Informativní cyklus besed s názvem Energetická budoucnost lidstva probíhá pod patronací společnosti ČEZ a.s. již deset let. Za tu dobu proběhly pod vedením pedagogů z ČVUT a zaměstnanců elektráren více jak tři tisíce přednášek, během nichž bylo osloveno více jak sto třicet tisíc studentů.

Hlavním tématem českolipské besedy byla potřeba elektrické energie pro lidskou společnost. Posluchači byli seznámeni s výhodami i limity různých způsobů její výroby. „Snažíme se zprostředkovat dětem a zájemcům z řad veřejnosti maximum informací. Rozhodovat o dalších krocích budou oni,“ říká Vladimír Pick.

V současnosti se u nás vyrábí 96% elektrické energie z neobnovitelných zdrojů. Ty však ubývají a například zásoby uhlí podle slov Edity Bromové vystačí při stávající poptávce nanejvýš na sto padesát let. Zdůraznila také problémy, který by nedostatek surovin mohl do budoucnosti přinést. Dokonce je i velmi možné, že lidstvo povede v budoucnosti o suroviny války.

Země je zatím soběstačná

Česká republika má navíc jen omezené možnosti výroby energie z obnovitelných zdrojů. Rozšíření přehradní sítě už příliš možností neskýtá. Navíc je velmi těžké usměrnit výkyvy energie, kterou zprostředkovávají větrné a sluneční elektrárny. Síť není dostatečně pružná a stavěná na to, aby si poradila s výkyvy, které sebou výroba z obnovitelných zdrojů přináší. Přepětí energie navíc může způsobit pověstný „blackout“, jehož se energetici nejvíce obávají.

Jediná cesta z energetické krize, která planetě aktuálně hrozí, vede přes vědecký vývoj, který by mohl přinést nové efektivní cesty výroby energií. Jednou z nich by mohla být výroba elektrické energie z fúze vodíku. V takových elektrárnách by probíhaly stejné reakce, jaké probíhají na Slunci. Vývoj těchto technologií je však dosud v plenkách a zatím vědci z fúze nedokázali vytvořit více energie, než do ní na začátku vložili.

Česká republika je dosud energeticky soběstačnou. Tento stav je však do budoucnosti neudržitelný. Podle Edity Bromové už v několika příštích letech bude potřeba energii kupovat v zahraničí. „Již dnes ale země Evropské unie dováží padesát procent elektrické energie. Je otázka, jak se Evropa k energetickým potížím postaví,“ dodala Edita Bromová.

Autor: Tomáš Cidlina