„Humanitární organizace nám velice pomohly již bezprostředně po povodni,“ řekl hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. „Byla by škoda jejich možností nevyužít zcela plně. Budeme se proto snažit dále prohlubovat spolupráci mezi krajskou správou a těmito organizacemi.“ Spolupráci přitom hodnotily obě strany pozitivně již nyní.

„I když komunikace ze začátku trochu vázla, nakonec se nám podařilo se dohodnout jak navzájem, tak s krajem,“ popsal vedoucí liberecké organizace Člověk v tísni Igor Klimeš. „Nakonec jsme fungovali i jako přísedící v krizovém štábu,“ dodal.

Člověk v tísni

Povodňový specialista organizace Člověk v tísni Igor Klimeš řekl, že na letošní povodně vybrala jeho organizace přes 25 milionů korun. „V porovnání s příspěvkem na loňské povodně je to skoro třikrát méně, ale musíme si uvědomit, že průměrný český dárce již letos přispíval na povodně na Moravě, na pomoc Haiti, Pákistánu a na další věci,“ řekl Klimeš. „Češi jsou jako dárci jedni z nej– štědřejších v Evropě,“ dodal. Podle hejtmana Eichlera je na vině i ekonomická krize, která lidem stále luxuje peněženky.

Člověk v tísni začne peníze vyplácet již příští týden, a to formou šeků. Průměrná domácnost by mohla dostat asi 12 000 korun. „To je ale jen matematicky průměrná hodnota,“ řekl šéf liberecké organizace ADRA Josef Koláček.

„Někteří postižení nám přímo říkají, ať dáme peníze potřebnějším, některé rodiny zvládají své domy opravovat i bez našeho přispění. Jiní, kteří třeba přišli o dům, můžou ale dostat až dvě stě tisíc.“

První čtyři miliony hodlá organizace rozdělit již v nejbližších dnech. ADRA vybrala dalších třináct milionů, tři a půl milionu posílá do Višňové evangelická Diakonie. Zvláště materiální pomoc v podobě nářadí a obuvi pak poskytoval liberecký Červený kříž, jehož pražská centrála má ale vlastní finanční sbírku. „Výsledek naší sbírky budeme znát až v pondělí,“ řekl Karel Studený z Červeného kříže.