Inzertní strany novin, internetové portály i veřejné vývěsky ve městech a obcích na Českolipsku se začínají plnit nabídkami sezonních brigád a dalších krátkodobých přivýdělků. Nejvíce nabídek poskytují rekreační a občerstvovací zařízení, supermarkety a stavební firmy.

„Díky letní brigádě jsem si mohl koupit pořádný počítač," říká devatenáctiletý student Josef Peterka z České Lípy. Podle jeho slov mu loňské dvouměsíční balení skla do krabic sice nevydělalo na vysněný stroj, ale rodiče zbytek částky doplatili. „Loni jsem sehnal na poslední chvíli alespoň tohle. Letos se ale včas podívám po něčem jiném," dodává student.

Kdo chce spíše než v rozpálené továrně trávit léto venku, může se poohlédnout po jedné z častých nabídek provozovatelů koupališť a kempů v regionu. Odměnou krom peněz bývají i nezapomenutelné zážitky s dovádějícími návštěvníky.

Sezónního správce koupaliště hledají například ve Sloupu v Čechách. Mimo to zde shánějí také celoročního technického správce a pro ty, kdo to chtějí zkusit naplno, nabízí obec pronájem celého občerstvovacího stánku. Bez vybavení.

Asfaltuje i vaří

Sezonní práce nejsou jen doménou studentů, často se jimi zabývají dospělí lidé, kteří přes léto vydělají dostatek peněz na zbytek roku, případně mají v zimě jinou práci.

„Přes léto pracuju u firmy na stavbách, na zimu nás ale většinu pošlou pryč. Na tři měsíce jezdím makat do horské chaty v Krkonoších," svěřuje se Miloš Chota, silničář a kuchař v jedné osobě. Raději by prý měl trvalou práci. „Zvyknout se dá na všechno," mávne nakonec rukou.