To je jeden z výsledků detailního monitoringu ovzduší ve městě, který v dubnu provedli odborníci ČHMÚ prostřednictvím mobilní měřící stanice. „Potvrdilo se, že nejsou výrazné rozdíly v kvalitě ovzduší mezi jednotlivými částmi města. A ani ve srovnání s jinými městy jako je Děčín nebo Liberec. Zřejmě nebudeme přijímat žádná výrazná opatření ke zlepšení kvality ovzduší," uvedl českolipský místostarosta Tomáš Vlček (SLK).

Monitoring ovzduší ve městě zajišťuje stanice ČHMÚ v areálu ZŠ Sever. Právě umístění mimo hlavní zdroje znečištění kritizoval před časem předseda výboru pro životní prostředí a zastupitel Miroslav Hudce (SZ): „Na Severu se měří ovzduší v širokém okolí, škodliviny jsou rozptýlené. Údaje tak mohou být mnohem příznivější, než ve skutečnosti."

Měřící vůz proto vyjel na tři jiná místa po České Lípě: kvůli husté dopravě na Děčínskou ulici, Svárov a náměstí T.G.M. Kromě prachových částic menších než 10 mikrometrů, které se nepřetržitě měří na Severu, odborníci měřili i koncentrace prachových částic menších než 2,5 mikrometru. Ty mají výraznější vliv na lidské zdraví. Nevynechali ani oxid siřičitý, oxidy dusíku, oxid uhelnatý, přízemní ozón a polycyklické aromatizované uhlovodíky.

„Hodnoty prachových částic menších než 10 mikrometrů několikrát přesáhly hranici 24 hodinového limitu, vždy ale jen na chvíli. Při porovnání s údaji ze Severu měly křivky stejný trend. Údaje ze stanice tak lze použít pro celé město," řekla mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová. Ta doplnila, že několik krátkodobých překročení stanoveného limitu zaznamenal přístroj u polycyklických aromatizovaných uhlovodíků.

Naopak hluboko pod limitem byly koncentrace oxidů dusíku, oxidu siřičitého a uhelnatého. „Bohužel se ale ve sledovaném období pohybovaly na hranici imisního limitu nebo nad ním hodnoty prachových částic menších než 2,5 mikrometru," dodala Brožová.

Odborné měření vyjde na zhruba 150 tisíc korun. Ty půjdou z půl milionu, který odklepli zastupitelé na monitoring ovzduší. „S ohledem na výsledek měření, použijeme pravděpodobně zbylé peníze na výsadbu zeleně ve městě," doplnil Tomáš Vlček.