Padesát milionů je částka, na kterou lidé v Jablonném v Podještědí zhruba odhadli škody, jež v jejich městě napáchala velká voda v srpnu před dvěma lety.

V loňském roce se už podařilo dát dohromady několik mostů, ostatní škody opravili místní alespoň provizorně, aby objekty mohly nějak fungovat. Letos by se ale chtěli v Jablonném zaměřit na pořádné rekonstrukce. Té se dočká několik přemostění nebo kanalizace v Postřelné a úpravy se plánují rovněž na koupališti.

Velká voda zničila mosty i koupaliště

„V prosinci jsme schválili rozpočet přebytkový. Bylo to také kvůli tomu, že splácíme úvěr a splátky jsme zahrnuli do rozpočtu. Nyní ale už máme vysoutěžené ceny na rekonstrukci jednotlivých mostů ve městě, a tak jsme udělali v lednu rozpočtovou změnu. Příjmy na tento rok tak po úpravě činí zhruba čtyřicet šest a půl milionu, výdaje pak téměř čtyřicet osm milionů,“ vysvětlil starosta Jablonného v Podještědí Petr Sadílek.

Ten také doplnil, že v momentě, kdy ve městě chystají nějakou velkou investiční akci, nezahrnují ji automaticky do rozpočtu, ale na každou dělají rozpočtovou změnu. Tak alespoň každý přesně ví, kolik co stojí a celý systém je průhledný.

Záplavy, které v srpnu 2010 Liberecký kraj postihly, si vyžádaly pět lidských životů a způsobily škody za 8,2 miliardy korun. Postiženo bylo 81 měst a obcí na více než polovině území kraje. V Jablonném vyčíslili škody po povodni na zhruba 50 milionů korun, velká voda zničila některé mosty a lávky, poškodila kanalizaci v Postřelné, koupaliště nebo také Markvartický rybník a rybník v Kněžicích.

Spoluúčast je bude stát hodně

Po silnici, která s vodní nádrží sousedí, se dodnes nedá jezdit a lidé z části Kněžic se tak musí ke svým domovům dostávat po lesních cestách. Obzvlášť komplikované to mají nyní v zimě. Opravu tohoto rybníka má ale v kompetenci pozemkový fond, jenž jej vlastní.

„Pokud se nám letos podaří realizovat všechny povodňové opravy, které jsme si předsevzali, budeme muset sáhnout hluboko do kapsy, ale rekonstrukce jsou opravdu nutné. Navíc budeme kupovat také nové hasičské auto, které musíme předfinancovat. Náklady na jeho pořízení se pohybují okolo sedmi milionů korun,“ upřesnil Petr Sadílek.

Na koupališti, které bylo celé pod vodu, poničila povodeň hlavně výpustní objekt a takzvané předehříváky. Po opadnutí velké vody zbyly ve vodní nádrži nánosy bahna. S nimi ostatně v Jablonném bojují každoročně, nečistoty se do koupaliště spláchnou z okolních pastvin a polností.

Za kanalizaci dají pět milionů

„V současnosti se na opravu koupaliště zpracovává projekt,“ podotkl starosta Sadílek.

V Postřelné tlak valící se vody v srpnu 2010 na několika místech úplně roztrhal hlavní kanalizační řad v obci. Potrubí je v současné době opravené tak, aby z něj nikde nic nevytékalo, kanalizace však nutně potřebuje generální rekonstrukci.

„Z povodňových škod, které jsme odhadli na řádově padesát milionů, budou nejvíce stát opravy mostů. Tam bychom se mohli dostat k částce okolo třiceti milionů, u kanalizace koupaliště se bavíme o zhruba pěti milionech,“ doplnil Petr Sadílek.