Ralsko dostane čtyři miliony na demolici

Ralsko - Čtyři miliony korun získalo město Ralsko na demolici jednoho z objektů v Hradčanech. Peníze přijdou z Ministerstva pro místní rozvoj z programu Demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách. Jedná se o pilotní program, který má před sebou ještě dva roky a dalších 200 milionů korun, které mohou starostové obcí využít na demolice chátrajících objektů. Aktuálně ministerstvo rozdělilo téměř 69 milionů korun mezi 21 projektů. „Věřím, že revitalizovaná území na místech současných chátrajících budov pomohou zvýšit kvalitu života v dané obci i jejím okolí," uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Demolice objektu musí být následována celkovou revitalizací prostoru. Náklady na demolici objektu v Ralsku-Hradčanech budou činit bezmála šest milionů korun.

Kontrolovali dětské tábory

Liberecký kraj - Dvě pokuty zatím uložili hygienici organizátorům letních táborů v Libereckém kraji. V první polovině července zkontrolovali sedmatřicet akcí a čtyři poskytovatele stravovacích služeb pro táborníky. „Byly zjištěny nedostatky méně závažného charakteru, například nevhodné skladování surovin, poškozené a potrhané lino v chatičce dětí nebo nezajištěná dostatečná intimita pro provádění osobní hygieny. Za zjištěné nedostatky byly uloženy dvě blokové pokuty v celkové výši 700 korun," uvedla Zuzana Balašová, mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje. Žádný tábor nebyl zakázán a nebyl zjištěn žádný neohlášený. Na tábory v kraji letos zamíří kolem jedenácti tisíc dětí. Dle okresů je největší zájem o Českou Lípu, kde se během prázdnin bude konat devětatřicet táborů. Na ty se chystá 4059 dětí.

V ubytovně nalezli mrtvého muže 

Česká Lípa - Dlouhou dobu neviděl svého souseda muž, který zavolal v neděli 10. července odpoledne policisty do objektu ubytovny na českolipské Svojsíkově stezce v Dubici. „Soused nereagoval na klepání a muž měl tedy oprávněné obavy o jeho zdraví. Společně s námi na místo vyjel hasičský záchranný sbor. Byt hasiči otevřeli násilím a uvnitř bylo nalezeno tělo bez známek života," říká policejní mluvčí Ivana Baláková. Policisté identifikovali muže narozeného v roce 1947. Tělo na místě tou dobou nejspíše leželo už několik dní. Sousedi viděli zemřelého naposledy o šest dní dříve a tomu odpovídal i stav jeho ostatků. Lékař nebyl na místě schopný určit přesnou příčinu úmrtí, a proto byla nařízena zdravotní pitva. „Vše nasvědčovalo tomu, že muž zemřel v důsledku chorobných příčin," vylučuje cizí zavinění Ivana Baláková.

S kanalizací opraví i silnice

Mimoň - Souběžná rekonstrukce nevyhovujících úseků kanalizace a vodovodu startuje v těchto dnech v Mimoni, konkrétně v ulicích Pražská, Nová a Křížová. „V rámci naší zahájené investiční akce v Mimoni budou zrekonstruovány poruchové úseky kanalizace a vodovodu, na které je připojeno cca 160 obyvatel. Stavbu provedeme v koordinaci s plánovanou akcí města k obnově komunikace v Pražské a Nové ulici," říká Bronislav Špičák, generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti. Práce by měly být hotové do konce října.

Muzeum chystá burzu knih

Česká Lípa - Máte doma staré knihy, které vám překáží, a nechcete je jen tak vyhodit? Můžete je darovat nebo levně prodat na velké burze knih, kterou na podzim chystá Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Akce Ambit plný knih proběhne 8. října, už nyní si však zájemci mohou zajistit bezplatné místo na prodej knih nebo knihy věnovat do muzea. V muzejní knihovně je přijímají každý všední den od 8 do 15 hodin. Více informací dostanete na čísle 608 568 176.

Uzavírka v Lípě omezuje i přespolní dělníky

Česká Lípa - V souvislosti s uzavírkou viaduktů v České Lípě museli linkoví autobusoví dopravci zavést výlukové jízdní řády. Mnohé spoje do okolních měst a obcí končí a začínají už na vlakovém nádraží a do průmyslové zóny vůbec nevjíždějí. „Většina spojů jede objízdnou trasou přes lokalitu Obecní les. To znamená příjezd k podnikům z opačné strany. Vybrané spoje však z důvodu krátkých obratů a turnusové provázanosti s dalšími spoji musí být ukončeny na autobusovém nádraží, cestující do průmyslové zóny zde musí přestoupit na autobusy jiných linek, případně použít MHD," uvádí koordinátor veřejné dopravy KORID.

Budou moci cvičit venku

Jablonné v Podještědí - Jablonné se připojí k řadě měst, kde vsadili na zdravý životní styl a nechá vybudovat workoutové hřiště, tedy venkovní posilovnu. Hřiště vznikne v parku ve Švermově ulici. Vzhledem k tomu, že město neobdrželo dotaci, postaví hřiště za vlastní peníze a zrealizuje levnější variantu. Ta by měla sloužit k určitému otestování obliby tohoto sportovního vyžití. V případě zájmu bude radnice uvažovat o případném rozšíření hřiště.

Vypadlá peněženka nepočkala

Nový Bor - Při nastupování do vozidla na parkovišti novoborského obchodního domu Kaufland vytratil jeden z nakupujících svoji peněženku. Když si ztrátu uvědomil a vrátil se na místo, peněženka na něj už nečekala. V peněžence měl muž obnos ve výši dvacet tisíc korun. „Ten, kdo peněženku našel, se může v případě dopadení zpovídat z přečinu zatajení věci," říká policejní mluvčí Ivana Baláková, která zároveň dodala, že občas se najdou i poctiví nálezci. Příkladem budiž nedávný příběh muže, který vytratil peněženku s patnácti tisíci korunami. „V peněžence nebyla žádná adresa ani doklady, přesto ji neznámý poctivec odevzdal na služebně novoborské městské policie, odkud si našla cestu zpět ke svému majiteli," říká Baláková.

Bor pořádá soutěž pro fotografy

Nový Bor - Turistické informační centrum v Novém Boru vyhlásilo fotografickou soutěž. Mohou se do ní přihlásit fotografové bez rozdílu věku, kteří při svých toulkách po Novoborsku ulovili zajímavý záběr. Porota vybere tři nejlepší, kteří se budou moci těšit na zajímavé věcné ceny. Vítězné snímky použije Turistické informační centrum například na webových stránkách, oficiálních tiskovinách a propagačních předmětech reprezentující město Nový Bor. Soutěžní snímky můžete posílat od 18. července do 18. září 2016 na e-mailovou adresu tic@novy-bor.cz.

Rekreanti stráví dovolenou bez jízdních kol

Holany - V rekreačním zařízení v Holanech řádil zloděj. V noci ze středy na čtvrtek si přišel neznámý zloděj do střediska pro čtyři horská jízdní kola. „Rekreanti je nechali před svou chatkou u zábradlí zajištěné lankovými zámky. Ty pachatel odstranil a kola odcizil," popisuje Ivana Baláková, českolipská policejní mluvčí. Zloděj si společně s koly přivlastnil ještě dvě cyklistické bundy. Krádeží vznikla oznamovatelům škoda za celkem 54 500 korun. Navíc se musí po zbytek dovolené obejít bez svých oblíbených vyjížděk po krajině. Maximálně se mohou vypravit jen na pěší túru.

Nenapravitelný zloděj se činil

Stráž pod Ralskem - Sérii krádeží ve Stráži pod Ralskem má na svědomí dvacetiletý mladík, kterého za podobné skutky už před časem potrestal soud v Děčíně. Nenapravitelný zloděj kradl v březnu v tzv. Děvínském polesí pod Šibeničním vrchem, kde sebral hlavu hydrologického vrtu i s informační tabulí. Lup si následně schoval nedaleko v lese, aby ho zpeněžil. V červnu mladík vnikl do jednoho z objektů v Krajní ulici, ze kterého následně sebral různé nářadí včetně krumpáče, kterým rozbil dveře v prvním patře, a odtud si odnesl pásky a lékárničku. Naposledy se mladý zloděj činil na začátku července, kdy se vydal krást do areálu vodního lyžování. Tady si přivlastnil horské kolo za 10 000 korun. Vzhledem k tomu, že byl dvacetiletý muž za krádeže v poslední době již pravomocně odsouzen, hrozí mu nyní jako recidivistovi až tři roky vězení.

Ženu oklamal exmanžel

Českolipsko - Trestní oznámení na svého exmažela podala čtyřicetiletá žena z Českolipska. Ta do policejního protokolu uvedla, že ji její bývalý manžel připravil o osobní vozidlo značky Škoda Felicia. V únoru si ho od ní měl převzít s tím, že ho nechá opravit. Oznamovatelka mu uvěřila a svěřila mu ho. Od té doby už vozidlo neviděla. Z dosavadního šetření vyplynulo, že exmanžel bez jejího vědomí auto prodal. Majitelce vznikla škoda 19 000 korun. Policisté muže podezírají z přečinu zpronevěry.

Elektronické aukce ušetřily kraji už statisíce korun

Liberecký kraj - Úspory v řádech statisíců korun přineslo Libereckému kraji využívání elektronických aukcí k nákupům i prodeji materiálu, energií i třeba nemovitostí. E-aukcí se začal kraj účastnit v roce 2013 a využívá je stále častěji. Vzhledem k těmto výsledkům kraj plánuje pro své příspěvkové organizace další centrální nákupy formou elektronických aukcí, například touto cestou plánuje pořídit automobily, myčky, elektrospotřebiče, hygienické potřeby nebo elektrické otevírací dveře. „V tomto případě půjde o první veřejnou zakázku na stavební práce, realizovanou formou elektronické aukce," uvedla mluvčí kraje Blanka Daníčková.

Nový telefon si užil čtyři dny

Mimoň - S velkou slávou si čtyřiadvacetiletý mladík z Mimoně pořídil zbrusu nový telefon Samsung za 22 400 Kč. Radost z technologického šperku mu však vydržela přesně čtyři dny, v průběhu velké grilovací oslavy v noci na neděli 17. července se mu přístroj ztratil. Naposledy s ním telefonoval v neděli kolem páté nad ránem. Když později zjistil, že ho u sebe nemá, prozvonil své číslo od kamarádů, ale v té době už bylo číslo nedostupné. „Případ nyní vyšetřují policisté obvodního oddělení policie v Mimoni. Ti zatím nevědí, zda oznamovateli telefon někdo odcizil a nebo si ho někdo přivlastnil nálezem. Obojí je trestné," říká policejní mluvčí Ivana Baláková. Poškozenému mladíkovi tak ze slavnostní události zbyla jen pachuť z citelné ztráty a také dluh, který bude ještě dlouhou dobu splácet. Telefon si totiž pořídil na úvěr.