Nahlas se ptají, jak něco takového mohla radnice dopustit. Ta ale uklidňuje, že o žádném porušení zákonů nebo ohrožení životního prostředí neví.

„Kdybychom se neozvali, tak už tu v týdnu složili nejméně 40 kamionů. Jde odtud hrozný smrad, obsah kamionů je odpudivý, jsou tu krysy i hejna much, přitom tento sajrajt skládají v blízkosti vodního zdroje. Nemluvě o tom, že je to doslova pár metrů k Máchovu jezeru,“ konstatuje Marcela Synková, která zde žije a jež se ujala role mluvčí místních občanů.

Pomoc na městský úřad prý šli hledat opakovaně. „Místostarosta Holub nás informoval, že si na situaci stěžovalo více lidí, ale že není nutné se znepokojovat, areál navštívili a prý je vše v pořádku,“ říká Synková.

Další vývoj je ovšem neuklidnil. Špinavý plast přivezly další kamiony s polskými nebo slovinskými značkami. Lidé tedy alarmovali státní orgány, aby zasáhly. „Realita je skutečně jiná. Vadí nám, že s námi nejednají otevřeně, jen vyhýbavě, a místo ocenění občanské aktivity se dočkáme jen osočení, že jsme snad lháři a útočíme na jejich majestát,“ zlobí se Synková. Stejně jako ostatní vylučuje, že by měli nějaké politické ambice. „Chceme tu jen žít v klidu a čistém prostředí, nic víc, ale zavážet rekreační středisko u Máchova jezera nerecyklovatelným odpadem je zločin,“ dodává Marcela Synková.

letecká záchranná zdravotní služba Libereckého kraje
Kraj se bouří proti konci letecké záchranky. Nahradily by ji vrtulníky z Ústí

Se sousedy se domnívá, že za podnikem, kterým se cítí ohroženi, je nejspíš „bílý kůň“, neboť se prý s nikým věrohodným nebylo možné spojit.

„Já si říkala, proč tam ten kamion zajíždí. Myslela jsem, že se tam třeba něco začalo vyrábět, a ono tohle, je to hnus,“ sděluje na Facebooku Markéta Heinrichová.

S dovozem odpadu a takovým způsobem podnikání nesouhlasí ani zastupitel Doks Josef Oplt (ČSSD). „Riziko ekologické zátěže je veliké, jsme pár metrů od břehu Máchova jezera. Všemi prostředky bychom si to tady měli od podobných skládek uchránit,“ míní Oplt.

Marek Tesař
Navážou na stoletou tradici. Výročí vzniku republiky oslaví v kraji během

Na opakované žádosti Deníku o vysvětlení nereagovala starostka města Eva Burešová ani místostarosta Jiří Holub. Pouze radní Petr Hozák (všichni za Doksy náš domov) odpověděl, že město o podnikatelských aktivitách v areálu ví, navštívilo sklady a jednalo o nich s firmou Globodera Group z Ostravy. „S vedením města měli několik schůzek, kde informovali o pronájmu areálu bývalé třídírny plastového odpadu, ze kterého by rádi vybudovali další pobočku jejich firmy,“ říká Hozák.

Firma: Vše v pořádku

Firma se podle Hozáka zabývá zpracováním a využitím odpadů ve stavebních hmotách. „Od listopadu tady chce firma spustit zkušební provoz, kdy chce roztřídit a recyklovat doposud navezený odpad a také především odpad, který v areálu zůstal po původním provozovateli. Zkušební provoz zatím nebyl schválen ze strany stavebního úřadu,“ vysvětluje radní Petr Hozák.

Sám je názoru, že v třídírně není více odpadu, než má provozovatel povoleno navážet. A proto jsou radní udiveni velkými kontrolami, které se zde rozběhly. „Jejich výsledky nám nejsou známé. Zatím doufáme, že nedochází k žádnému porušování zákona,“ uvádí Hozák a dodává, že v případě zjištění porušení zákonů či ohrožení životního prostředí bude město určitě činit všechna opatření, která mu zákon umožňuje.

Za tuzexové poukázky, takzvané bony, se v dobách socialismu nakupovalo západní zboží ve speciálních prodejnách.
Kvůli autu z Tuzexu skončil na policii. I v Lípě vzpomínají na nákupní řetězec

Porušení zákona odmítá i ředitel firmy Globodera Group Robert Topiarz. „Naše společnost v areálu v Doksech zajišťuje materiál z recyklovatelného plastového odpadu. Jedná se tedy pouze o bezpečný recyklovatelný odpad. V žádném případě se nejedná o směsný, komunální či nebezpečný odpad,“ reaguje a dodává, že areál je uzpůsoben ke zpracování a skladování plastových odpadů a má řádné povolení s nakládání s plastovými odpady. „Celá situace nastala na udání konkrétní osoby či osob, které měly s areálem své záměry,“ tvrdí Topiarz.

Do Doks na popud občanů vyrazila Česká inspekce životního prostředí a celníci. Následně byla na místo povolána i Policie ČR. „Podle prvotních zjištění jde pravděpodobně o nelegální přeshraniční přepravu plastových odpadů z Itálie. Průmyslový areál v Doksech je hlídán jak policií, tak celním úřadem. Inspekce případ řeší ve spolupráci s oběma orgány, více v tuto chvíli není možné sdělit,“ informuje zástupkyně mluvčí České inspekce životního prostředí Jana Jandová.

Za Generální ředitelství cel potvrdila mluvčí Hana Prudičová, že celníci zajistili v Doksech dva kamiony přepravující odpad. „Ten neodpovídal předloženým dokladům. Oba kamiony celní úřad zadržel a o případu informoval ministerstvo životního prostředí,“ podotýká Prudičová.