V Mimoni hořel sklad slámy

Mimoň - Náročnou sobotní noc měli hasiči na Českolipsku. Zhruba od 22. hodiny až do časného nedělního rána zasahovali v Mimoni. Zde došlo k požáru uskladněných válcových balíků se slámou v objektu bývalé továrny. U události zasahovali hasiči ze šesti jednotek. Sjely se profesionální sbory z České Lípy, Jablonného v Podještědí, Liberce a Raspenavy. Pomocnou ruku přidali i dobrovolní hasiči z Mimoně a Zákup. Uvnitř zchátralého objektu byly balíky uloženy na ploše 8x8 metrů, a to ve dvou řadách na sobě. Kvůli lepší manipulaci s balíky na místo přivezli hasiči ze stanice Raspenava smykový nakladač Bobcat. Hasiči po celou noc postupně s pomocí vidlí a háků rozebírali jednotlivé balíky, ať už venku nebo uvnitř objektu. Ty pak dohašovali. Požár se jim podařilo zlikvidovat v ranních hodinách. „Co bylo příčinou požáru, je zatím v šetření, hasičští vyšetřovatelé se přiklánějí k verzi manipulace s otevřeným ohněm," říká tisková mluvčí HZS Libereckého kraje Zdenka Štrauchová

Na Polevsku se chystají na zimu

Polevsko - Skútraři SKI Polevsko už se pilně připravují na zimu, aby bylo vše připravené na první sněhovou nadílku. Během listopadu budou členové polevského oddílu běhu na lyžích provádět odvodňování a čištění běžkařských okruhů, mapování a úklid tratí. Sdružení SKI Polevsko se stará o běžecké tratě na Novoborsku a pořádá také běžkařské závody.

Houbaření se Němci prodražilo

Nová Huť - Houby, ale také nepěkný zážitek, si z Čech odvezl osmaosmdesátiletý muž z Německa. Neznámý zloděj si vyhlédl jeho mercedes, který zaparkoval v pondělí dopoledne v lesním prostoru u Nové Huti u takzvaného Kaufmannova buku, aby si zašel spolu se svým synem na houby. Když se muži na místo po dvou hodinách vrátili, našli u auta vypáčený zámek a zjistili, že jim zloděj demontoval a odnesl některé součásti. Konkrétně jde o airbag z volantu a o autobaterii. Kromě toho posádku auta připravil i o cestovní tašku, sportovní oblečení, trekové hole, 270 euro, 1 000 českých korun, ale také o elektronickou zdravotní pomůcku pro pacienty s onemocněním dýchacích cest, které využívá syn oznamovatele a má ho propůjčený od zdravotní pojišťovny. Neznámý pachatel, po kterém nyní pátrají policisté, způsobil škodu 82 200 korun.

Knihovna vyhlásila soutěž

Česká Lípa - Jakékoli ztvárnění čerta, pekla a knihy je tématem výtvarné soutěže, kterou vyhlásila Městská knihovna v České Lípě u příležitosti Dne pro dětskou knihu 2016. Výsledkem mohou být malby, kresby i objekty. Děti, které chtějí soutěžit, musí své výtvory doručit do českolipské knihovny do 18. listopadu. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 5. prosince a autoři nejlepších prací dostanou ceny od čerta a Mikuláše.

U Lípy svobody připomněli vznik Československa

Česká Lípa - Poklonit se památce těch, kteří obětovali svůj život pro vlast, a uctít vznik samostatného Československa přišlo v pátek odpoledne k Lípě svobody na českolipské Slovance asi pět desítek lidí. Nechyběli zástupci vedení města, Klubu přátel muzea nebo místních skautů. Ze Slovanky se účastníci přesunuli na náměstí Osvobození k památníku legionářů. Oslavy v Lípě probíhaly až do večerních hodin, jejich součástí byl tradiční lampionový průvod z náměstí T. G. Masaryka na vodní hrad Lipý. Vzpomínkové akce ke Dni vzniku samostatného československého státu proběhly v pátek také v Mimoni nebo Zákupech.

Poklonit se památce těch, kteří obětovali svůj život pro vlast, a uctít vznik samostatného Československa přišlo v pátek odpoledne k Lípě svobody na českolipské Slovance asi pět desítek lidí. Zdroj: Deník/Petra Hámová

Do Laponska U Bílýho černocha

Česká Lípa - Multimediální cestovatelská přednáška Pavly Bičíkové o letním a zimním putování s batohem na zádech drsnou švédskou divočinou za polárním kruhem čeká zájemce v České Lípě. Uslyší příběh o třítýdenní cestě Národním parkem Sarek, kam se na konci loňského léta vydali jen ve dvou. Taková bude přednáška o cestě Laponskem v českolipském klubu U Bílýho černocha, a to již zítra od 19 hodin.

Čombeband dorazí do Boru

Nový Bor - Městské divadlo v Novém Boru přivítá v pondělí 7. listopadu od 19 hodin kytarového virtuóza Michala Pavlíčka a jeho trio Čombeband. Skladatel rockových opusů, silných balad i symfonické hudby, je držitelem zlatých i platinových desek a také dvou hudebních cen Anděl. Je znám jak v domácím, tak mezinárodním hudebním světě. Pestrý repertoár Čombebandu pochází přirozeně z Pavlíčkovy dílny. Jak sám říká, jde o skladby „rychlé a dynamické, tajemné a přemýšlivé, odlehčené a provokativní". Vstupenky na novoborský koncert je možné zakoupit v předprodejních místech společnosti Kultura Nový Bor, s.r.o. nebo přes webové stránky divadla Nového Boru.

Hasičské ocenění pro hejtmana i starostku

Česká Lípa - Služební medaile a plakety Hasičského záchranného sboru České republiky převzali u příležitosti státního svátku v prostorách Trojského zámku v Praze také zástupci z Libereckého kraje. Mezi 117 oceněnými byli kromě stávajících a bývalých příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR také zástupci obcí, měst i krajů, ostatních složek integrovaného záchranného systému nebo úzce spolupracujících společností. Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba udělil medaile Za zásluhy o bezpečnost, Čestné medaile, Za věrnost I. stupně a Plakety. Čestnou medaili převzal za úspěšnou a dlouholetou spolupráci s HZS také hejtman Martin Půta. Jednu z medailí dostala i starostka České Lípy Romana Žatecká. Ta z rukou generálního ředitele převzala Medaili HZS ČR Za zásluhy o bezpečnost. „Starostka Romana Žatecká se významným způsobem dlouhodobě prezentuje a propaguje spolupráci s Hasičským záchranným sborem Libereckého kraje, zejména pak s jeho Územním odborem Česká Lípa," uvedla tisková mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Památky chystají vánoční prohlídky

Českolipsko - Hlavní návštěvní sezona v památkových objektech na Českolipsku skonila o uplynulém víkendu. Navštívit některé z nich ale bude možné také v zimním období. Oblíbené vánoční prohlídky chystají na prosinec například zámky Lemberk a Zákupy. Prohlídky vyzdobených interiérů s povídáním o vánočních zvycích na panovnických dvorech budou v Zákupech probíhat každý adventní víkend a v letošním roce se návštěvníci dostanou na nově zpřístupněnou trasu B. Během adventu bude o víkendech otevřený také zámek Lemberk, kde 26. listopadu navíc proběhne dobový jarmark.

Stromy v alejích budou zdravější

Liberecký kraj - Ošetření tří významných alejí plánuje v příštích dvou letech Liberecký kraj. Obnovy se dočkají aleje z Albrechtic na Vítkov, z Kamenického Šenova na Slunečnou a na Malé Skále. Úpravy přijdou na necelých sedm milionů korun a kraj na ně chce získat peníze z Operačního programu Životní prostředí. Už nyní proto podal projektové žádosti. Nejvíce nákladů si vyžádá úprava téměř čtyřkilometrové aleje z Albrechtic na Vítkov, kterou lemuje 556 stromů, především javorů a jasanů. Na její obnovu kraj počítá s částkou přes pět milionů korun. Alej Kamenický Šenov Slunečná je dlouhá 2,8 km a je tvořena 118 stromy a nejkratší lipová alej na Malé Skále má 44 stromů. Úpravy by měly proběhnout v první polovině roku 2018.

Rozhodnutí Disciplinární komise z 27. října

ZÁKAZ ZÁVODNÍ ČINNOSTI NEPODMÍNĚNĚ:
BABICKÝ Petr (Horní Police) - 1 soutěžní utkání (§ 42/1).
MERENUS Luboš (Stružnice) - 1 soutěžní utkání (§ 42/1).
BEDRNÍK Josef (Svor) - 2 soutěžní utkání (§ 45/1) + pokuta 200,-Kč.
VIMER Václav (Velký Valtinov) - 4 soutěžní utkání (§ 45/2) + pokuta 500,-Kč.
PISKOR Tomáš (Loko Česká Lípa) - 1 soutěžní utkání (§ 43).
PELC Petr (Cvikov) 1 soutěžní utkání (§ 46/1).
POKUTY:
ŠMEJKAL David (Jestřebí) - 300,-Kč (za vyloučení § 46/2+RS OFS).
STARÝ Jan (Loko Česká Lípa) - 300,- Kč (za vyloučení § 46/2 + RS OFS).
OSTATNÍ:
BREJCHA Jiří (Loko Česká Lípa) - žádosti o prominutí zbytku trestu vyhověno, činnost uvolněna od 28. 10. 2016 (§ 41).