V ještě větší výhni, než obvykle, se v pátek odpoledne ocitli skláři na huti sklárny Ajeto v Lindavě. Pěkně „zatepla", za chodu plné výhně, tady probíhala výměna sklářských pánví. „Vítejte v našem pekle," vtipkoval Jaroslav Turnhöfer, ředitel sklárny Ajeto.

Výměna pánví je svým způsobem výjimečnou událostí. V Ajetu probíhá jen třikrát do roka. „Materiál, z kterého jsou pánve vyrobené, nevydrží v obrovském žáru mnoha set stupňů nekonečně. Úplně nová pánev má stěny o síle zhruba deseti centimetrů, když pak vytahujeme ty použité, tloušťka stěn je už podstatně menší," objasnil ředitel sklárny.

V peklo proměnilo huť sklárny už vytahování roztavené skloviny. Skláři ji z pánví vyhazovali do sudů se studenou vodou, která se ale po chvíli začala velmi divoce vařit. Dojem pekla byl v tu chvíli dokonalý.

V Ajetu ještě pracují lidé, kteří pamatují, že se použité pánve i ty nové stěhovaly posouváním po dřevěných kládách. Dnes práci ulehčuje vozík „ještěrka", kterou v Ajetu při manipulaci s pánvemi obsluhuje výhradně spolumajitel firmy Libor Fafala. „Nikoho jiného k tomu nechce pustit," popsal Turnhöfer.

Od pátku tak mají skláři v Lindavě nové pánve. K jejich další výměně dojde až za čtyři měsíce.