Jak na Českolipsku, tak v celém Libereckém kraji v srpnu ubylo nezaměstnaných. Dostatek je i volných míst a další přibudou, například díky nově otevřené tovární hale společnosti Docter Optics, která v České Lípě nabídne desítky pozic. Už nyní v regionu zůstávají dlouhodobě neobsazené desítky míst pro šičky autopotahů. Chybí i zdravotnický personál. Českolipská nemocnice aktuálně nabízí 51 pozic pro lékaře i sestry. „Práce je dost, to je fakt, ale v hodně případech za směšné peníze,“ říká Matěj, který je v evidenci úřadu práce druhý měsíc.

Úřad práce. Ilustrační foto.
Nezaměstnanost na Českolipsku klesla pod pět procent

„I během prázdnin nadále počet pracovních míst rostl, a zároveň klesl počet uchazečů o zaměstnání. Ke konci srpna jich bylo v evidenci nejméně od června 1998. To svědčí nejen o dobré kondici české ekonomiky, ale také o dobrých výsledcích českých služeb zaměstnanosti,“ shrnuje generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

V celé ČR je bez práce 296 826 lidí. Na Českolipsku se nezaměstnanost dostala pod hranici tří procent a jde dokonce o nejnižší hodnotu za posledních 20 let. Práci na konci srpna hledalo 2 391 lidí, o 67 méně než v červenci. Na jedno volné místo nyní připadá 1,5 uchazeče. „Kraj evidoval celkem 7 991 volných míst. Jejich počet byl o 154 vyšší než v předchozím měsíci. Pro absolventy a mladistvé bylo registrováno 2566 míst,“ uvádí v měsíční zprávě krajský analytik ÚP v Liberci Petr Malkovský.

Tomáš Beneš, programový vedoucí ČRo Liberec.
Český rozhlas Liberec vrací do vysílání mluvené slovo. Navazuje tak na 60. léta

Chybí lidé na úklid

Nízká nezaměstnanost dělá trochu vrásky některým městům a obcím, které využívaly uchazeče na tzv. veřejně prospěšné práce. Například v Mimoni, kde se pracovníci VPP starají o úklid chodníků, jejich počet klesl v létě o třetinu. „Úklid tak zajišťujeme zapojováním osob vykonávajících veřejnou službu a osob s náhradním výkonem trestu,“ informovala tajemnice mimoňské radnice Bronislava Tvrzníková.