Je to plán místního starosty Víta Vomáčky, kterému vadí opakované škody způsobené místními zlodějíčky.

Případ Kanály

„Už mi došla trpělivost. Jsou to stále dokola pořád ti samí lidé. Aby ve výkupně kovů dostali dvě stovky, udělají v obci škodu za tisíce. A ty z nich už nikdy nedostaneme. A ještě aby člověk kolem nich našlapoval, aby je náhodou nepoškodil na jejich právech. Ale to už nechci," říká starosta Kravař.

Svůj boj proti zlodějíčkům už odstartoval. Pomyslnou poslední kapkou se stal případ litinových kanálových roštů, které z několika míst kravařské ulice Generála Svobody úplně zmizely. Policie pachatele vypátrala, ukázalo se, že jde o místního „recidivistu", který rošty doma rozštípal na kusy a odevzdal do sběrny. Policisté s ním sepsali protokol a vzápětí ho propustili.

Starostu Kravař to ale dopálilo a příběh ukradených kanálových roštů popsal svými slovy na webových stránkách obce. A s plným uvedením jména pachatele a jeho kumpánů, kteří v případu také figurovali. „Když vy novináři píšete o nešvarech, také plným jménem uvádíte politiky či úplně obyčejné úředníky, kteří jsou s tím spojení. Proč bychom tedy měli našlapovat kolem těchto lumpů? Proč se bát, abychom je náhodou nepoškodili? Neexistuje žádný důvod, proč naplno neuvést, kdo způsobil takovou škodu v obci," tvrdí starosta Vomáčka.

Celé Kravaře i další návštěvníci obecního webu se tak mohou nyní dočíst, že rošty ukradl a doma rozštípal jistý Lukáš Zásměta. Obec kvůli němu bude muset nyní zaplatit za projednání přestupku dalších tisíc korun Městskému úřadu v České Lípě, se kterým má uzavřenou veřejnoprávní smlouvu o zastupování v přestupkové agendě.

A Kravařští chtějí ve zveřejňování škodících spoluobčanů pokračovat. „Na web teď připravujeme pietní galerii zesnulých a nejspíš rovnou založíme i galerii lumpů," plánuje Vít Vomáčka.

Právník říká ano

Podle renomovaného českolipského advokáta Oldřicha Filipa by kvůli tomu obec nemusela mít žádné problémy.

„Obecně si myslím, že pokud půjde o opravdu prokázané případy, ve kterých je společnost krátká na jakoukoliv nápravu, tak by to neměl být problém," uvedl pro Deník advokát. „Případy, kdy se vám tito malí zlodějíčci někdy doslova smějí do očí, se opravdu stávají. A sám si myslím, že ochrana osobních údajů jde někdy až tak daleko, že je to až absurdní. Takže takovýto represivnější postoj bych obecně uvítal, ale nemělo by to nikdy sklouznout k pranýřování nebo zostouzení."

Kravařský starosta Vít Vomáčka je svým tvrdým postojem vůči recidivistům obecně známý. Letos v lednu ho Česká televize dokonce pozvala jako diskutéra do pořadu Máte slovo. Hlavním tématem tehdy bylo: „Kdo spáchá opakovaně v obci přestupek, bude z obce vykázán."