Dopravní horor čeká následující měsíce obyvatele několika obcí na hranicích Libereckého a Českolipského okresu. Most ve vesnici Břevniště, který leží na spojnici Liberce a Stráže pod Ralskem, byl kvůli havarijnímu stavu uzavřen. Řidiči proto musí volit 25 kilometrů dlouhou objížďku přes vzdálené Křižany. Jinudy to totiž nejde.

Přes Křižany byla dosud vedena nákladní doprava, závady na mostě už ale dosáhly takové míry, že musel zasáhnout statik a most zneprůjezdnit i pro osobní automobily. „Byl dlouhodobě ve špatném stavu, ale nejvíce ho poškodilo to, že řidiči nákladních aut zákaz vjezdu ignorovali. Celé čelo mostu teď padá dolů, podpěry jsou podemleté,“ popsal situaci Petr Šén, provozní náměstek Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Na celou situaci tak budou až do znovuotevření mostu doplácet dvě obce – Křižany a Hamr na Jezeře. První díky nadměrné zátěži automobilů jezdících tudy náhradní cestou, druhá díky absolutnímu odříznutí od světa, neboť Břevniště je její součástí.

„Prakticky nás pohřbili,“ zlobí se starosta Hamru Milan Dvořák. Vyhlášené výletní středisko je pro většinu lidí přijíždějících od Liberce nedostupné. Sezona, která na Hamerském rybníku ještě ani nezačala, je u konce. Místní ale na 25 kilometrů dlouhou objížďku kašlou a volí raději okliku polní cestou kolem hřbitova přes pastviny a prozatím rozbitou komunikací z Břevniště na Útěchovice kolem statku u Havelků. Oficiálně se tudy ale jezdit nesmí.

„Nikdo nemůže čekat, že povolíme objížďku po jakési polní cestě,“ kroutí hlavou náměstek libereckého hejtmana pro dopravu Martin Sepp. „Prosím obyvatele všech dotčených obcí, aby to vydrželi. Do zimy bude nový most stát,“ slibuje radní a dodává, že objízdné komunikace, které budou nadměrnou zátěží poškozeny, nechá kraj příští rok opravit. Most v Břevništi se podle Seppa stane součástí jednoho tendru na opravu 10 nejpoškozenějších mostů na Liberecku. To uspíší jeho rekonstrukci.