Neviditelný zabiják zamořil ve čtvrtek v podvečer část ze čtyřpodlažního domu na sídlišti Sever v České Lípě.

Podezření na únik plynu nahlásili sami jeho majitelé. Na místo vyrazily tři jednotky hasičů. „Hasiči na místě ihned provedli měření speciální detekční technikou. V několika částech domu naměřili vysokou koncentraci oxidu uhelnatého,“ uvádí mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková.

Zdrojem úniku plynu byl jeden ze tří kotlů v kotelně, která je společná pro tři vchody domu. Jednotky proto okamžitě zastavily přívod plynu do kotlů a přistoupily k evakuaci osob.

Ze svých bytů muselo okamžitě na ulici šedesát lidí. Nikdo nebyl zraněný, ani nevykazoval známky intoxikace. Jen byla některým zima. „Policistka, co tam byla, nabídla dětem jít k nim do auta, že jim zatopí,“ popisuje na Facebooku jeden z dočasně vystěhovaných obyvatelů domu Lukáš Zdražil.

Hasiči provedli intenzivní odvětrávání celého objektu. „Znovu proběhla kontrolní detekce CO v bytech i na chodbách domu. Naměřené hodnoty byly v pořádku. Po 20. hodině se obyvatelé vrátili zpět do svých domovů,“ říká Bílková.

Úniky smrtelně nebezpečného plynu bez zápachu nejsou ničím neobvyklým. Jiný případ se stal jen pár hodin předtím, v noci ze středy na čtvrtek ve Smržovce. Zde unikal oxid uhelnatý z karmy přímo v bytě.  Jeho obyvatelé už tolik štěstí neměli. „Do péče ZZS předali hasiči dvě dospělé osoby a jedno dítě vykazující otravu CO a záchranáři je odvezli do nemocnice k dalšímu ošetření,“ popisuje Bílková.

K případům otravy nejčastěji dochází při užívání průtokových plynových ohřívačů v místnosti s nedostatečným větráním nebo když není v pořádku odvod spalin. „Prevence je jednoduchá, pravidelné kontroly komínů, pravidelné kontroly zejména plynových topidel. Lze rovněž zakoupit čidla, která upozorní na nebezpečnou hladinu tohoto jedovatého plynu v ovzduší,“ radí Pavlína Bílková.