ČESKÁ LÍPA

V Jiráskově ulici začaly opravy

S dopravním omezením musí počítat řidiči v centru České Lípy. V pondělí začala částečná uzavírka ulice Jiráskova, která bude kvůli plánované rekonstrukci neprůjezdná až téměř do poloviny letošního srpna. Uzavřený úsek mohou řidiči objet přes ulice Nerudova a Újezd. V období od 28. 7. do 4. 8. bude uzavřena také část ulice Mariánská a přilehlých komunikací souvisejících s realizací stavby. Po dobu úplné uzavírky nebudou obsluhovány pro linku č. 201 ve směru na Sídliště Lada zastávky Palackého náměstí a Mariánská, a to bez náhrady, a pro linku č. 212 ve směru na Hlavní nádraží autobusové zastávky Žižkova, U Průmyslovky a Arbesova, jako náhradní autobusová zastávka bude použita zastávka Sokolská. V sobotu 28. 7. a  4. 8. nebudou pro linku pro linku č. 201 ve směru ze Sídliště Lada obsluhovány zastávky Palackého náměstí a Žižkova“, a to bez náhrady. Objízdná trasa povede z ulice Borská, ulicí Okružní, Roháče z Dubé do ulice Havlíčkova.

Nové sportoviště na Tyršovce

Přes pět milionů korun zainvestuje město Česká Lípa do přestavby venkovního sportoviště Základní školy Dr. Miroslava Tyrše. Na místě bývalého kluziště, které po demontáži chladicího zařízení jako venkovní hřiště škola využívala několik posledních let, bude nyní vybudovaný nový atletický ovál se dvěma běžeckými drahami, rovinkou, rozběhovou dráhou pro skok daleký a víceúčelové hřiště s polyuretanovým povrchem. Součástí veřejné zakázky je i odstranění stávajících mantinelů ohraničujících asfaltovou plochu původního kluziště včetně oplocení a betonových konstrukcí. Hotovo by mělo být do poloviny října.

Knihovna připravuje balíčky na léto

Dovolenou bez dobré knihy si leckdo neumí ani představit. Čtenáři, kteří navštěvují Městskou knihovnu v České Lípě, si nemusejí dělat starosti, jaké knihy na dny volna zvolit. Pracovníci knihovny zájemcům na přání vytvoří balíčky na léto. Na formuláři, které jsou k dispozici v každé půjčovně, si můžete vybrat oblasti čtenářského zájmu, oblíbené autory i termín pro půjčení a počet titulů ostatní už nechat na odbornících. „Vybereme, připravíme a potom si jen knihy vyzvednete a můžete dál spěchat za jinými povinnostmi,“ vzkazují pracovníci knihovny. Formulář je dostupný i na webu knihovny.

Žena pod vlivem drog zmatkovala na nádraží

Z nástupiště na nástupiště pobíhala na českolipském vlakovém nádraží 30letá žena a nedala si své jednání vymluvit. Zaměstnanec Českých drah proto přivolal hlídku strážníků, aby ji vykázala z míst, která jsou pro ni nebezpečná. Zmatená žena sice prostor nástupišť a nádraží opustila, ale po půlhodině tam byla zpátky. Tentokrát nastupovala a hned zase vystupovala z vlaku na Kolín. Sice měla platnou jízdenku a dožadovala se, aby ji nechali odjet, to ale průvodčí nedovolil s tím, že ji podle přepravního řádu nemůže nechat v takovém stavu nastoupit. Žena byla evidentně pod vlivem návykové látky, což i potvrdila a dodala, že se necítí zdravotně dobře. Po stížnostech na nevolnost a při zvyšující se agresivitě bylo jasné, že to s některou z látek přehnala. Proto jí strážníci přivolali lékařskou pomoc. Poté, co lékař poskytl zdravotní dokumentaci, si případ převzali policisté.

STRÁŽ POD RALSKEM

Nový kruháč ozdobí výtvarný objekt

Vzhled středového ostrova nového kruhového objezdu ve Stráži pod Ralskem, jehož stavba nedávno začala, budou mít ve svých rukou i obyvatelé města. Radnice zatím nechala vyhotovit několik variant od architekta Petra Olexy, zapojit se však může každý. Návrhy může veřejnost v jakékoliv formě zasílat e-mailem na adresu kucirek@strazpr.cz, nebo doručit osobně na podatelnu městského úřadu. Finální podobu výtvarného objektu následně vybere zastupitelstvo města.

ZÁKUPY

Dokončili zázemí na koupališti

Před kolaudací je nové zázemí na koupališti v Zákupech, které nahradilo původní šatny a bufet. Kromě převlékáren jsou v objektu nově i toalety. „Součástí stavby je také terasa, kde budou moci návštěvníci sedět s výhledem na své děti,“ popisuje letošní novinku starosta města Radek Lípa. V současné době zbývá doplnit zábradlí a stoly s lavicemi. Letos by se návštěvníci měli dočkat i opravených chatek.

KRIMI

Za krádež baterek hrozí muži tři roky vězení

Krádež se nevyplatila muži, který si chtěl z hobby marketu na sídlišti Lada odnést balení baterií. Ochranka ho zadržela na začátku července, když se pokusil odnést bez placení baterie za sedmdesát korun. Ačkoliv se může zdát čin banální, trest bude vysoký. Protože byl muž nedávno odsouzen za podobnou trestnou činnost, hrozí mu tři roky odnětí svobody.

NOVÝ BOR

Opilý cyklista si rozbil hlavu o značku

Jízda pod vlivem alkoholu se v pátek nevyplatila cyklistovi na Novoborsku. Muž při jízdě po chodníku v ulici Nádražní narazil do dopravní značky. S rozbitou hlavou musel na ošetření do nemocnice, kde mu strážníci naměřili 1,69 promile alkoholu. Kvůli podnapilé jízdě mu hrozí pokuta až padesát tisíc korun.

Čistí popelnice a koše

Společnost Compag, která pro Nový Bor zajišťuje svoz komunálního odpadu, vydezinfikuje v následujících dvou týdnech nádoby na komunální a tříděný odpad a rovněž i veškeré odpadkové koše. Dezinfekce savem bude probíhat od pondělí 16. července souběžně s výsypem popelnic jak přímo v Novém Boru, tak i v jeho přilehlých obcích. „Žádáme občany, aby po svozu komunálního odpadu sběrné nádoby ihned neuklízeli, neházeli do nich odpad a počkali, než budou umyté. Současně s tím upozorňujeme, že kvůli náročnosti nemusí být dodržen běžný časový harmonogram v den svozu,“ říká mluvčí města Radmila Pokorná.

RALSKO

Z Borečku znějí sirény

Na polygonu v Ralsku Borečku tento týden probíhají experimentální zkoušky nových technologií pro varování a vyrozumění. Zkoušky sirény provádí pravidelně Institut ochrany obyvatelstva ČR a naplánované je má až do 22. července. Za určitých klimatických podmínek a při plném výkonu mohou být sirény slyšet až do Mimoně, Brenné, Hradčan nebo Bohatic. „Zkoušky budou probíhat vždy od 9:00 do 16:00 hodin. Ty s plným výkonem budou omezeny na nezbytně nutnou dobu,“ uvádí ředitel HZS LK ÚO Česká Lípa Ladislav Vakula.

Z REGIONU

Tábory probíhají bez problémů

Hygienici zkontrolovali už téměř třicítku letních dětských táborů, které se letos konají v Libereckém kraji. Zatím padla jedna pokuta, neboť organizátoři jedné akce nevybudovali kuchyň ani postele pro děti. Za nedostatky zaplatili 1 000 korun. Ve dvou případech hygienici odhalili závadný zdroj pitné vody. „Ve všech případech byly ihned po zjištění nevyhovujících výsledků zajištěny náhradní dodávky pitné vody z veřejného vodovodu,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Zuzana Balašová. Podle ní je dosud průběh letní dětské rekreace v Libereckém kraji klidný. „Neevidujeme žádný hromadný výskyt průjmových ani horečnatých onemocnění,“ dodala.

Ve školních jídelnách padlo deset pokut

Téměř dvě stovky kontrol provedli v uplynulých třech měsících hygienici ve školách a školních jídelnách. Za nedostatky rozdali deset pokut v celkové výši 21 000 korun, nejčastěji za skladování prošlých nebo dodatečně zamražených potravin, ale i za špatný úklid nebo výskyt mravenců. „Dále byly odebrány dva vzorky teplé vody ve sprchách tělocvičny jedné základní školy, oba nevyhověly v ukazateli Legionella, což znamenalo uložení zákazu sprchování. Náprava proběhne o prázdninách,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Zuzana Balašová.