Do Jablonce měla přiletět vzducholoď, ale nedorazila, údajně kvůli počasí. Do Železného Brodu zato dorazil vlak. Ve zbrusu nových barvách odkazuje na projekt Křišťálové údolí.

Speciální vlak byl představen veřejnosti na odstavné koleji železnobrodského nádraží v předvečer slavností skla Skleněné městečko. Na projekt upozorňující na slavnou minulost, přítomnost i budoucnost sklářského průmyslu odkazují nejen vnější vzhled, ale i vnitřní prostory. „Vlak zajímavým způsobem připomíná zručnost a jedinečnost českých sklářů,“ popsal Daniel Adamka, generální ředitel Arriva vlaky.

Návštěvníci mohli posedět v pohodlných lehátkách a ponořit svoje ruce nebo i chodidla do množství různorodých korálků od firmy G&B Beads z Jablonce nad Nisou.

3x kolem Kalicha na Malé Skále.
OBRAZEM: Cyklisté z Česka i zahraničí vyšlapali třikrát kolem Kalicha

Křest vlaku se stal velkou propagací sklářských firem kraje. I samotný křest proběhl vodou Bohemia Crystal Water ze Sklárny a minipivovaru Novosad & Syn Harrachov.

Zájem o upravený vlak byl veliký. Na jeho představení dorazil i Pavel Mach. „Vlaky se mi moc líbí. Tenhle je navíc zajímavě vybaven. I když se jedná o v podstatě normální soupravu, je díky doplňkům opravdu unikátní,“ popsal. Podíval se i do kabiny řidiče a nebyl sám. Strojvedoucí návštěvníkům ukazoval, jak se vlak řídí. „Když dáte rychlost na sto procent, proklouznou kola? A jak brzdíte?“ ptal se desetiletý Marek.

Odpověďmi byl překvapen. Vlak totiž nikdy nevyrazí tak jako auto, když sešlápnete plyn. „Všechno je řízené počítačem. I kdybych dal plný výkon, stroj zrychluje tak, aby nedošlo k nějaké nepříjemné události, neprohrábne,“ odpověděl strojvůdce.

Světový festival kutilů, inovátorů a vynálezců poprvé dorazil do Liberce.
Atrakce, vynálezy. Největší festival kutilů a inovátorů dorazil do Liberce

Speciálně upravená soustava má jezdit v pravidelném provozu na trase Liberec – Turnov – Železný Brod – Semily – Lomnice nad Popelkou, s jistotou se ale objeví i na dalších tratích po celém kraji. „Tato moderní souprava je jednou velkou pozvánkou za skláři a šperkaři v Železném Brodě a celém Křišťálovém údolí. Vlak neobyčejného designu je v interiéru vybaven zajímavým čtením o Křišťálovém údolí a spoustou praktických informací,“ popsal mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

Projekt Křišťálové údolí založila před lety slavná sklářská společnost Preciosa, od které jej převzal Liberecký kraj.

Kořeny dnešního závodu Preciosa Lustry v Kamenickém Šenově sahají až do roku 1724. Je to jeden z nejstarších sklářských provozů ve střední Evropě, který dodnes v hojné míře využívá princip manufaktury a s tím spojeného velkého podílu ruční práce.

Martina Papežíková s partnerem.
DobroTY z Ráje: Většinu surovin si vypěstujeme sami, každý kousek je jako dárek

Preciosa je největší sklářskou firmou v České republice a řadí se k největším zaměstnavatelům regionu. V šestnácti závodech v devíti městech zaměstnává více než 4000 lidí. A to nejen v Křišťálovém údolí, ale i ve čtrnácti zahraničních zastoupeních.

Ve Mšeně, dnešní části Jablonce nad Nisou, uprostřed Křišťálového údolí, založil sklářský rod Wanderů v roce 1548 první hutě, které se brzy staly přední sklárnou českého království. Lidé z Jizerských hor se začali věnovat novému řemeslu a předávat si jej z otce na syna.