Ani ve středu, na svém třetím a letos posledním zasedání, zastupitelé rozpočet neschválili. Místo toho si stanovili podmínky, za kterých bude Česká Lípa fungovat v nastávajícím „nouzovém“ režimu. Standardně budou město a jeho organizace, včetně škol a sociálních služeb, vycházet z rozpočtu schváleného pro rok 2018 bez následně zapracovaných změn. Rozjeté investice ale vedoucí a ředitelé brzdit nemusí. Schválená pravidla na tyto případy myslí.

Rozpočet. Ilustrační foto
Lípa letos rozpočet neschválí. Ustavující zastupitelstvo bude až 21. listopadu

„Byl také dán pokyn, aby zvláště školy věděly, s čím mohou počítat,“ uvedla během rozpravy starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO) s tím, že například platy učitelů navýšené ze zákona a podobné případy se budou vyplácet ve stanovené výši. Bývalé vedení města si myslí, že rozpočet připravilo kvalitně. „Odpracovali jsme na tom desítky hodin,“ uvedl bývalý místostarosta Juraj Raninec (ODS) a podotkl, že rozpočtové otázky projednali se všemi odbory a příspěvkovými organizacemi a zapracovali jejich požadavky. „Nevím, proč by město mělo vstupovat do rozpočtového provizoria. Myslím, že se na tom mohlo zamakat víc,“ dodal Raninec.

„Souhlasím, že jste na tom měli zamakat. Vy jste zakomponovali úplně všechny požadavky. Chceme se na to podívat reálně,“ odpověděla starostka Volfová. V rozpočtu podle ní zůstalo například devadesát milionů na venkovní bazén, který se prý rozhodně nebude v příštím roce v tomto rozsahu realizovat. „Nechceme předkládat rozpočet se ztrátou 250 milionů korun a na rok 2020 dokonce 400 milionů. Předpokládám, že to v první polovině ledna budeme finalizovat,“ doplnil manželku radní Martin Volf (ANO).

Jitka Volfová.
Starostka Lípy Jitka Volfová na kraji nadále zůstává jako statutární náměstkyně

Bývalá starostka Romana Žatecká (ČSSD) oponovala. Podle ní plánovali využít rezerv z minulých let. „My jsme si na to krytí ztráty tři roky šetřili,“ narážela Žatecká na investiční fond města naplněný bezmála 270 miliony korun. K investičnímu fondu se váže zajímavá pikantérie. Od roku 2009, kdy vešlo v platnost znění zásad jeho využívání, je konto uváděné jako vedené v Komerční bance. Nové vedení města ale zjistilo, že ho tento peněžní ústav neeviduje.

K žádné zpronevěře však nedošlo. Stovky milionů jsou uložené v ČSOB. Může za to nenaplnění úkolu zadaného kdysi úředníkům. Jediný, kdo se snad může cítit ošizený, je právě Komerční banka, která mohla léta čerpat z výhod správy poměrně značného množství peněz. Zastupitelé kosmetické narovnání podmínek investičního fondu projednali a schválili.

Střední průmyslová škola v České Lípě.
Návrat Jana Mečíře na post ředitele českolipské průmyslovky vyvolal nevoli