Zabalte deky a rybářské židličky a jděte za filmy do přírody. Přestože kamenná kina často bojují o návštěvníky, ta letní patří mezi oblíbené kratochvíle a na Českolipsku se jim daří. Během letošních letních prázdnin bude venkovní promítání probíhat v Novém Boru, České Lípě a v Nedamově. Mimoň letní kino zatím řeší, určitě ale bude promítat na Den města.

Letní kino funguje už několikátým rokem v České Lípě na Vodním hradě Lipý. „Budeme promítat červenec a srpen. Sezonu zahájíme na slavnosti města 24. června, kdy bude i zlevněné vstupné a jelikož je to akce pro celou rodinu, tak uvedeme film Ať žijí duchové," říká Jiřina Kučerová, ředitelka organizace Lipý.

Kino na hradě promítá vždy ve středu, čtvrtek a pátek. Podle ředitelky je návštěvnost v průměru 100 až 120 lidí na představení. Vstupné je sedmdesát korun a jako loni platí akce tři plus jeden film zdarma. „Jsem ráda, že letní kino v Lípě funguje, vždy když mám čas, tak tam ráda na film zajdu. Atmosféra hradu je k tomu super bonus a cena je taky příjemná," podotýká Markéta Jelínková z České Lípy.

I letos se na hradě návštěvníci mohou těšit na opravdové filmové lahůdky. „Snažím se, aby v programu bylo pro každého něco, budeme tedy promítat scifi, romantické i animované filmy. Uvedeme například nový díl Star Wars nebo z filmového klubu obnovené Mlčení jehňátek," doplňuje Kučerová.

Dalším letním kinem, které bude letos opět promítat, je letní kino v Novém Boru. Novoborské kino pod oblohou naleznete v areálu Horových sadů. I tady se bude promítat v červnu a červenci. „Program bude během června, většinou se bude jednat o soboty," uvádí Ilona Rejholcová z Kultury Nový Bor.

Stálicí mezi letními kiny v regionu je autokemp v Nedamově u Dubé. „V měsících červenec a srpen se bude promítat v autokempu Nedamov," uvádí starostka Dubé Zdeňka Šepsová. V přírodě autokempu Nedamov se diváci mohou těšit na filmy, které byly v kamenných kinech v poslední době. „Podařilo se nám sehnat film Jak básníci čekají na zázrak nebo například Lídu Baarovou. Vstupné se potom odvíjí podle promítaného filmu, a to třicet, padesát, sedmdesát nebo osmdesát korun," říká Lucie Heringová, referentka kultury města Dubá. Nedamovské kino za sezonu navštíví něco kolem tisíce filmových diváků.

Otázka, která je zatím nevyřešená, je venkovní projekce v Mimoni. „Vzhledem k digitalizaci městského kina, ke které letos dojde, nemůžeme přesně říci, jestli bude fungovat venkovní promítání," uvádí Helena Jakešová z odboru Kultury města Mimoň. Jedna projekce však jistá je. „Určitě ale budeme promítat na den města, tedy 24. června, kdy spustíme film s názvem Padesátka na fotbalovém stadionu TJ Jiskra od deváté večerní," dodává Helena Jakešová.