V Máchově jezeře se zabydlel bolen

Doksy - Po štikách a candátech se rybí obsádka v Máchově jezeře v říjnu rozrostla o další dravou rybu. Pod dohledem Obecně prospěšné společnosti Máchovo jezero (OPS) byl do vody vysazen bolen dravý. „Tato ryba v mládí přijímá plankton jako ostatní kaprovité ryby, záhy však přechází na drobné rybky a v dospělosti se živí výhradně dravě. Ve třetím roce života má již kolem 40 cm délky a ve stádiu dospělosti dorůstá poměrně velkých rozměrů 80 až 90 cm. Bolen je jediná dravá kaprovitá ryba žijící v našich vodách," upozorňuje ředitel OPS Jiří Holub a dodává: „Bolen je znám svým aktivním způsobem lovu v horní části vodního sloupce a tím vhodně doplňuje ostatní dravé ryby. Takto je pokryto celé spektrum plevelných ryb a nedochází k jejich přemnožování, což je naším cílem na Máchově jezeře."

Policie řeší krádež starožitností

Jablonné v Podještědí - Majitelka starožitností doplatila na to, že si cenné věci z chalupy včas neodvezla. Po věcech i pachateli krádeže policie nyní pátrá. Neznámý pachatel odcizil z chaty v Heřmanicích v Podještědí starožitnosti v hodnotě přesahující třicet tisíc korun. Ke krádeži došlo od konce měsíce srpna až do současné doby. Pachatel se do chaty vloupal přes půdu přiléhajícího přístřešku. Po prohledání celých prostor zloděj zjistil, že má z čeho vybírat. S sebou si odnesl troje starožitné hodiny, dvě zrcadla, starožitné váhy a větší množství zdobených karaf, skleniček, váz, džbánů a forem na pečení.

Bazén na Severu otevírá i ráno

Česká Lípa - Další dvě hodiny týdně bude pro veřejnost otevřený bazén na Severu. Nově si zájemci mohou přijít zaplavat i ráno, a to vždy každé úterý a čtvrtek od 7:00 do 8:00 hodin. Cena zůstává stejná. Dospělí (včetně důchodců, ZTP, studentů) i nadále zaplatí 50 Kč/hod., děti a mládež pak 30 korun za hodinu.

Lupič ženu přepadl nedaleko sídliště

Česká Lípa - Noční toulky městem se nevyplatily sedmadvacetileté ženě z České Lípy, kterou v blízkosti čerpací stanice Shell v pondělí zhruba hodinu po půlnoci na českolipském sídlišti Sever okradl neznámý zloděj. Lapka ženu obral o kabelku s osobními věcmi v hodnotě 4 800 korun. „Přes hlavu měl přetaženou kapuci, přiběhl k ní zezadu a z ruky jí vytrhl kabelku," popsala mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Mladá žena si šla původně na čerpací stanici koupit cigarety, údajně proto, aby se uklidnila po hádce se svým přítelem, který ji původně zanechal v restauraci. Právě lidé ve stresu se častěji stávají obětí trestného činu, protože přestávají být obezřetní.

V Boru oslaví státní svátek operou

Nový Bor - Už se stalo tradicí, že v Novém Boru u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu zní v místním divadle opera. Letos to bude slavná Pucciniho opera Tosca, kterou do Boru přiveze Severočeské divadlo Ústí nad Labem. Na představení, které se uskuteční v předvečer státního svátku 27. října, zbývá v tuto chvíli už jen pár volných míst.
Ve stejný den proběhne také slavnostní odhalení pomníku Rumburské vzpoury, který se na Lesní hřbitov vrátil letos v srpnu. Jedná se o věrnou kopii pomníku z roku 1918. Originál se nedochoval, po německé okupaci ho v roce 1940 zničili nacisté. Slavnostní akt odhalení pomníku se uskuteční 27. října v 10 hodin.

Z domu zmizela "sbírka" padesátikorun

Velký Vlatinov - Policisté v Jablonném v Podještědí vyšetřují krádež 152 kusů padesátikorunových mincí, kterou neznámý zloděj odcizil majiteli rodinného domu ve Velkém Valtinově. Lupič do domu vnikl minulý týden v noci ze středy na čtvrtek, krádeží sbírky mincí si přišel na 7 600 korun, z domu si odnesl také mobilní telefon. Pokud se policistům podaří pachatele vypátrat, bude se vedle přečinu krádeže zodpovídat i z porušování domovní svobody.

Tisíce postižených si ještě nevyměnily průkazky

Liberecký kraj - Více než 3000 postižených v Libereckém kraji si ještě nevyměnilo průkazky. Handicapovaní si musí své průkazy vyměnit do konce letošního roku. „Pokud tak neučiní, přijdou od ledna o své výhody a benefity a v mnoha případech by jim absence průkazu významným způsobem mohla zkomplikovat život," řekla náměstkyně hejtmana Lenka Kadlecová (ČSSD). V Libereckém kraji by si mělo průkazy vyměnit zhruba 13 700 postižených, v celé zemi se to týká asi 230 tisíc lidí.

Mezi výhody držitelů průkazů osoby se zdravotním postižením patří například nárok na používání vyhrazených míst k sezení v dopravních prostředcích, přednost na úřadech, možnost parkování na vyhrazených místech nebo bezplatné či zlevněné cestování veřejnými prostředky. Do konce letošního roku je úřady vymění automaticky, od roku 2016 už budou vyžadovat i nové posouzení zdravotního stavu.

Rozhodnutí disciplinární komise z 15. října

ZÁKAZ ZÁVODNÍ ČINNOSTI NEPODMÍNĚNĚ:
VIMER Jakub (Velký Valtinov) - zákaz činnosti na 1 soutěžní utkání (§ 43).
KOPECKÝ Michal (Brniště) - zákaz činnosti na 3 soutěžní utkání (§ 48/3).
TRÉGR Jakub (Brniště) - zákaz činnosti na 3 soutěžní utkání a pokuta 300,- Kč (§ 45/1).

POKUTY:
ČERVENKA Martin (Cvikov) pokuta 300,- Kč (za vyloučení § 46/2 + RS).