K pokroku pomohla loni v létě dohoda s investorem. „Varnou soustavu jsme koupili z druhé ruky z pivovaru Helene v Kytlicích, kde kupovali novou technologii,“ popisuje Konvalina. Čtyři cylindrickokónické tanky na fermentaci a uložení piva si nechal dělat v daleké Číně. V Česku by to i bez dopravy vyšlo daleko dráž. Konvalina přiznává, že měl z výroby nádob podle přesných parametrů v továrně na pivovary v Jinanu obavy. Ale dopadlo to dobře, Číňani mu posílali i fotky z výrobního procesu i snímky, jak hotové tanky nakládají v kontejneru na tanker.

Tankerem to proplulo nejlevnější, dva měsíce trvající variantou v pořádku až do Hamburku. A to i přes kritický Suezský průplav. Ze severoněmeckého přístavu si Konvalina nechal poslat kontejner vlakem do Ústí, kde mu ho spřátelený živnostník z Blíževedel naložil na auto a dovezl do Lípy. V uplynulých dnech dorazily tanky konečně do výčepny v bývalé oslovně augustiniánského kláštera, kde sídlí muzeum. „Do dvou měsíců by mohla být první várka,“ věří Konvalina.

Panská skála u Kamenického Šenova
Na Panskou skálu se lidé chvíli nedostanou, hrozí pád čedičových píšťal

Čerstvý čtyřicátník, který má se ženou osmiletého syna, vaří pivo od roku 2017. Začínal s tím doma a na chatě. Výčepnu si zřídil v roce 2018. Podnik má už své štamgasty, chodí sem i dost žen, některé si dají víno. Na pivo a tlačenku si sem v úterý po schůzi rádi zajdou i členové místního klubu českých turistů. Konvalina drží ceny několika druhů piv mírné i přes to, že v jiných restauracích pořídíte daleko obyčejnější „eurové“ pivo dráž a dráž.

Krizi, recesi a inflaci, o nichž se dokola mluví, podnikatel zjevně nevidí tak žhavou. A to i když mu teď zkraje měsíce ubylo hostů kvůli „suchýmu únoru“. Hospodský ale podle zkušeností z minulých let věří, že i letos po výplatě lidé bez dobrého piva nevydrží. Jedenáctku Bumbala, dvanáctku Prófu a další Konvalinovy speciály můžete z pípy nebo v petkách či ve skle ochutnat i v libereckém Pivním azylu či v ústecké hospodě Praha.