Nádory v oblasti obličeje či úst, úrazy čelistí v důsledku těžkých autohavárií nebo úrazů při sportovních aktivitách. To všechno se sbíhá na oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie. Jediného v kraji. Denně tu ošetří na čtyřicet pacientů, ročně jich tu projde kolem 7000 tisíc. Od 2. ledna 2012 tu kvůli náporu pacientů otevřou novou, v pořadí už pátou, ambulantní ordinaci.

Vybavení bývalé zubní ambulance přišlo na 3,5 milionů korun a podle generálního ředitele Krajské nemocnice v Liberci Jiřího Veselky by nová ordinace měla až o čtvrtinu zkrátit čekací dobu pacientů. Ti si totiž stěžovali na dlouhé čekání při ošetření.

„Nikdy nevíme, kolik pacientů nám sem obvodní lékaři pošlou. Řešíme tu totiž převážně onkologické problémy v oblasti úst, ale ve spolupráci s traumacentrem i závažné chirurgické operace při těžkých haváriích,” popsal běžnou činnost oddělení jeho primář Ladislav Dzan.

Kromě exponovaných případů tu ošetřují také všechny zlomeniny v oblasti nosu, čelisti, i poranění měkkých tkání obličeje. „Zrovna teď jsme tu šili ústa dítěti, které se poranilo při jízdě na lyžích,” popsal činnost primář, podle něhož je nejméně jeden závažný chirurgický případ běžně na denním pořádku. A právě kvůli akutním případům museli ostatní pacienti čekat. Oddělení je totiž jediné v kraji a nápor pacientů tím pádem obrovský.

„Například onkologičtí pacienti tvoří 3 až 5 procent všech nových případů,” popsal MUDr. Dzan. „Nádory v oblasti úst trpí převážně kuřáci, alkoholici a lidé, kteří zanedbávají zubní hygienu, ale nedá se to úplně zobecnit,” dodal.

Nová ambulance teď prochází posledními úpravami. Vybavuje se šicím materiálem, nástroji pro plynulý provoz ambulance, která se spustí hned po Novém roce.

Podle primáře Dzana nemá ale nové stomato-chirurgické oddělení rozhodně nic společného s kapacitou zubní pohotovosti.

„My tu řešíme závažnější případy. Zubní pohotovost tu provozuje Krajský úřad v Liberci, který si za tím účelem pronajal ordinaci a nasmlouval služby s jednotlivými lékaři,” upozornil Dzan, podle něhož také pohotovost slouží pro širokou spádovou oblast libereckého a jabloneckého okresu. Běžné případy jsou záležitostí jednotlivých stomatologů, kteří například v době dovolené za sebe musejí svým pacientům nabídnout adekvátní náhradu.