Nejznámějšími lázněmi na Liberecku jsou jednoznačně Lázně Libverda. Prodloužený víkend společně s kamarádkami si tam užila i Dana Tušilová z Jablonecka. „Je to hodně dlouho, co jsem jela naposledy do lázní, a tentokrát jsme se domluvily s přítelkyněmi. Byl to skvělý nápad. Hezké prostředí, odpočinuly jsme si při procedurách a bonusem bylo skvělé jídlo a různé další dobroty s kávou každé odpoledne,“ popisuje Tušilová. Jak dodává, chtěly si zejména odpočinout od práce, a tak uvítaly, že to nebylo jen o procedurách, ale i o možnosti posedět u dobrého jídla v příjemném prostředí a popovídat si.

Přidaná hodnota, to je to, co lidé hledají. „Klientům nabízíme špičkovou péči v rámci našich wellness a léčebných procedur, to už ale v moderním lázeňství 21. století nestačí. Věříme, že terapeutický účinek může mít i zážitek ze skvělého jídla,“ říká obchodní a marketingová ředitelka Spa Resortu Libverda Eva Olšová.

Gastronomický zážitek si klienti i návštěvníci Lázní Libverda mohou dopřát v Restaurantu Valdštejn, který v zámeckém prostředí nabízí to nejlepší z tradiční české kuchyně v moderním pojetí. „Náš restaurant pojmenovaný po vévodovi Albrechtu z Valdštejna si už stihl vysloužit certifikát CzechSpecials. Tento projekt oceňuje místa, která podávají právě tradiční české pokrmy v nejvyšší kvalitě,“ vysvětluje Olšová.

Krajská nemocnice v Liberci používá 3D tisk například při plánování náročných operačních zákroků.
Modely kostí i plány operací. Liberečtí lékaři využívají 3D tisk stále častěji

Podle ředitelky lázeňského střediska byl zájem o spa pobyty letos obrovský a evidovali rekordní návštěvnost. „Tyto měsíce je přirozeně obsazenost o něco nižší, nicméně si nemůžeme stěžovat. Aktuálně se rezervují nejvíce pobyty pro Vánoce a Silvestr. Máme velké množství stálých hostů, kteří každoročně rezervují stejné pobyty. U ostatních se setkáváme s tím, že namísto pobytů na 5 nocí rezervují spíše krátkodobé na 2 noci,“ přibližuje Olšová s tím, že nabídku ubytování v Lázních Libverda rozšířili o depandanci, čili ubytování ve vedlejší budově, která nabízí velmi nízké ceny. V letošním roce otevřeli také nový bazén, sauny, uhličité koupele a další provozy.

Wellness v antickém stylu

Za wellness procedurami přijíždí tisíce návštěvníků ročně i do libereckého Centra Babylon. „Naše wellness centrum je otevřeno jak pro hotelové hosty, tak i pro běžné návštěvníky. Jeho unikátnost spočívá v jeho rozloze, která činí přes 1000 metrů čtverečních, a také v unikátním designu ve stylu antických lázní,“ popisuje zástupce generálního ředitele Centra Babylon v Liberci Michael Smrž. Vyzkoušet tady můžete celou řadu procedur, například bylinkovou a solnou inhalaci, které jsou vhodné v období respiračních chorob, širokou nabídku různých ochlazovacích procedur, různé relaxační místnosti, tepidarium, kde se prohřejete na mozaikových lehátkách, a samozřejmě i klasické sauny a páry. Za zmínku určitě stojí i procedura Hammam, kde si zkusíte sami spoustu dalších kúr, a to vše v rámci jednoho vstupného, které zahrnuje i občerstvení. Připlatit si lze i asistované procedury jako solária či masáže a mají tady připravené relaxační procedury také pro děti.

„Protože nabízíme širokou škálu služeb, jezdí k nám různé druhy návštěvníků, většinou je to v návaznosti na období. O prázdninách jsou u nás převážně rodiče s dětmi, jarní a podzimní období je více využíváno pro wellness pobyty, kde nás navštěvují party přátel nebo páry různých věkových kategorií od mladých až po seniory,“ přibližuje Smrž.

Univerzitní kampus.
Příští rok uplyne 70 let od založení univerzity. Líbí se její kampus studentům?

Vzhledem k tomu, že poslední dva roky byl problém s cestováním, tvořili zdejší klientelu převážně tuzemští návštěvníci, nicméně v letošním roce se vrací i hosté ze zahraničí, tradičně nejvíce hosté z Německa.

Tento trend potvrzují také statistiky. „V Libereckém kraji se ve třetím čtvrtletí v hromadných ubytovacích zařízeních ubytovalo celkem 433 914 hostů a ve srovnání se stejným obdobím minulého roku došlo k úbytku o 24 797 hostů. Meziročně vyšší zájem projevili zahraniční hosté, jejich počet se zvýšil o necelých 20 tisíc na 55 245 hostů. Počet domácích hostů poklesl o 44 389 hostů na 378 669 hostů,“ připomíná Ondřej Beneš z Krajské správy Českého statistického úřadu v Liberci.