Instalace Zlatý déšť je podobně jako stejnojmenná rostlina doslova vrostlá do interiéru pavilonu. Svým tvaroslovím rovněž navazuje na architektonické pojetí domu, jehož součástí jsou viditelné struktury symbolizující tok energie a vody.

„Skleněná instalace má tvar zlatých lián a perfektně doplňuje design celého pavilonu. Jednotlivé ‚stvoly‘ připomínají spletité svazky hadic, které procházejí celým pavilonem a umožňují jeho fungování,“ popsal instalaci kreativní ředitel Lasvitu Maxim Velčovský, jenž plastiku ze skla a kovu pro pavilon navrhl.

Firma Lasvit nasvítila skleněnou část svého sídla u Palackého náměstí v Novém Boru purpurovou barvou. Připomněla tak předčasně narozené děti.
Skleněný dům Lasvitu v Boru zářil fialově. Připomněl předčasně narozené děti

Plastika pomocí dynamického nasvícení pulzuje světlem a budí dojem, že skrze ni voda stéká do nitra domu. Instalace prochází dvěma patry pavilonu a dosahuje výše až šesti metrů. Celková hmotnost činí 1 600 kg. Instalace sestává z desítek skleněných závěsů, které jsou obaleny v pozlaceném opletu, a více než 1000 kusů LED modulů. V součtu bylo na oplet použito přes 800 metrů mosazného pletiva. Barevné ladění instalace koresponduje s hi-tech vybavením pavilonu.

„Mým záměrem bylo dekorativní část expozice složit z čistě technických principů a přístupů. Výsledná kompozice tak sestává ze speciálního kovového opletu, který zvenku chrání komponenty z borosilikátového skla, jež se běžně používá v laboratořích a ve vědeckém výzkumu. Ona dekorativní součást je tedy složena z technických materiálů, povrchů a principů, čímž navazuje na tradiční řemeslné zásady,“ dodal Velčovský.