Přestože do škol nastupuje rok od roku více dětí, zájmových kroužků a míst v nich je stále dostatek. Boj o každé dítě vypukne v nejbližších dnech. Každý z Domů dětí a mládeže volí jinou taktiku jak si získat pozornost. Někde mohou děti vyzkoušet více aktivit než se rozhodnou a jinde rodiče nesáhnou tak hluboko do peněženky, pokud přihlásí dítko do více než jednoho kroužku.

Samotné základní školy mimo družin, které jsou dostatečně vytížené už tradičně, kroužky naplní bez problémů svými žáky. Naopak domy dětí a mládeže musí o zájemce zabojovat jak v rámci dnů otevřených dveří, tak i osobně školy obejít a svou činnost představit.

Kapela ve Smetance

„Každý rok chodíme druhý a třetí školní den po jednotlivých třídách novoborských škol a kroužky nabízíme přímo, tak aby si děti mohly sami vybrat a další týden se dostavit s rodiči k zápisu," vysvětlila Olga Koutná, ředitelka Domu dětí a mládeže Smetanka v Novém Boru. Tady se chtějí letos pokusit poskládat ze svých studentů kapelu nebo instrumentální soubor. Pro malé badatele pak připravili kroužek plný experimentů Malí Edisoni.

Mimoňský Dům dětí a mládeže Vážka připravil slevy, aby děti nalákal do více kroužků. „První zapsaný kroužek u nás stojí na rok 500 korun, ale za každý další, na který bude dítě zapsané, stojí rodiče už jen 150 korun ročně," potvrdila ředitelka Kristýna Petrová.

Dny otevřených dveří v DDM • Libertin Česká Lípa: 2. září
od 9:00 – 18:00, zápisy probíhají v září a říjnu
• Vážka Mimoň: 2. – 4. září
od 9:00 – 17:00, zápisy 2. – 6. září ve stejných časech a dále dle naplněnosti jednotlivých kroužků
• Smetanka Nový Bor: navštívit možno kdykoli, první školní týden nabízejí kroužky osobně, zápisy probíhají následující týden, tedy od pondělí 9. září v odpoledních hodinách, podle vedoucích kroužků. Přesný rozpis uvádějí na webových stránkách DDM.

I tady vymysleli nové možnosti a větší spektrum zájmových činností. „Letos jsme ke stávajícím tanečním kroužkům přidali Taneční akademii pro starší děti, aby měly stále kam postupovat. Také připravujeme větší rozjezd mažoretek a pokud se přihlásí dost děvčat, chtěli bychom je rozdělit do dvou skupin na mladší a starší," upozornila Kristýna Petrová.

Možnost vyzkoušet

Navštěvovat školy a nabízet zájmové aktivity dětem přímo ve třídách vyráží každoročně i pracovníci z Domu dětí a mládeže Libertin v České Lípě.

Ředitelka Libertinu Miroslava Netolická říká, že především nechtějí přicházet o děti, kterým se v původně vybraném kroužku nedaří. „Osvědčilo se nám, že rodiče platí kroužek, až když si ho dítě vyzkouší. Každé má možnost zajít třeba na dvě lekce a pokud se mu tam nelíbí, nebo mu něco nejde, může zkusit jiný kroužek. Rodiče platí, až když se dítě pro některou aktivitu rozhodne," zdůraznila Miroslava Netolická.

Přestupy nelze praktikovat do nekonečna. „Samozřejmě je tohle možné, pokud není kroužek plně obsazen," upřesnila ředitelka Libertinu.

Novinkou v Libertinu je rozšířený zoo koutek s odborníkem, který může navštívit kdokoli třeba jen pro chovatelskou radu. „V předešlých letech nám tu lidé bloudili po budově, takže od letošního září bude hned v přízemí fungovat informační služba i s pokladnou, kde rodiče jednotlivé kroužky zaplatí, nebo se dopátrají podrobnějších informací," doplnila Miroslava Netolická.

Většina dnů otevřených dveří a nábor nových dětí začíná s prvními dny školního roku, ale pokud není konkrétní kroužek naplněn, přijímají do něj v průběhu celého roku.