„Pátrali jsme i v tak odlehlých oblastech, jako je třeba Andělka u polských hranic, objeli jsme asi pět domů, ale ani ty, u kterých by byla zapotřebí kompletní rekonstrukce, nebyly levnější,“ popisuje. Čím blíže k horám, tím se ceny zvedají. „Třeba za domek v Bílém Potoce s potokem přes zahradu chtěli majitelé přes šest milionů,“ líčí Petr.

Podle realitních kanceláří stouply ceny chat a chalup v Libereckém kraji meziročně zhruba o čtvrtinu, zatímco ve zbytku republiky je to v průměru 15 %. „Důvodem je především celá řada 'prémiových' lokalit s dobrou dostupností do hlavního města, horský reliéf kraje a velmi čisté a vyhledávané vodní plochy,“ říká ředitel Bezrealitky.cz Hendryk Meyer.

Právě horské chalupy u čistých vodních zdrojů jsou v kurzu a lidé jsou ochotni si za ně připlatit. „V těch nejexponovanějších lokalitách tak za posledních pět let stouply ceny referenčních objektů až na dvojnásobek a chalupa za několik milionů není výjimkou,“ dodává Meyer. Vzhledem k velkému zájmu o rekreační objekty se jich podle něj stále více prodává bez pomoci realitních kanceláří. Důvod je prozaický. Vysoké provize, které se pohybují v desítkách tisíc korun.

Radnice ve Šluknově. Ilustrační foto.
Lidé z výběžku chtějí pod Liberecký kraj. Změnu ale umožňuje jen zvláštní zákon

Liberecký kraj má ještě další specifikum. Vzhledem ke stoupající poptávce po rekreačním bydlení se zájemci nevyhýbají ani objektům vyžadujícím nákladnější rekonstrukci. „Chalupu tak stále více lidí kupuje s vidinou, že jim turistický ruch vrátí peníze vložené například do kompletní rekonstrukce,“ přibližuje Hendryk Meyer.

Mnoho z nich se nachází právě v blízkosti hranic. Jejich majitelé teď pochopili, že je ideální doba na to utržit za ně slušné peníze, aniž by museli investovat do jejich vylepšení. „Celá řada z nich je pak překvapená, kolik jsou lidé ochotni jim za objekt nabídnout,“ doplňuje šéf Bezrealitky.cz. Zájem mají velmi často i Němci, které váže k dané lokalitě minulost jejich rodiny, nebo Poláci, kteří se zajímají hlavně o Krkonoše.

RŮZNORODÝ REGION

Kromě dobré dostupnosti od hlavního města tkví zájem o nemovitosti v kraji především v jeho různorodosti. „Například Kokořínsko a Máchův kraj patří k lokalitám, kde jsou vyhledávána především selská stavení, umožňující přestavbu na objekty s celoročním využitím a možností pronájmu. Frýdlantský výběžek přitahuje milovníky cyklistiky díky singltreku,“ popisuje Meyer.

Karel Gott
Ve Sklandě v Železném Brodě vyrábějí studenti dárek pro božského Karla Gotta

Mezi atraktivní lokality se v poslední době zařadily kromě Jizerek a Krkonoš, Českého ráje, Ještědu či Máchova jezera i málo zabydlené Lužické hory.