„V loňském roce začala naše nezisková organizace kosit vybrané ohrožené louky v Libereckém kraji, které by bez pravidelné péče postupně zarostly náletem, na obnově těchto luk pracuje zejména díky podpoře z tak zvaných Norských fondů,“ řekl David Černý z neziskové organizace Čmelák z Liberce.

Sekáči se starají zejména o louky, kde kvetou vzácné orchideje nebo jiné druhy chráněných rostlin. Protože často jsou tyto louky na strmějších nebo podmáčených svazích, jsou těžko dostupné pro mechanizaci, a proto se na nich nehospodaří. Zarůstají a vzácné druhy na nich rostoucí postupně mizí v nerovném boji o prostor s jinými druhy.

„Díky dlouhodobému projektu podpořenému Norskými fondy se nám v loňském roce podařilo zajistit posečení luk o celkové rozloze téměř 10 hektarů. Letos pokračujeme a přidáváme dalších 13 cenných lokalit o rozloze 9 hektarů,“ přiblížila Lucie Stránská, která má projekt na obnovu luk ve Čmeláku na starosti.

Road Fest v Liberci.
FOTO: Děti oslavily svůj den stylově. V Liberci proběhl Road Fest

Některé louky leží v okolí Lomnice nad Popelkou, kde aktivisté pomůžou ohroženým upolínům, na loukách v okolí Zásady na jaře kvetou bledule jarní či orchidej prstnatec májový a další louky pomáhají lidé ze Čmeláku obnovit na Ještědském hřebenu v okolí Dolních Plání.

Tak jako v loňském roce i letos plánují ve Čmeláku zapojit do obnovy luk dobrovolníky z firem nebo škol, případně i z řad veřejnosti.