Podpořit děti, aby vsadily na vlastní zručnost a šikovnost a nebály se živit rukama. To je cílem projektu Rok šikovných rukou 2016 aneb Řemesel se nebojíme, jehož součástí byla i velká soutěžní přehlídka manuálně vytvořených výrobků, jejichž autory byly děti z mateřských a základních škol v České Lípě. Ve středu vedení města ocenilo děti, které mají ruce nejšikovnější.

Porotci a veřejnost hodnotili více než 80 exponátů, které byly po celý květen k vidění v Kulturním domě Crystal, kde ve středu proběhlo i slavnostní vyhlášení. Na to radnice pozvala více než 250 dětí z českolipských škol.

Vyhrály zážitky

„Přála jsem si, aby ceny pro šikovné děti byli cenami zážitkovými," říká českolipská starostka Romana Žatecká. V kategorii mateřských škol zvítězily třídní kolektivy MŠ Bratří Čapků s keramickým betlémem a MŠ Arbesova s hnízdem pro ptáčky, které za odměnu čeká výlet do liberecké ZOO. V kategorii I. stupeň ZŠ si palmu vítězství odnesla ZŠ Pátova a autoři vítězné kolektivní práce Strom života se podívají do iQLANDIE v Liberci. V kategorii II. stupeň ZŠ na stupně vítězů vystoupala ZŠ Sever, jejíž trojice žákyň za sadu kabelek obdržela peněžní poukázky na nákup do drogerie. U veřejnosti pak nejvíce zabodovala MŠ Sever se svou představou ZOO.

Dříve než se ale děti jména vítězných týmů dozvěděly, užily si v Crystalu spoustu zábavy. Tu pro ně připravila radnice ve spolupráci s DDM Libertin a ZUŠ Česká Lípa. K veselé náladě přispěly během středečního odpoledne mažoretky Adeline ze ZŠ Partyzánská, taneční skupiny Tutti Frutti a Country Road i soutěže v pojídání piškotů, koláčů či přetahované.

Exkurze budou pokračovat

Součástí celého projektu jsou návštěvy dětí ve firmách, které mají nedostatek zaměstnanců v technických profesích a řemeslech. Exkurze probíhají už od loňského roku.

„První exkurze pořádané v rámci projektu zprostředkovalo město u dvou místních zaměstnavatelů už vloni na podzim, kdy do firmy Festool vyrábějící elektronářadí zavítalo více než 300 deváťáků, a šití autopotahů ve společnosti Johnson Controls si prohlédlo bezmála 200 deváťáků," konstatuje místostarostka Alena Šafránková. Celý projekt bude na podzim pokračovat dalšími exkurzemi v místních firmách.

„Soutěžní přehlídka byla odlehčovací část, exkurze ve firmách jsou to důležité, aby děti viděly, že se i ve fabrikách dá dělat hezká práce třeba s počítačem. Na okresní hospodářské komoře, kde došlo k perfektnímu spojení zaměstnavatelů a ředitelů škol, se nám do projektu přihlásili další dva zájemci o projekt. Jedním z nich jsou Silnice Žáček a druhým Preciosa," uvádí Žatecká.

Lidé, kteří se nebojí pracovat rukama, chybí na trhu práce dlouhodobě. Právě proto vznikl projekt s názvem Rok šikovných rukou 2016 aneb Řemesel se nebojíme. „Idea celého projektu vznikla vloni z diskusí komise pro zaměstnanost, podnikání a dotační programy, kterou jako svůj poradní orgán jmenovala rada města," uvádí starostka České Lípy Romana Žatecká. Celý projekt je zaměřen na školáky a předškoláky z Českolipska.

Vítězné výrobky projektu Šikovné ruce 2016

Kategorie: Mateřské školy
1. místo MŠ Bratří Čapků – třída Kopretinky – keramický betlém
1. místo MŠ Arbesova – třída Motýlci – hnízdo s ptáčky
2. místo MŠ Šikulka – třída Čtyřlístek – veselé provázky
3. místo MŠ Sever – ZOO

Kategorie: I. stupeň základní školy
1. místo ZŠ Pátova – skupinová práce žáků 2. a 3. třídy (keramický kroužek) pod vedením pí. učitelek Melichové a Sudové - Strom života
2. místo ZŠ Dr. M. Tyrše – skupinová práce žáků I. stupně - Zoologická zahrada
3. místo ZŠ Slovanka – skupinová práce 5. třídy - perníková chaloupka

Kategorie: II. stupeň základní školy
1. místo ZŠ Sever – děvčata z 8.B a 9.A (tři dívky) - sada kabelek
2. místo ZŠ Dr. M. Tyrše – skupinová práce 8.C - Lidské tělo
3. místo ZŠ Pátova – skupinová práce - vlak

Kategorie: Cena návštěvníků výstavy – nejsympatičtější výrobek
MŠ Sever – Zoo
ZŠ Dr. M. Tyrše – Ze života hmyzu, skupinová práce žáků 5.A
ZŠ Dr. M. Tyrše – Lidské tělo – skupinová práce žáků 8.C.