Motoristé ale budou po provizorní komunikaci jezdit až do léta. Budou tu tedy i nadále vznikat nebezpečné situace. „Práce na mimoúrovňové křižovatce měly původně skončit ještě v závěru letošního roku, kvůli úsporným opatřením ministerstva dopravy se ale stavba v srpnu zastavila, a její dokončení se tak protáhne až do konce června příštího roku. Řidiči tam budou dál muset jezdit po provizorní objízdné komunikaci,“ řekl Pavel Slavík z odboru dopravy Libereckého kraje.

Křižovatka v Sosnové byla další etapou obchvatu, jehož stavba začala před dvěma roky rekonstrukcí křižovatky u Okrouhlé. Samotná stavba v Sosnové za bezmála 800 milionů korun byla zahájena loni a do provozu měla být uvedena na jaře příštího roku. V době zastavení prací byla ve vysokém stupni rozestavěnosti.

Opraví také ulici

Podle mluvčí ŘSD Martiny Vápeníkové byla stavba z 85 procent hotová. Přesto bylo rozhodnuto dokončit jen to nejnutnější. „V příštím roce stavbaři dokončí přemostění a opraví ulici U Obecního lesa, aby stavba v mírně redukované formě mohla fungovat a mohla se připojit do křižovatky ulic Litoměřická, Dubická,“ řekla už dříve Vápeníková.

Zastavení téměř hotové křižovatky považují místní za nesmyslné. Shodují se na tom jak představitelé politických stran, tak i občané. Dokazuje to diskuse na webu Českolipského deníku. „Z mostu bude hezká tribuna pro autodrom v Sosnové,“ píše například nick bejvalka. „Jestli chtějí ušetřit, tak toto je nesprávné místo!“ míní tomik. „A kolik se tam už stalo zbytečných dopravních nehod kvůli zpomalování…,“ povzdechla si Jana K.

Výjimka skončí

Navíc současný průtah městem má udělenou výjimku od hygieniků. Hluk na něm překračuje povolené limity. Komunikace mezi Českou Lípou a Novým Borem je přetížená kvůli nadměrnému provozu kamionů, které projíždějí Českou Lípou. Trpí životní prostředí a obchvat měl hustou dopravu odvést mimo město. Navíc u Sosnové vznikl nebezpečný úsek.

Celá stavba za pět miliard korun měla být dokončena kolem roku 2016, nyní je ale termín v nedohlednu. S pokračováním výstavby obchvatu se podle Ředitelství silnic a dálnic v nejbližších letech nepočítá, protože na to nejsou peníze.

Silnice I/9 je jednou z dvanácti silničních staveb, které se ministerstvo dopravy rozhodlo v srpnu z úsporných důvodů zastavit. Později ale věc přehodnotilo a většina staveb pokračuje. Dostavba křižovatky u Sosnové vyjde o cca 90 milionů dráž než její zakonzervování. V celkové ceně a s ohledem na možné budoucí vzniklé náklady je tato částka přijatelná.

Pokud by práce postupovaly podle původního plánu, mohli řidiči jezdit po části obchvatu a tedy bezpečněji už začátkem příštího roku. Kvůli rozhodnutí ministerstva dopravy se práce a tudíž i využívání nebezpečné provizorní objízdné komunikace o půl roku protáhnou.

(s využitím ČTK)