Speciální pokoj vznikne na novorozeneckém oddělení českolipské nemocnice. Ta nyní začíná s jeho budováním. Může si to dovolit díky rozhodnutí českolipské radnice. Zastupitelé ve středu večer odhlasovali, že nemocnici na rodičovský pokoj přispějí jedním milionem korun.

Nemocnice v České Lípě se tak po Jihlavě stane teprve druhým zařízením v Česku, které takovou službu poskytuje. Chce zejména vyjít vstříc zvýšené poptávce mezi rodiči po důstojném porodním prostředí, jiném než je sterilní nemocniční prostředí.

„Naším cílem je rozšíření nabídky pro rodičky, vyšší kvalita této péče a služeb, proto se do projektu chceme pustit co nejdříve. Máme pro pokoje volné prostory u porodnice v osmém patře," řekl Radek Havlas, předseda představenstva a lékařský ředitel českolipské nemocnice, který je zároveň primářem gynekologicko-porodnického oddělení.

Moderní pokoj pro rodičky a jejich doprovod bude vybavený nábytkem, sedací soupravou, porodním polohovatelným lůžkem, vakem, míčem i dalšími pomůckami. Samozřejmostí má být hygienické zázemí: masážní vana nebo sprcha a toaleta. Vše by mělo doplnit tlumené osvětlení navozující pocit útulnosti a domova. Stěny pokoje budou pokryté omyvatelnými tapetami.

Aby mohla tato mimořádná služba vzniknout, obrátila se nemocnice o finanční pomoc na město Česká Lípa.

„Rozpočet na zřízení tohoto pokoje je zhruba milion a padesát tisíc korun, ale nemocnice by si tuto investici i přes stále zlepšující se ekonomické výsledky nemohla dovolit. Starostka města Hana Moudrá naši prosbu předložila včera na zasedání zastupitelstva, a to nám odsouhlasilo příspěvek ve výši jednoho milionu korun, za což mu touto cestou děkujeme," doplnil Jaroslav Kratochvíl, generální ředitel NsP Česká Lípa.