V neděli 9. srpna přivedla na svět osm zdravých štěňat, čtyři fenky a čtyři psy.

Novinku potvrdila chovatelka Camy, kynoložka Hana Böhme z Nového Boru. Sama si kvůli porodu své čtyřnohé svěřenkyně prodloužila poslední pobyt v Kongu. „Chtěla jsem mít jistotu a pár porodů jsem už zažila," řekla Deníku.

Cama našla zalíbení ve psu jménem Shon, který je z Izraele a stejně jako fena z Boru v Kongu vyhledává slonovinu, exotická zvířata i další artefakty, které končí v rukou pašeráků. „Samozřejmě to bylo neplánované, ale nakonec jsem ráda, že štěňata máme," hodnotí novoborská kynoložka.

O štěňata navíc už projevují zájem nejrůznější národní parky v Africe, jedno z nich by mohlo zamířit třeba i do Etiopie. Výcvik osmi štěňat začne zhruba za čtyři až pět měsíců. „Je to doba akorát na naučení základních povelů, jako třeba sedni. Důležité je hlavně vštípit psům zájem o míčky, které později slouží k napachování při vyhledávání," popsala Böhme.

Cama v Kongu porodila osmero štěňat. Jmenují se Yerima (Princezna v řeči Foulfoulde), Doli (Slon v řeči Sango), Ndolo (Láska v řeči Douala), Djamba (Prales v řeči Lingala) a kluci: Django (Zítřek v řeči Foulfoulde), Titan, Orion, Pluto.Výhodou je podle novoborské kynoložky také to, že si štěňata určená pro výcvik už odmala zvykají v exotických podmínkách. Fena Cama je v Kongu od letošního února. Za sedm měsíců práce má na kontě řadu úspěšných akcí s africkými psovody i cvičitelkou Böhme.

Už při své první ostré misi u gabonských hranic vzdálených zhruba 700 kilometrů od základny v Brazaville Cama správně označila ukryté náboje, a to i přesto, že se na jejich vyhledávání připravovala až přímo v Kongu. Velký úspěch znamenalo nedlouho poté objevení a zabavení zásilky dvou krokodýlů a deseti želv, která směřovala k tamnímu ministrovi. Zvířata měla být připravena jako hlavní chod k večeři.

„To byla těžká bitva. Se psí hlídkou jsme zastavili vozidlo se zásilkou pro ministra a jednoho z poradců prezidenta Konga (jednoho z jeho rodiny). Jeden z nejmocnějších mužů v tomto státě si chtěl dopřát dobrou večeři přesto, že dobře věděl, že je to zakázáno. Jeho poslíčci a řidič se nejprve smáli, pak nám vyhrožovali, poté se bránili a snažili se zmizet i s lupem," popsal průběh akce Arthur Sniegon, zakladatel projektu Save Elephants, který Hanku a Camu do Konga pozval.

Hana Böhme, česká kynoložka a hrdá vychovatelka Camy, se připojila k dalším izraelským psovodům, kteří už v Kongu působí od loňského roku. Psi skoro denně nacházejí bushmeat (maso z mrtvých zvířat) nebo živé papoušky a další zvířata, která se snaží pytláci převést přes hranice nebo prodat.