Denní koncentrace polétavého prachu však v obou městech stále více než dvojnásobně překračují povolený imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový. V České Lípě dosahovaly ráno 24hodinové koncentrace bezmála 123 mikrogramů, v Liberci byly hodnoty zhruba o čtyři mikrogramy nižší. Vyplývá to z informací na internetových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ve srovnání s nocí na dnešek se ale situace v obou městech výrazně zlepšila. V České Lípě dosahovaly hodinové koncentrace znečištění kolem půlnoci 184 mikrogramů na metr, dnes ráno jsou méně než poloviční - 83 mikrogramů. Podobně se ovzduší zlepšuje i ve stotisícovém Liberci.

Zatímco večer kulminovalo znečištění na hodnotě 207 mikrogramů na metr krychlový, ráno už na měřicí stanici v centru měli jen 88 mikrogramů. Mnohem lépe se ale dýchá v Jablonci a v Jizerských horách, kde se hodnoty znečištění pohybují hluboko pod 50 mikrogramy na metr.

Zhoršené rozptylové podmínky trápily Českou Lípu i během pondělí. Lidem se zde ráno dokonce dýchalo nejhůře v celém Libereckém kraji. Hodinové koncentrace polétavého prachu překročily 117 mikrogramů na metr krychlový, kolem půlnoci ale dosahovaly 154 mikrogramů.

Česká Lípa měla rovněž nejvyšší čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu. Dvojnásobně překročily povolený imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový, když ráno dosáhly 106 mikrogramů na metr krychlový.

Nadlimitní byla v pondělí denní koncentrace prachu i v Liberci, kde dosáhla bezmála 68 mikrogramů. Výrazně čistší vzduch byl v sousedním Jablonci a Jizerských horách, kde se denní koncentrace znečištění stále držela hluboko pod limitem.

Rozptylové podmínky se v České Lípě zlepšily až v pondělních odpoledních hodinách, kdy meteorologové zmírnili hodnocení kvality ovzduší ze „špatné“ na „vyhovující“. Hodinové koncentrace polétavého prachu v 15 hodin spadly na 82 mikrogramů na metr čtvereční. Velmi vysoko naopak zůstaly čtyřiadvacetihodinové koncentrace prachu, a to 111,4 mikrogramů na metr krychlový.

Zhoršené rozptylové podmínky trápily ale v pondělí většinu země. Nejhůř se dýchalo v Moravskoslezském kraji, smog ale dusí i Prahu a střední Čechy, Brno i Ústecký kraj. V něm meteorologové v odpoledních hodinách vyhlásili stav regulace.

Meteorologové doporučují lidem s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem, aby se zdrželi při pobytu venku zvýšené fyzické zátěže. „Žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích částic PM 10 a oxidu dusičitého,” uvádí ČHMÚ.

Zhoršené rozptylové podmínky trápí velkou část České republiky. Nejhůř se dýchá v Moravskoslezském kraji, smog ale dusí i Prahu a střední Čechy, Brno i sousední Ústecký kraj. Města se zahalila do husté mlhy, která vzhledem k teplotám kolem bodu mrazu může namrzat. Silničáři v Libereckém kraji doporučují řidičům jezdit opatrně, mlha snižuje viditelnost a na silnicíh se může tvořit náledí.

Index kvality ovzduší.