Ten letošní patřil ve zcela zaplněném libereckém divadle F. X. Šaldy basbarytonistovi Adamu Plachetkovi, který již řadu let sklízí úspěchy na nejprestižnějších operních scénách světa a jeho hvězda stoupá stále výš. Příští rok proběhne krajský koncert hned na úvod festivalu v Jablonci a jeho hvězdou bude světově proslulá mezzosopranistka Magdalena Kožená.

Operní pěvec Adam Plachetka vystoupí 11. listopadu v Liberci.
Lípa Musica míří do finále. Vyvrcholí v Liberci a Drážďanech

Sobotní operní gala, při kterém Plachetku doprovodili Pražští komorní sólisté pod taktovkou Radka Baboráka, bylo celé věnované odkazu W. A. Mozarta. První polovina večera se nesla ve znamení Figarovy svatby a opery Cosí fan tutte. Večer vyvrcholil s operou oper Donem Giovannim, která je pro Adama Plachetku zcela zásadní a kterou na svém repertoáru má coby reprezentant hned tří rolí.

Mezinárodní hudební festival Lípa Musica pokračoval v Biberově kapli českolipského muzea.
Lípa Musica míří do poslední třetiny. V sobotu zavítá do Doks

Letošní ročník festivalu Lípa Musica nabídl celkem 24 koncertů a projektů na 16 lokalitách Libereckého a Ústeckého kraje, ale také Saska. „Jeho program přilákal podle prvních odhadů na pět tisíc návštěvníků, což je poprvé v historii festivalu,“ říká mluvčí festivalu Lucie Johanovská. Příští ročník odstartuje 17. září 2018 v Městském divadle v Jablonci nad Nisou.