Planety Jupiter a Saturn

Na obloze jsou obě během léta nápadně blízko u sebe a zároveň nedaleko stříbřitého pásu Mléčné dráhy. Taková situace znovu nastane až v roce 2079. U Jupitera je již malým dalekohledem možné pozorovat jeho čtyři Galileovské měsíce, u Saturnu potom jeho prstence.

Meteorický roj Perseidy

Nejoblíbenější kosmický „ohňostroj“ roku, meteorický roj Perseidy, nebude mít v letošním roce nejlepší podmínky kvůli svitu Měsíce. Přesto ale přinese možnost vidět opravdu jasné meteory ve větší četnosti. Nejlepším časem pro pozorování budou noci 11.–12. a 12–13. srpna od půlnoci do čtvrté hodiny ranní.

Prstencová planetární mlhovina M57

Je k vidění v souhvězdí Lyra a název nese podle svého tvaru.

Kulová hvězdokupa M13

Nalezneme ji v souhvězdí Herkula na severní obloze a je viditelná už malým dalekohledem.

Astronomem z Libereckého kraje. Klub zve na Den a noc na Jizerce

Dne 22. listopadu 2010 byla u příležitosti tradičního astronomického setkání v Klubu Na Rampě v Jablonci nad Nisou založena místní pobočka České astronomické společnosti (ČAS) pod názvem Klub astronomů Liberecka. Posledních několik týdnů členové klubu a jejich příznivci žili a stále žijí sledováním komety Neowise.

„Kometu je možné spatřit i ze sídliště nebo nad městem, jak jsme se o tom přesvědčili na vyhlídce nad Jaboncem spolu s četnými návštěvníky, s kterými jsme rádi sdíleli radost ze spatření této výjimečné komety,“ přiblížil místopředseda klubu Martin Gembec.

Klub je ale zaměřen i na osvětu a šíření povědomí o astronomii mezi veřejností. Z akcí pro veřejnost znají příznivci astrologie nejspíše předsedu Aleše Majera a právě Martina Gembece. Ti vystupují s pravidelnými akcemi a přednáškami v Klubu Na Rampě, v jablonecké městské knihovně, větší akce pořádají ale i v Muzeu Jizerských hor na Jizerce.

Anifilm.
FOTO: Anifilm se přesunul z května na říjen. Nabídne i Fimfárum

Klub v Jizerských horách nejen aktivně pozoruje, ale také je zapojen do propagace mezinárodního projektu na propagaci ochrany temného nebe – Jizerské oblasti tmavé oblohy. „Rádi se proto účastníme na významných akcích na Jizerce či na polské straně Jizerských hor,“ sdělil Aleš Majer.

Nejbližší akcí, kterou Jizerka hostí, je zábavně vzdělávací akce pro celou rodinu s názvem Den a noc na Jizerce. Koná se v sobotu 15. srpna. Akce startuje ve 14 hodin a končí až za tmy. V programu se účastníci dozví třeba o výzkumu Marsu před kosmickou érou, o tom, jek se Krteček dostal a žije na oběžné dráze. „Za jasného počasí budeme pozorovat oblohy dalekohledy, Slunce od 11 hodin a noční oblohy od 20 hodin,“ zve Aleš Majer. Vstupné na akci je dobrovolné.