Na nové hrací a sportovní prvky, ale i zeleň se mohou těšit lidé v Doksech. Prvním dnem roku 2014 začala ve městě u Máchova jezera revitalizace lesoparku Masarykovy sady. Novou podobu má park získat do začátku letní sezony.

Borové arboretum i naučná plocha

V parku, ohraničeném Mimoňskou ulicí, železniční tratí a tenisovými kurty, se podle Válka omladí stávající porost, vysadí se v něm nové stromy, dojde na asanaci a bezpečnostní prořez stromů podél cest, zřídí se v něm borové arboretum či naučná plocha s místními rostlinami. Obnoveno nebo zřízeno bude hned několik travnatých odpočinkových ploch.

Ve druhé fázi projektu se dočkají obnovy cesty a pěšiny nebo opěrné zídky. Nainstalují se nové odpadkové koše, stojany na jízdní kola nebo lavičky.

Zcela novou částí parku bude tzv. fit stezka se cvičebními prvky, na které si budou moci zacvičit děti i dospělí. Vyznačeny budou i běžecké trasy.

Práce park zcela či částečně uzavřou

Během prací v parku do něj bude omezen nebo zcela zakázán vstup. Hotovo má být poslední květnový den.

Realizace projektu se skládá ze dvou částí: revitalizace zeleně a posílení rekreační funkce lesoparku. „Jelikož každá část je hrazena z jiného dotačního programu (Operační program životního prostředí a Program rozvoje venkova, pozn. red.) byla vypsána dvě výběrová řízení, na každou část zvlášť," řekl Deníku Petr Válek ze společnosti Městské lesy Doksy, která park spravuje a o dotace zažádala.

„Celková vysoutěžená cena je 2 857 452 korun za obě části. Dle projektu byla cena cca 5 100 000 korun. Výše dotace je pětasedmdesát procent," dodal Válek s tím, že spoluúčast na financování budou hradit Městské lesy Doksy ze svého rozpočtu.

Podle Válka byl termín realizace projektu po konzultaci s projektantem zvolen delší, a to z důvodu potřeby dodržení časového sledu a návaznosti některých prací.

O revitalizaci lesoparku Masarykovy sady se u Máchova jezera rozhodlo v roce 2010, kdy byl také vypracován projekt. O první dotaci Městské lesy Doksy žádaly o rok později, tehdy však neuspěly. Úspěšná byla organizace až v dotačním období 2012/2013, první kolo výběrového řízení na zhotovitele ale muselo být zrušeno pro malý počet podaných nabídek.

Druhého výběrového řízení, které se uskutečnilo v září loňského roku, se už zúčastnilo devět společností pět nabídek přišlo na projekt „Revitalizace vegetačních prvků" a čtyři na projekt „Posílení rekreačních funkcí".