K dalšímu z pišqworkových turnajů se sešli studenti na Gymnáziu v České Lípě. Hned několik škol ze severského kraje bojovalo, aby se dostalo do krajského kola v Liberci, tedy o krok blíž k velkému finále v Brně.

Studenti Gymnázia Mimoň po napínavém souboji dosáhli na první příčku, a nechali tak místní gymnazisty v těsném závěsu za jejich úspěchem.

Čtvrtek 3. listopadu by na první pohled mohl vypadat jako obyčejný den. Davy studentů gymnázia se jako pokaždé valily ulicemi nenápadného městečka v severních Čechách a sem tam na studentské kapuce pomalu usedaly sněhové vločky.

Ale nebyl to až tak obyčejný den. Ve školní jídelně českolipského gymnázia se pětičlenné týmy z celé České Lípy a širokého okolí připravovaly na oblastní kolo mistrovství škol v pIšQworkách.

Příprava

Čas před začátkem účastníci trávili žhavením mozkových závitů a opakováním standardních situací, neb jen dva z celkového počtu jedenácti týmů se mohou zúčastnit kola krajského.

Po rozlosování do skupin nastoupily týmy do bitevní vřavy. Pět proti pěti, červená proti modré, křížek proti kolečku. Po prvním vyplnění políčka by už byl slyšet i pád špendlíku na podlahu. Ve vzduchu visel pocit naprosté koncentrace a oddanosti věci. Postupně se dalo pozorovat, jak se obličeje soutěžících, snažící se přechytračit svého soupeře jen pomocí tužky, dělí na veselé a zdrcené.

Studenti z jedenácti škol se ve čtvrtek zúčastnili oblastního kola tradičního turnaje pIšQworek. Zdroj: Karolína Labská

Polovina týmů původně se radujících z postupu do čtvrtfinále záhy zjistila, že jsou jejich soupeři příliš silní a se sbalenými batohy vyrazili vstříc odpolednímu vyučování. Největší překvapení celého dne se událo během semifinále.

Tuan Linh Van, kapitán týmu NaVi, porazil svého dřívějšího učitele, do té doby neporaženého V. Křížka. Kvůli této devastující porážce přišel původně všemi favorizovaný tým o možnost bojovat ve finále. O titul mistra Českolipska se utkaly týmy z gymnázií v České Lípě a v Mimoni. K nadšení publika bylo finále opravdu napínavé a týmy remizovaly.

Při posledním duelu mezi kapitánem mimoňského týmu a jedničkou českolipského šlo o vše. Ceny z druhého i třetího místa si nakonec odneslo Gymnázium Česká Lípa. V krajském turnaji přejeme našim postupujícím hodně štěstí!

O turnaji

Ve více než stovce turnajů v pIšQworkách do 11. listopadu poměří síly 1114 přihlášených týmů. Z krajských kol vzejde celkem 24 finalistů, a to jak z České republiky, tak i ze Slovenska. 120 studentů se mezi sebou utká o titul nejlepších pIšQworkářů roku 2016 na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity 25. listopadu 2016.

Hlavním pořadatelem soutěže pIšQworky je spolek Student Cyber Games. Soutěž se koná pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a všech krajů České republiky.

Výsledky1. MÍSTO: GYMI (Gymnázium Mimoň)
ve složení: Kateřina Jindřišková, Petr Janouch, David Bohme, Klára Stachová, Petr Skalský
2. MÍSTO: NAVI (Gymnázium Česká Lípa)
ve složení: Tuan Linh Van Michal, Petr Šlachta, Vojtěch Schreiner, Dominik Nováček, Jiří Liška
3. MÍSTO: NELATEAM (Gymnázium Česká Lípa)
ve složení: Nela Adamová, Vladimír Křížek, Tomáš Kytka, Josef Zátka, Jan Kytka

Michal Červený, Beáta Davidová