Tisíce lidí, kolony aut, vůně dřeva a zvuk motorových pil. Tak začal v sobotu v Ralsku již čtyřicátý ročník Lesnického dne.

Největší lesnickou akci v republice, která se konala pod záštitou ministrů zemědělství a obrany, přijel zahájit mimo jiné náčelník Generálního štábu Armády České republiky Josef Bečvář. Mezi hosty byl i náměstek hejtmana Libereckého kraje Josef Jadrný. „Liberecký kraj je nejlesnatějším krajem v celé České republice. Proto jsem rád a jsme na to na kraji hrdí, že takováto masivní akce s lesnickou tematikou se koná právě u nás," řekl v úvodu Jadrný. Po slavnostním zahájení se lidé rozprchli do rozlehlého areálu ve Skelné huti u Ralska.

V bohatém programu mohli účastníci vidět prezentaci lesnické a zahradní techniky desítek firem nebo simulované hašení lesního požáru z letadla i vrtulníku. Nechyběla prezentace sokolníků, přehlídka loveckých psů a výstava trofejí a shozů z unikátní přírodní lokality Ralska. Proběhla také ukázka Timbersportu, což je efektní sportovní disciplína původem ze Severní Ameriky s tradicí od 19. století, v níž se soutěží právě v historických lesnických dovednostech.

Dřevorubci v akci

Součástí programu bylo tradičně také mistrovství České republiky v práci s motorovou pilou. O Pohár VLS 2016 se bojovalo už po patnácté. Dovednosti české i slovenské dřevorubecké špičky prověřilo pět disciplín. „První z nich je kácení stromu na přesnost, druhou výměna řetězu motorové pily na čas, následují kombinovaný řez a přesný řez, finálovou disciplínou je pak odvětvování," popisuje hlavní rozhodčí Pavel Češka.

Napětí mezi diváky panovalo hlavně při čekání na vyhlášení vítěze hlavní kategorie, kdy se rozhodovalo mezi Josefem Kučerou a slovenským reprezentantem Jaroslavem Kukucem. Ti v poslední disciplíně soutěžili v rozdílu několika bodů i vteřin.

Po sečtení bodů od odborné poroty si nakonec první místo v hlavní kategorii zasloužil Jaroslav Kukuc, stříbrný byl Josef Kučera a bronzový domácí reprezentant a předloňský vítěz Jindřich Fazekaš.

O vítězství bojovali profesionálové, junioři, začátečníci a družstva. Mezi bez mála padesáti závodníky byla jediná žena, a to Martina Malzová.

Vedle dřevorubců byl k vidění také souboj na těžkých těžebních strojích. Juniorští operátoři vyvážecích souprav se v něm utkali na lesní trati a diváci tak mohli vidět, jaké kousky lze s milimetrovou přesností provádět s těžkým těžebním strojem v lese. Třetí disciplínou pak byla tradiční zábava dřevorubců na celém světě z doby, kdy místo strojů a motorových pil lesnictví vládly tradiční ruční nástroje v rukou drsných mužů hod sekyrou. Závodilo se s tradiční oboustrannou dřevorubeckou sekyrou na metrový terč ze vzdálenosti šesti metrů.

O les a lesnictví šlo také u bohatého programu pro děti. Jeho hlavním pilířem byla stanoviště lesních pedagogů Vojenských lesů a statků (VLS) se zábavným i naučným programem pro nejmenší i větší zájemce. „Děti si mohli soutěžní, ale hravou formou doplnit a rozšířit své znalosti o lesnictví i přírodě. Za splnění úkolů na jednotlivých stanovištích dostaly dárek," dodal šéf lesních pedagogů VLS Jan Kobr.

Celodenní program vyvrcholil v sobotu odpoledne koncertem kapely Ready Kirken.

Přišla jsem to jenom zkusit

Dřevorubecký sport nemusí být doménou jen mužů. Během Lesnického dne v Ralsku o tom návštěvníky i porotu přesvědčila Martina Malzová, která se jako jediná žena zúčastnila 15. ročník Mistrovství ČR práce s motorovou pilou.

40. Lesnický den v Ralsku.

Jak se stane, že dívka dělá práci dřevorubce?

Já jsem to vlastně vystudovala. Dělala jsem lesnickou školu v Písku a v současné době pracuji jako hajná. Takže ta spojitost s tím dřevem ve mně je.

Takže když ve svém rajonu nemáte dřevorubce, jdete si to pokácet sama?

Ano. Každý hajný by to měl umět, má to vystudovaný tak proč ne.

Jak dlouho se věnujete dřevorubeckému sportu?

Tohle je moje premiéra.

Jak jste trénovala?

Čas na trénink moc nebyl, takže jsem trénovala asi tři týdny.

Trénujte v domovském revíru?

Mám svého trenéra a ten mi vše půjčuje. Kdybych trénovala u sebe v revíru, tak by tam toho moc nezbylo.

Jak je těžké ustát v konkurenci mužů?

Byli jsme svědky přesného řezu, kdy jste zastínila mužské výkony. Já jsem si to přišla prostě jen zkusit. Mám nedokonalosti, vím o nich.

Jak tu na vás muži jako na jedinou ženu v soutěži koukají?

Asi mě neberou jako konkurenci, myslím si, že mě berou jako holku, která to přišla zkusit.