Druhou polovinu měsíce října Lípa Musica zahájí ve čtvrtek 19. října v českolipském Centru textilního tisku výjimečným projektem Harlekýn. Posledních 20 vstupenek na tento koncert je ještě v prodeji.

Unikátního provedení avantgardní skladby Harlekýn pro sólový klarinet, jejímž autorem je německý skladatel Karlheinz Stockhausen se ujme vynikající klarinetista Karel Dohnal. Skladbu Harlekýn, kterou jeden z největších skladatelů minulého století Stockhausen napsal jako hudebně-pantomimické číslo, hrají pro její náročnost jen čtyři interpreti na celém světě. Interpret musí perfektně zvládnout nastudování hudebního zápisu, choreografii a mimiku.

Mezinárodní hudební festival Lípa Musica pokračoval v Biberově kapli českolipského muzea.
Lípa Musica míří do poslední třetiny. V sobotu zavítá do Doks

„Nastudování Sockhausenova Harlekýna byla pro mne velká výzva. Stockhausen v programových poznámkách píše o ztvárnění základního charakteru, nicméně jsem zhlédl přednášku k Harlekýnovi, na které se mluví o tom, že Harlekýn vždy byla postava, která si mohla dovolit být nejen veselá, ale i vulgární a drzá. Zároveň předpokládá, že interpret vytvoří i mnoho dalších rovin a postav,“ říká k tomu to projektu sám Karel Dohnal.

Na nastudování notového zápisu a pohybů pracoval Dohnal intenzivně několik měsíců. „Naučit se nazpaměť nejen noty, ale i realizovat autorovy velmi podrobné požadavky, které jsou napsány téměř u každé noty a fráze, a které vyžadují nejen hudební, ale i choreografickou a pantomimickou přípravu, bylo nadmíru náročné. Zároveň jsem se snažil postavě Harlekýna vdechnout její původní smysl, a přinést publiku postavu, která dokáže především bavit, rozesmát, překvapovat i dojímat,“ dodává Karel Dohnal.

Operní pěvec Adam Plachetka vystoupí 11. listopadu v Liberci.
Lípa Musica: Špičkové umění přiveze festival i na vesnice

FESTIVAL SPĚJE DO FINÁLE

Program 16. ročníku festivalu se pomalu chýlí ke konci. „V programové nabídce zůstávají poslední tři koncerty a divadelní představení, na které je možné v tuto chvíli zakoupit poslední vstupenky,“ uvedla mluvčí festivalu Lucie Johanovská.

V úterý 24. října se v českolipském Jiráskově divadle představí po letech legendární Pražský komorní balet s novým projektem Mystérium času. Na Den vzniku samostatného čsl. státu se Lípa Musica tradičně vypraví do Nového Boru, kde umělecký garant letošního ročníku Radek Baborák představí svůj hudebně-taneční projekt Orquestrina, na který zbývají poslední místa.

Dlouho vyprodaný byl čtvrteční Poslední recitál legendární zpěvačky Marty Kubišové, která v doprovodu klavíristy Petra Maláska zazpívala v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica v Městském divadle v Novém Boru.
Lípa Musica jde do finále. Hostem žáků českolipské ZUŠ bude letos Dan Bárta

A v neposlední řadě i v letošním roce bude festival Lípa Musica pokračovat ve spolupráci s českolipskou ZUŠ na projektu Má to smysl!, kde se po boku významného reprezentanta klasické hudby – světově uznávaného klarinetisty Milana Řeřichy – představí největší talenty českolipské ZUŠ. Projekt se uskuteční 3. listopadu v Jiráskově divadle v České Lípě a bude doplněn o mistrovské kurzy, které Milan Řeřicha žákům nabídne.

Navíc MHF Lípa Musica vypsal ve spojení s tímto koncertem motivační soutěž pro žáky ZŠ a SŠ o příspěvek na dopravu na školní výlet pro tu třídu, která se na koncert vypraví v nejhojnějším počtu. Na oba projekty v Jiráskově divadle jsou ještě vstupenky k dostání.