Na dvorci Curia Vitkov u Chrastavy opět řinčely zbraně. Již po jedenácté se tu o uplynulém víkendu konal antický festival. Program zahájily přednášky, akční ukázky, výcvik legionářů, válečné umění Keltů, Germánů a zápasy gladiátorů. Nakonec si pochodování a výcvik vyzkoušely i děti.Na dvorci Curia Vitkov se konal antický festival.

Antickou akci završila hra Želva smrti, která parodovala Hvězdné války. Ve hře se objevovaly různé absurdnosti z moderního světa, které působily komicky, například krabicové víno, filmová muzika, check point nebo přehrávání zpráv ze záznamníku. „Za jedenáct let jsme vyčerpali všechna možná témata. Před pár lety jsme dospěli k tomu, že jeden rok hrajeme témata, která vychází z historie a mají reálný základ a další rok zase hrajeme komediální hry. Doprovodný program i boje děláme vážně, takže abychom se od toho odpoutali, hrajeme komedie," vysvětlil Ladislav Tomič.

Divadelním představením ale zábava nekončila, vojáci se ještě utkali v několika bojích. Nejprve se rozdělili na dva týmy, pak zase bojovali každý proti každému, poté zase ve dvojici a nakonec vždy jeden bojovník s jedním.

Moderátor vtipně komentoval boje. Snažil se přítomné dámy vyhecovat k akci. „Existují záznamy o tom, že barbarské ženy povzbuzovaly své muže tím, že si strhávaly šaty a ukazovaly jim ňadra, aby si jejich partneři uvědomili, že by mohly být zneužity protivníky," vtipkoval.