Návaly v čekárnách lékařů způsobila informace, že od Nového roku budeme za návštěvy lékaře a za recepty platit regulační poplatky. Zatím sice není prováděcí vyhláška, nicméně se hovoří o třiceti korunách za návštěvu a stejnou částku zaplatíme za recept.
Přístup pacientů se podle praktických lékařů dá rozdělit do dvou skupin: první respektují, že regulační poplatek je nutný a ve výsledku může vést ke zlepšení péče, protože v čekárnách ubude pacientů a lékař se jim bude moci více věnovat.
„Setkávám se ale i s tím, že pacient přijde pro léky, ačkoliv jich má doma ještě zásobu. Tvrdí, že je spotřebovali, ztratili a podobně,“ popisuje své zkušenosti MUDr. Anna Nováková, praktická lékařka z České Lípy.
Zavedení třicetikorunového regulačního poplatku je podle lékařky potřebné. „Pacienti dostanou, co potřebují, ale přestane se plýtvat a ubude zbytečných návštěv lékařů.“

Pro pacienty je důležité, zda se jim lékař věnuje dostatečně, anebo musí předepisovat medikamenty, které si mohou obstarat v lékárně sami.
Obdobnou situaci přepokládá i MUDr. Lenka Šepsová z Nového Boru. „Jednoznačně nebudu nic předepisovat dopředu, pacienti budou dostávat léky na měsíc či na dva jako doposud. Lidé se nás hodně na poplatky ptají,“ popisuje zkušenosti MUDr. Šepsová.
„Ve zdravotnictví je celkově málo peněz a všichni se musí naučit šetřit a hospodařit. To znamená především vybírat si jenom ty léky, které potřebují a spotřebují. Není žádoucí, aby se vyhazovaly léky prošlé, které jsou i v neotevřených baleních,“ zdůraznila MUDr. Anna Nováková.
„My jsme zatím předzásobování nezaznamenali, ale určitě přijde,“ domnívá se Jan Hašek z lékárny U Matky boží v Doksech. Zmiňuje ale další zkušenost: „Lidé si většinou neuvědomují reálnou hodnotu léku. Zaplatí sice doplatek několik desítek korun, ale málokdo ví, že pojišťovna za něj doplácí stovky nebo i tisíce korun,“ dodává.

Další zprávy z regionu najdete zde