To potvrzují i slova mluvčí České pošty Marty Selicharové. „Jedná se o letitý problém, kdy jsme se snažili objekt v zimních měsících vytápět alespoň přímotopy. I přesto zde vedoucí pošty byla dlouhodobě vystavena velmi nízkým teplotám kolem třinácti stupňů,“ uvedla.

Právě to byl důvod, proč se pošta rozhodla ke konci roku 2008 pobočku uzavřít a nahradit ji mobilním obslužným místem, tedy pracovníkem, který by měl pro obyvatele Lindavy zajistit veškeré poštovní služby. Všechny služby si pak mohou lidé vyřídit s pošťákem vždy, když jim doručí nějakou zásilku, či každý pracovní den ve vyhrazených patnácti minutách hodinu před polednem.

Jak se ale brzy ukázalo, dodržování časového harmonogramu je pro mobilní pošťáky velký problém a lidé se jich často nedočkají ani po několikahodinovém čekání. „Měli by sem jezdit v jedenáct. To se ale ještě nestalo. Většinou přijedou těsně po poledni. Byly ale i dny, kdy na ně lidé čekali až do jedné a někdy i do druhé hodiny odpolední,“ říká Karel Moravec, který bydlí hned vedle budovy, kde pošta ještě v prosinci fungovala.

„Tak to trvalo několik dní. Teď už lidé pochopili, že nemá vůbec cenu na pošťáky čekat a už sem ani nechodí. Když sem pak odpoledne přijedou, jen se otočí a jedou zase pryč,“ dodal. Zda se lidé dočkají nové pošty, není vůbec jisté. Město Cvikov totiž nabízí budovu k prodeji a teprve případný nový majitel rozhodne, zda poštu ve svém objektu bude chtít.

To je ale otázka budoucnosti. Pošta proto přemýšlí i o dalších variantách. Jednou z nich je podle slov mluvčí pošty jiná budova. Žádná taková ale v Lindavě není. „Nemáme už co nabídnout,“ říká cvikovský zastupitel, radní a člen osadního výboru Petr Beránek a jedním dechem dodává, že uzavření pošty je velká škoda. „Byla hodně využívaná. Nebyl den, kdy by tu nebylo hodně lidí,“ dodal.

Podle něj sloužila pošta nejen jako místo k odesílání zásilek a vyzvedávání důchodů, ale i jako místo, kde se lidé scházeli. „Teď už tu není nic. Žádný obchod, žádná restaurace a teď už ani pošta,“ posteskl si. To by se mohlo změnit alespoň v letních měsících.

Mluvčí pošty totiž nevylučuje ani možnost, že pobočku otevřou alespoň v období, kdy nebude muset místní pošťačka mrznout. „Pokud nebudou České poště nabídnuty jiné prostory, předpokládáme, že provoz kamenné pobočky bude zahájen v původních prostorách na začátku května. Opět však pouze dočasně dokud klimatické podmínky dovolí,“ uvedla Marta Selicharová.

Tomu ale člen osadního výboru Petr Beránek příliš nevěří. „Myslím si, že špatný technický stav budovy poště jen vyhovuje. Tak jako tak se malých poboček zbavují a bylo jen otázkou času, kdy uzavřou i tu lindavskou. Teď našli důvod, proti kterému se nedá nic namítnout a nemusejí nikomu nic vysvětlovat. Nevěřím, že ji ještě někdy otevřou.“