Jaký typ chřipky na nás letos zaútočil, čím se lišil od minulých let?
Letos převažovala chřipka typu B, která mívá mírnější průběh a obvykle nezpůsobuje takto rozsáhlé epidemie. Přesto její nebezpečnost nelze podceňovat, jak je vidět z údajů o počtu těžkých průběhů a úmrtí. Byť se jednalo o „mírnější“ virus, způsobil nezvykle vleklou epidemii s množstvím případů s komplikacemi a vážnými následky. Z tohoto pohledu byl letošní rok výjimečný.

Ví se už, proč chřipka tak velice dopadla právě na Liberecký kraj? Dá se říci, co bylo příčinou?
Liberecký kraj patřil mezi tři nejvíce postižené kraje spolu s Moravskoslezským a Jihomoravským. Co bylo příčinou, nelze jednoznačně určit.

Chřipková epidemie skončila. V pátek to oznámili hygienici i v Libereckém kraji

Při každé chřipkové epidemii se skloňuje nedostatečná proočkovanost české populace. Kolik procent lidí se nechává očkovat u nás a kolik pro porovnání v zahraničí?
Česká republika patří mezi země s mimořádně nízkou proočkovaností, která se pohybuje u standardní populace kolem 6 procent. V některých zemích, jako je například USA, se v minulosti pohybovala až kolem 60 procent a vyšší je i v zemích západní Evropy.

Jak jsme na tom konkrétně v Libereckém kraji třeba v porovnání s Prahou a jak jsou na tom další regiony? Existuje nějaké pravidlo, například čím bohatší region, tím větší zájem o očkování, jak ostatně naznačují předchozí čísla?
Rozdíl mezi regiony není patrný, a pravidlo tak nelze určit.

Krajská nemocnici Liberec. Ilustrační foto.
Do nemocnic se už může, epidemie ustupuje

Často se také spekuluje, zda je očkování stoprocentní obranou, když se nikdy předem neví, s jakým typem se v daném období setkáme?
Žádné očkování nemá 100procentní účinnost. Jeho účinnost bývá nejméně 60 procent. Chřipka patří k těm onemocněním, u nichž je účinnost nižší právě i z důvodu možné chyby v odhadu druhu viru v nastávající sezóně. Na druhou stranu očkování proti chřipce určitě nezpůsobuje onemocnění chřipkou, jak se v populaci o něm povídá.

Je očkování důležitější u dospělých nebo u dětí? A neprospěje dětem spíš „trénink“ imunitního systému?
Očkování je důležité stejně u dětí i dospělých. Akutní respirační infekce bývají způsobeny desítkami dalších virů, které umožní dětem dostatečný trénink imunitního systému. Chřipka na rozdíl od nechřipkových virů má daleko větší schopnost závažně poškodit lidský organismus s trvalými následky. Každoroční očkování proti chřipce chrání i proti onemocněním životně důležitých orgánů – srdce, cévy, pohybový aparát.

Pediatr Zdeněk Zíma ve své ordinaci v Litoměřicích.
„Stát trestuhodně selhává,“ říká k situaci kolem očkování pediatr Zdeněk Zíma