Z oběšence se vyklubal jen kabát

Česká Lípa - Úlek a předtucha závažného neštěstí potkaly muže, který ve večerních hodinách procházel přes českolipské sídliště Sever. Ve třetím patře jednoho z paneláků zachytil děsivý výjev, na klice okna viděl obrys připomínající oběšeného člověka. Muž se následně obrátil na tísňovou linku 156, a hlídka městské policie vyrazila podezření prošetřit. „Na místě zjistila, že se nejedná o tělo, ale o kabát s čepicí pověšené nad topení u okna. Strážníci přivolali na místo také majitele bytu, který jim ochotně ukázal, že u topení suší své mokré svršky," říká tisková mluvčí českolipské městské policie Eva Vlastníková s tím, že majitel bytu na radu strážníků oděv z okna raději sundal.

Charitní šatník shání ošacení

Českolipsko - Teplota se již pohybuje kolem nuly a charitní šatníky Farní charity Česká Lípa mají nedostatek zimního ošacení, po kterém je v současné době velká poptávka. Máte doma bundy, mikiny, zimní obuv, kalhoty, legíny či rukavice pro děti i dospělé a nikdo to již nenosí? Můžete oblečené věnovat potřebným. Potřeba je také veškeré ošacení pro novorozence, ale rovněž ložní prádlo, ručníky, záclony, deky či polštáře. Věci můžete doručit do šatníku v Lípě a Boru či do charitních kontejnerů na textil v České Lípě v ulici Dubická či v Novém Boru v ulici Purkyňova. Možné je také kontaktovat přímo Farní charitu a její pracovníci si pro oblečení sami zajedou (487 829 874, 608 978 233, hrncirova@fchcl.cz).

Bezděz opět uzavře festival Hrady CZ

Bezděz - Pořadatelé putovního festivalu Hrady CZ zveřejnili termíny příštího ročníku. Hudební festival, který během léta nabídne osm zastávek v blízkosti českých a moravských hradů, odstartuje v polovině července na Točníku a vyvrcholí opět na Českolipsku pod Bezdězem, a to 1. a 2. září 2017. Tento týden začal také předprodej vstupenek a fanoušci se dočkali i jména první kapely, která se na festivalu o příštích prázdninách představí. Návštěvníci se mohou těšit na slovenské Horkýže Slíže. Na festival pod Bezdězem se každoročně sjíždějí tisíce návštěvníků z celé republiky. Akce nabízí dvacítku interpretů z české a slovenské scény. Tahouny posledního ročníku byla teplická kapela Kabát.

Ve Stružnici chtějí novou lávku

Stružnice - Obec Stružnice vypsala výběrové řízení na stavbu nové lávky přes řeku Ploučnici. Původní přemostění, které vážně poškodila povodeň před třemi lety, má být strženo a má se instalovat ocelová visutá lávka, která jej nahradí. Předpokládaná hodnota zakázky činí deset a půl milionu korun. V případě, že vše půjde podle plánu, počítá zadavatel s dokončením v létě příštího roku.

Kravařští hasiči měli předčasně nadílku

Kravaře - MAN LE 14.280, ohromný červený dárek, který dostali dobrovolní hasiči z Kravař od profíků z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. „Je to výborná vzpruha pro naše dobrovolníky. Největší zásluhu na tom má Ondřej Říha, který kolem sebe postavil parádní partu, čehož si všimli i na krajském velitelství, se kterým navázal úzkou spolupráci. Ti pak byli ochotní nám tímto způsobem pomoci," říká starosta Kravař Vít Vomáčka (na obrázku přebírá klíčky) s tím, že pořizovací cena vozidla byla původně necelých pět a půl milionu korun. „Teď má najeto šedesát tisíc kilometrů," dodává Vomáčka. Kromě obvyklé výbavy disponuje nový hasičský vůz i silným navijákem.

MAN LE 14.280, ohromný červený dárek, který dostali dobrovolní hasiči z Kravař od profíků z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.Zdroj: OÚ Kravaře

Se zákazem řízení si hlavu nelámal

Českolipsko - Řidiči, kteří mají doklady lidově řečeno „v čistírně", si občas řeknou, že na papíry to nejezdí, a za volant i přes zákaz usednou. Naposledy se to nevyplatilo řidiči, kterého zastavili v neděli nad ránem policisté v Jablonném v Podještědí. „Policisté zjistili, že muži soud zakázal řídit motorová vozidla až do září 2018," říká policejní mluvčí Lubomír Brož s tím, že si muž vyslechl obvinění ze spáchání trestného činu, a v případě uznání viny mu hrozí až dva roky pobytu za mřížemi.

Pohonné hmoty dál zlevňují

Liberecký kraj - Pohonné hmoty v Libereckém kraji dál zlevňují, ale jen o haléře. O sedm haléřů na litru levněji natankují motoristé benzin, v průměru ho čerpací stanice mají za 29,54 Kč. Podle údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje, byl ale před rokem benzin ještě o téměř 50 haléřů na litru levnější. Nafta zlevnila od minulého týdne o šest haléřů, litr je průměru po 28,31 Kč. Před rokem za něj platili motoristé ještě zhruba o 20 haléřů na litru víc. Cena nafty v Libereckém kraji je pod celostátním průměrem, benzin je o dva haléře na litru dražší. Nejlevnější benzin natankují řidiči na Jablonecku, kde je litr v průměru po 29,44 Kč. Nejvíc za něj platí na Semilsku - v průměru 29,71 Kč za litr. Naftu nakoupí motoristé nejlevněji na Českolipsku, kde už je průměrná cena pod hranicí 28 korun za litr. Aktuálně se prodává v průměru za 27,96 Kč. Nejdražší naftu v kraji mají čerpací stanice na Liberecku - litr za průměrných 28,56 Kč.

Starostka udělí poděkování

Česká Lípa - Slavnostního předání v rámci Poděkování starostky za rok 2016 se letos poprvé bude moci účastnit široká veřejnost. Akce se uskuteční 16. prosince v 16 hodin v Kulturním domě Crystal. Toto ocenění uděluje město již od roku 2002 osobnostem, které si zaslouží veřejné poděkování za to, co vykonaly ve prospěch České Lípy a svých spoluobčanů.

Rozhodnutí DK z 16. 11.

ZÁKAZ ZÁVODNÍ ČINNOSTI NEPODMÍNĚNĚ:
STARÝ Jan (Lokomotiva Česká Lípa A) - zákaz činnosti na 1 soutěžní utkání (§ 46/1).
POKUTY:
LUKEŠ Lukáš (Dubnice) - pokuta 300,- Kč (za vyloučení § 46/2+RS OFS).
KUKAL Jiří (Dolní Libchava) - pokuta 300,- Kč (za vyloučení § 46/2+RS OFS).