětlila, že si s kamarádem chtěli v klidu zakouřit a popovídat někde, kde nejsou lidi. Toto místo se jim jevilo jako ideální. Blokovou pokutu zaplatila na místě,“ uvedla mluvčí strážníků Eva Vlastníková.

Hodiny pro veřejnost

Únorové hodiny pro veřejnost, kdy mohou občané města Česká Lípa navštívit představitele města bez předchozího objednání, jsou městem naplánované na pondělí 12. února v době od 15 do 17 hodin. Občanům budou na radnici k dispozici starostka Romana Žatecká a místostarostové Alena Šafránková a Juraj Raninec.

Čmáral, kam neměl

Třináctiletého hocha, který zřejmě právě zahajoval kariéru sprejera, chytili při činu strážníci českolipské městské policie. Začínal v malém: fixem psal na kontejner určený pro tříděný odpad. Nezletilého, který se k čmárání na odpadovou nádobu přiznal, doprovodili do místa bydliště, kde ho i s lihovou fixou předali matce. Když jí vysvětlili, proč syna přivádějí strážníci, slíbila, že mu domluví a nápis odstraní. Následná kontrola místa potvrdila, že matka svůj slib dodržela.

Rozšířili nabídku suvenýrů

Hrneček s motivem města Česká Lípa, publikace Založení augustiniánského kláštera a tištěné reprodukce Českolipské obrázky, to jsou novinky, které si mohou zájemci zakoupit v informačním centru na náměstí T. G. Masaryka. Českolipské obrázky tvoří 21 tištěných reprodukcí v ceně 127 korun, hrnek je za 71 korun a publikace o augustiniánském klášteru stojí 55 korun.

REGION

Bojují o Rákosníčkovo hřiště

Dalším rokem bojují nejen maminky o Rákosníčkovo hřiště, které vystaví obchodní společnosti Lidl. Z Českolipska jsou na výběr hned tři místa, kde by hřiště mohlo vzniknout, a to Česká Lípa, Doksy a Nový Bor. Cílem projektu je rozšířit možnosti, kde si děti mohou bezpečně hrát a tím podpořit aktivní trávení jejich volného času. Soutěž začala v pondělí a poběží celý měsíc. Hlasovat můžete na webu www.lidl-rakosnickova-hriste.cz

NOVÝ BOR

Představení se Stašovou se přesouvá na březen

Představení Shirley Valentine v hlavní roli se Simonou Stašovou, které mělo proběhnout na konci ledna v Městském divadle v Novém Boru se přesouvá. Vzhledem k onemocnění herečky se muselo naplánovat na jiný termín. „Představení se uskuteční 28. března v Městském divadle v Novém Boru. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti,“ uvedla za Kulturu Nový Bor Ilona Rejholcová.

KRAVAŘE

Kravařské aleje se zase rozšíří

Na území Kravař obec neúnavně pracuje na dalším zalesňování okolí významných dopravních tahů. Tentokrát ve spolupráci s místním družstvem Avena připravují další alej na cestě mezi Kravařemi a Janovicemi. Zatím čistí příkopy od odpadků a prořezávají náletové dřeviny. Ty nahradí vyrovnané stromořadí javorů. V posledních letech obec vysázela už více než 500 stromů, nejvíc podél hlavní silnice mezi Kravařemi a Sezímkami.