Zloděje ve sběrně zachytila fotopast

Dubá - Poznáte je? Fotopast ve sběrně surovin v Dubé zachytila dvojici pachatelů, kteří se do areálu výkupny vloupali na začátku roku. Policisté nyní žádají veřejnost o pomoc. Pachatelé si ze sběrny odnesli propanbutanové lahve a peníze v hotovosti. Majiteli způsobili škodu za 6 500 Kč. V případě dopadení jim hrozí až dvouletý trest. Poznáváte-li muže na videozáznamu, kontaktujte linku 158 nebo kteroukoliv služebnu PČR.

Zájemci o místo velitele městské policie se mohou hlásit dál

Česká Lípa - Rozhodnutím starostky České Lípy Romany Žatecké byla prodloužena lhůta pro podání přihlášky do výběrového řízení na pozici velitele městské policie v České Lípě. Termín pro přihlášení původně končil už včerejším dnem, nově je deadline stanovený na 27. dubna 10 hodin dopoledne. Ostatní obsahové náležitosti výběrového řízení zůstávají beze změny. Česká Lípa hledá velitele městské policie poté, co v této funkci po 15 letech skončil předchozí ředitel Lubomír Mery a poté, co město odvolalo radní pro řízení městské policie v České Lípě.

O nové rozhledně rozhodne v Kravařích i anketa

Kravaře - Lidé v Kravařích by si přáli, aby se nefunkční komín u kotelny v obci proměnil v rozhlednu. Alespoň to zatím vyplývá z ankety, která řeší možnosti, jak s bývalým topným tělesem naložit. Ze 172 hlasujících je pro rozhlednu 133 lidí, 21 by komín nechalo tak, jak je a dalších 18 by jej rádo nechalo srovnat se zemí. Právě tomuto řešení už dříve ale vedení obce nebylo příliš nakloněné kvůli vysokým nákladům. Demolice komína by přišla na více než půl milionu korun a paradoxně je to více, než by činila spoluúčast Kravař na případné dotaci pro výstavbu rozhledny. Jedním z rozhodujících faktorů má být panoramatický výhled z vrcholku komína, který je v tuto chvíli možné shlédnout na webových stránkách Kravař.

Na koupališti bude nové hřiště

Dubá - Především sportovně založení návštěvníci budou mít radost z novinky, kterou pro letošní sezonu chystá město Dubá pro kemp v Nedamově. V horní části areálu by mělo vyrůst nové víceúčelové hřiště, které bude určené např. ke hraní volejbalu či nohejbalu. „V současné době zvažujeme několik variant na umístění hřiště. Rádi bychom letos do Nedamova pořídili také novou skluzavku, neboť ta stávající je již silně nevyhovující," uvedla dubská starostka Zdeňka Šepsová.

Doksy mají nový jednací řád

Doksy - Jednání komisí, poradních orgánů rady města v Doksech, jsou nyní veřejně přístupná. Vyplývá to z jejich nového jednacího řádu. Veřejnost se tak na jednání může kdykoliv dostavit, pokud předseda komise u některého bodu v odůvodněných případech nerozhodne jinak. Nový jednací řád i složení komisí jsou zveřejněny na webových stránkách města.

Začala další výluka na železnici

Liberecký kraj - ve čtvrtek začala dlouhodobá výluka na železniční trati Liberec Křižany - Jablonné. V úseku Křižany Karlov musí České dráhy opravit koleje a železniční mosty. Výluka potrvá do 15. června. Rychlíky budou nahrazeny náhradní autobusovou dopravou v celém úseku Liberec Jablonné v Podještědí a opačně. Naopak spěšné a osobní vlaky nahradí autobusy jen v úseku Liberec Křižany a opačně. Z Křižan na Jablonné už pojednou osobní a spěšné vlaky normálně. Přeprava kočárků bude možná pouze do vyčerpání kapacity autobusu náhradní dopravy.

ČSSZ vyplatila loni v kraji přes 100 000 nemocenských

Liberecký kraj - Nemocnost v Libereckém kraji v posledních letech stoupá. Za loňský rok vyplatila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) v Libereckém kraji už 100.106 dávek nemocenského pojištění, to je o osm procent víc než v roce 2013 a ve srovnání s rokem 2012 je to nárůst o více než 14 procent. Růst nemocnosti je podle Krupičkové vidět zejména v regionech s vysokou nezaměstnaností, a to nejen v Libereckém, ale i v Ústeckém kraji. „Končí mnoho firem, zanikají, jdou do insolvence, a zaměstnanci, kteří dostanou výpověď a jsou bez práce, tak jdou na neschopnosti. Prodlužují si tak možnost pobírat dávky, bohužel, lékaři nám v tom příliš nepomáhají, protože jim prodlužují nemocenské dávky, a státní rozpočet tak přichází o spoustu peněz zcela zbytečně," uvedla ředitelka České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Ústí nad Labem Zuzana Krupičková.

Pro Růženku poběží bezmála dvě stě lidí

Česká Lípa - Dohromady 38 štafetových týmů se 1. května představí na drahách atletického stadionu v České Lípě v rámci akci Štafeta pro Růženku, kterou pořádá redakce Českolipského deníku ve spolupráci se Sportem CL. Lidé, kteří chtějí podpořit nemocné děvčátko z České Lípy a zároveň si netradičně užít sváteční den, se mohou hlásit až do pondělí 27. dubna na mailu ceskolipsky@denik.cz.

Kraj dostane miliony na silnice

Liberecký kraj - Dvaadvacet projektů za více než 780 milionů korun na rekonstrukci silnic II. a III. třídy v Královéhradeckém, Pardubickém a Libereckém kraji schválil na svém zasedání minulý týden Výbor Regionální rady Severovýchod. Původně kraje předložily záměry za více než 1,1 miliardy korun. Deset projektů však neprošlo procesem hodnocení a bylo vyřazeno. Mezi schválenými projekty je také rekonstrukce silnice III/0381 ve Starých Splavech, která bude stát více než 21 milionů korun. Kraje budou mít ještě jednu možnost, jak získat evropské prostředky z ROP Severovýchod. Vyhlášeno bude 42. kolo výzvy, které opět směřuje na podporu silniční sítě.

Výstava kronik a písemností

Jablonné v Podještědí - Devět dní potrvá výstava Pohledy do minulosti našeho města v prostorách loveckého zámečku Pachtů z Rájova v Jablonném, která dnes začíná a potrvá do 26. dubna. Budete se moci seznámit s kronikami města Jablonného v Podještědí, některými kronikami školských zařízení, třídní knihou, kronikami Sboru pro občanské záležitosti, kronikami spolků a závodů kronikou letních táborů a řadou dalších zajímavých písemností. Do některých materiálů bude možno i nahlédnout a zalistovat si. Výstava je otevřená každý den od 10 do 17 hodin.

Folklórní soubor PataŠpička bude reprezentovat ve Švédsku

Jablonné v Podještědí - Na Europeádě, velkém festivalu evropského folklóru, který se od roku 1964 koná každý rok v jiné evropské zemi, bude mít letos zastoupení i Českolipsko. V prvním srpnovém týdnu vystoupí na Europeádě ve švédském Helsingborgu dětský folklórní soubor PataŠpička z Jablonného v Podještědí. Krom loňského představení Píseň o sv. Zdislavě tam poveze také nový kus, jehož premiéra bude 1. května.

Školáci z pátovky navštívili redakci

Česká Lípa - Jak dlouho trvá, než všechno napíšete? Kolik článku denně je potřeba napsat? Vyjíždí redaktoři do terénu i v noci? Toto a řada dalších věcí zajímala žáky osmé třídy Základní školy Pátova v České Lípě, kteří ve čtvrtek ráno dorazili s ředitelem Petrem Jonášem na návštěvu redakce Českolipského deníku. Školáci se v redakci seznámili s technikou, programem, ve kterém noviny vznikají a zajímaly je také historky, které redaktoři v terénu prožili. Děti samy tvoří školní časopis Pátoviny v rámci projektu Okresní hospodářské komory Liberec „Firmičky".

Pohonné hmoty zlevnily, ale jen o haléře

Liberecký kraj - Pohonné hmoty v Libereckém kraji od minulého týdne zlevnily, ale jen o haléře. Nejprodávanější Natural 95 zlevnil o sedm haléřů a za litr zaplatí aktuálně motoristé v průměru 31,51 Kč. Nafta se prodává po 31,27 Kč za litr, před týdnem byla o čtyři haléře dražší. Podle informací z CCS patří Liberecký kraj k těm levnějším, méně zaplatí za pohonné hmoty řidiči jen v Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Pardubickém a Ústeckém kraji. V celostátním měřítku pohonné hmoty naopak zdražily, byť nepatrně. V Libereckém kraji se ceny drží pod celostátním průměrem. Nejlevněji natankují motoristé na Českolipsku, kde za litr benzinu zaplatí v průměru 31,40 Kč, nafta je tam ještě o 30 haléřů levnější.

Už jen dva týdny můžete nominovat Strom roku 2015

Českolipsko – Do 30. dubna máte možnost navrhnout kandidáta do celostátní ankety Strom roku, kterou letos již po čtrnácté pořádá Nadace Partnerství. Jedná se o charitativní projekt, a tak se finálové stromy kromě větší pozornosti mohou dočkat i odborného ošetření nebo výsadby nových dřevin. Co takhle nominovat zajímavý strom z okolí u příležitosti Dne Země, který celosvětově připadá na příští středu 22. dubna? Podrobnosti o anketě jsou dostupné na www.stromroku.cz. „Věříme, že v každé obci určitě roste alespoň jeden strom, který místní lidé považují za neodmyslitelnou součást svého prostředí, historie nebo i vlastního života. Jestli o něm víte, přihlaste ho do ankety a pomozte nám vyprávět jeho příběh ostatním," uvádí koordinátorka ankety Andrea Krůpová.

Fotbal: Rozhodnutí Disciplinární komise ze 16. 4.

ZASTAVENÍ ZÁVODNÍ ČINNOSTI NEPODMÍNĚNĚ:
RŮŽIČKA Ondřej (Žandov) - zastavení činnosti na 1 soutěžní utkání ( čl. 19/1).
KALINA David (Žandov) - zastavení činnosti na 1 soutěžní utkání (čl. 19/1).
NOVÁK Marcel (Dubnice) - zastavení činnosti na 1 soutěžní utkání (čl. 19/1).
KOHOUT Jakub (Skalice) - zastavení činnosti na 2 soutěžní utkání (čl.13/1a).
MACEK Marek (Dolní Libchava) - zastavení činnosti na 2 soutěžní utkání + zákaz výkonu funkce kapitána družstva do 30. 6. 2015 (čl.11/3a + 7).
POKUTY:
MACHAČNÝ Jiří (Cvikov) - pokuta 200,- Kč (za vyloučení čl. 11/1 + RS).
KUKAL Jiří (Dolní Libchava) - pokuta 400,-Kč (za vyloučení čl.19/1 + RS).
Všechny výše uvedené pokuty budou odečteny ze soutěžních záloh klubů. Upozornění DK: ke každému disciplinárnímu řízení ze strany DK OFS náleží dle DŘ FAČR poplatek 100,-Kč za projednání, u mládeže 50 Kč. Tyto částky se také odečítají ze soutěžních záloh klubů.